Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prava percepcija

Branitelji: Nismo gubitnici nego časni, odani i posvećeni narodu

branitelji
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
27.06.2014.
u 08:44

Upitnikom koji se može ispuniti na internetu branitelji žele i znanstveno dokazati empatiju, socijalnu osjetljivost i povezanost

Jeste li bili izloženi neprijateljskoj vatri? Jeste li svjedočili pogibiji svojih suboraca? Jeste li ikada ubili pripadnika neprijateljskih snaga? Koliko su ta iskustva imala utjecaj u oblikovanju vas kao osobe?

Sposobni za suosjećanje

Spomenuta pitanja sastavni su dio upitnika o doživljaju Domovinskog rata koji ovih dana ispunjavaju branitelji diljem zemlje. Naime, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi u suradnji s Institutom Ivo Pilar, Hrvatskim studijima te Udrugom specijalne policije upravo provodi tri istraživanja čiji je cilj znanstveno utvrditi kako branitelji danas percipiraju sebe i svoje suborce u društvu te pomoći podizanju kvalitete njihovih života i vraćanju izgubljene pozicije u društvu. Jedinstvenost Domovinskog rata i njegovih sudionika te doprinos koji mogu dati znanosti dosad nisu prepoznati pa je na braniteljskoj populaciji proveden vrlo mali broj studija, uglavnom usmjerenih na istraživanje PTSP-a, što ovaj put nije slučaj.

– Poslijeratni sustav otežao je i marginalizirao situaciju braniteljima, inzistirajući da ne pridonose državi, već samo crpe povlastice. U javnosti je zastupljena slika branitelja kao skupine koja je neobrazovana, emocionalno nestabilna, sklona alkoholizmu i impulzivnom reagiranju. Međutim, branitelji su sve osim toga, a ovo je istraživanje prilika da uz pomoć znanstvenih činjenica promijenimo pogrešnu sliku i pokažemo široj javnosti kako su branitelji sposobni za suosjećanje, socijalno osjetljivi, povezani, puni podrške i odgovorni jedni prema drugima, ali i prema narodu. Upravo te vrijednosti branitelji su razvili kroz iskustvo sudjelovanja u Domovinskom ratu – kaže inicijator istraživanja Ilija Vučemilović Šimunović, umirovljeni bojnik iz Tigrova, dodajući da vojna kultura nalaže čast, odanost, vjernost i posvećenost suborcima i narodu: vrijednosti koje branitelji ni danas nisu izgubili, što su i pokazali prvi priskačući u pomoć potopljenoj Slavoniji.

Primjer zajedništva

S takvom ocjenom slaže se i Igor Mikloušić, asistent s Instituta Ivo Pilar.

– Branitelji su primjer potencijala i kohezije, silnog zajedništva koje nije iskorišteno samo zato što ga ne razumijemo. Nakon provedenog istraživanja braniteljskim udrugama moći ćemo predložiti smislene programe koji će im pomoći da uspješnije koordiniraju potencijal i poboljšanje individualne kvalitete života branitelja – tumači Igor Mikloušić i otkriva da su dosad prikupljeni podaci pokazali da su branitelji ekstremno požrtvovna populacija, vezana uz suborce i domovinu, spremna ponovno je braniti bude li trebalo, svim traumama unatoč. Upitnik se može ispuniti na web-stranici garda.com.hr.     

>> Bozanić: Za dobrobit Hrvatske najzaslužniji su naši branitelji

Komentara 47

RJ
ribolovac Jura
08:58 27.06.2014.

Ne znam što dodati. Dođe ti da zaplačeš nad ovakvim iskrenim tekstovima.Samo zajedno moći ćemo opstati.!!!!!!!

AN
angel2
08:58 27.06.2014.

Dragi branitelji,trebate i dalje biti ponosni(vecina naroda je) na sve sto ste ucinili za jedinu nam domovinu sto nemozemo kazati za sljedbenike KPH.Vi ste sol ove zemlje i veliko HVALA sto ste i dalje ostali ustrajni u daljnjoj borbi zaa hrvatsku nezavisnost,za Oluju 2.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:53 27.06.2014.

Svim hrvatskim braniteljima svaka čast, skidam kapu do poda...Neka vam dragi Bog da puno sreće i zdravlja u životu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije