Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Ništa od ‘baby booma’ zbog pandemije, rođenih je sve manje

U nesigurnim vremenima mladi se zbog ekonomske nesigurnosti manje odlučuju na rađanje djece
03. ožujka 2021. u 19:57 11 komentara 1422 prikaza
Birth boom at St. Elisabeth hospital in Leipzig
Foto: Waltraud Grubitzsch/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kako su demografi i predviđali, nasuprot onima koji su smatrali da će izolacija zbog pandemije pogodovati “baby boomu”, ništa od toga jer se u nesigurnim vremenima mladi zbog ekonomske nesigurnosti manje odlučuju na rađanje djece. I dok smo lani, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, imali najmanje rođene djece dosad, samo njih 35.956, podaci za siječanj ukazuju da bi ova godina mogla biti i lošija.

Posljedice pandemije Ljudi pokazali kako je lockdown utjecao na njihov izgled: Zbog dosade previše jedemo, a kilogrami se gomilaju

Kako kaže demograf iz Instituta Ivo Pilar, prof. dr. sc Nenad Pokos, podaci Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju za siječanj, nakon podataka o vitalnim događajima u prosincu prošle godine, potvrđuju što su mnogi stručnjaci i očekivali.

– Kao ni nakon prvih devet mjeseci, tako ni nakon deset mjeseci od proglašenja pandemije nije zabilježen baby boom, već suprotno, broj živorođenih je u siječnju manji nego u protekle tri godine u istom razdoblju. Premda su to tek privremeni podaci, broj od 3034 živorođena u siječnju 2021. pokazuje da je u prosjeku rođeno 10,4% manje djece nego u prvim mjesecima prethodne tri godine. Naravno da je na toliko smanjeni broj živorođenih, osim pandemije, utjecao i potres u Zagrebu 22. ožujka jer su djeca rođena u siječnju uglavnom začeta u travnju lani. S druge strane, broj od 6383 umrla u siječnju 2021. veći je za 18% od prosječnog broja umrlih u prethodna tri siječnja, ali je u odnosu na prošlogodišnji prosinac taj broj ipak manji za 13,7% – kaže Pokos, dodajući da je broj od 7395 umrlih u prosincu neslavan mjesečni rekord u cijelom razdoblju od 1946. do danas.

Prema procjenama, zbog pandemije se pad broja rođenih ne očekuje samo u nerazvijenom dijelu svijeta gdje je i inače natalitet puno viši.

 

>> VIDEO Ove fotografije pokazuju kako nam se život promijenio zbog pandemije

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • aimee:

    -Sirotinja se mnozi jer nema nista osim djece. Bogatima i imucnima je podizanje djece gubljenje vtemena.Imaju precih stvari. Srednja klasa je toliko opterecena parama, kreditima isl. da nema vremena za djecu.

  • Maiden:

    Naravno, tko god je normalan tek sada pazi...sigurno će radnik u ugostiteljstvu ići na drugo ili treće dijete. Ili u nekoj drugoj grani gospodarstva. Prošla su vremena kada se imalo po petero šestero djece sa stavom nekako će se othraniti.

  • liliZG:

    kad zbog korone dobiš otkaz a u bližoj budućnosti nemaš šanse za ponovno zaposlenje prođe te volja i za djecom....