Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radenko Alavanja:

"Nisam kriv za ubijanje Hrvata. Naređivali su mi JNA i MUP Srbije"

'UNUTRASNJA  05.04.2011. NOVI SAD - Radenko Alavanja nije pristao da se fotografira tijekom razgovora za Vecernji list Branimir Bradaric/Vecernji list'
Branimir Bradarić/VLM
09.05.2011.
u 16:00

R. Alavanja: Nisam imao nikakve nadležnosti nad Hrvatima dovedenima u sportsku dvoranu. No, zapovjedio sam da im donesu kruh, čaj, deke...

Radenka Alavanju (1960.), kao zapovjednika štaba Teritorijalne obrane Borova Sela, policija nakon provedene kriminalističke obrade sumnjiči za smrt 38 osoba u ratnom zločinu koji se dogodio u selu od 18 do 21 studenoga 1991. godine. Policija je u svojoj kriminalističkoj obradi utvrdila da je, kao zapovjednik TO, dopustio da neprijateljske postrojbe fizički zlostavljaju i ubijaju zarobljene civile i branitelje zarobljene u Vukovaru u krugu poduzeća Borovo Commerce i u Borovom naselju.

Stožer u zgradi škole

Prema riječima vukovarskih branitelja, Alavanja, koji je imao svoj stožer u zgradi osnovne škole, direktno je ispitivao neke od zatočenih civila i branitelja te je određivao tko će biti oslobođen, a tko pogubljen.

– Poznato je da je u to vrijeme Alavanja bio gospodar života i smrti u Vukovaru i Borovu Selu. Njega se kao zapovjednika sve pitalo i on je svakako odgovoran po zapovjednoj odgovornosti za sva počinjena zvjerstva. Prema našim procjenama u Borovu Selu je ubijeno ili nestalo stotinjak osoba, a svi su prethodno mučeni i tučeni. Mnogo se toga događalo u zgradi škole, a ubojstva su se događala na više lokacija. Veći broj tijela na kraju su završila i u Dunavu – rekao je Danijel Rehak, predsjednik Centra za istraživanje ratnih zločina.

Alavanja je odrastao u Borovu Selu, gdje je nekada igrao i nogomet za lokalni seoski klub. Završio je i Fakultet općenarodne obrane te je u Gimnaziji Vukovar predavao ONO i DSZ. Inače, poznato je i da mu je supruga hrvatske nacionalnosti i da ima dvoje djece. Hrvatsku je napustio 1996. godine, prije završetka procesa mirne reintegracije, a nije uzeo niti hrvatske dokumente koji su se davali zatečenim građanima na nekada okupiranim područjima.

– Sve su to obične gluposti. Mislim da Hrvatska sada pokušava na sve načine pronaći nekakav balans poslije ovih nedavnih haaških presuda Gotovini i Markaču. Uostalom, mene nitko svih ovih godina ništa nije pitao o tom ratu, a sada me se optužuje za smrt 38 ljudi. Za sve proživljeno u ratu mogu samo reći da sam bio sa svojim narodom, da sam ostao u svome selu i da se nikada tijekom noći nisam probudio zbog nekih noćnih mora. Kažem to jer znam da nisam kriv niti odgovoran ni za što – rekao nam je Alavanja, kojega smo pronašli u Vojvodini i s njim razgovarali u jednom restoranu u Novom Sadu. Ubrzo nakon što je otišao iz Hrvatske prodao je svu imovinu koju je posjedovao te sada živi u Srbiji, čiji je i državljanin. Za događanja od 19. do 21. studenoga 1991. godine i optužbe koje dolaze iz Hrvatske, kaže da nema nikakve veze.

Dobrovoljci izvan TO

– Sva naređenja primao sam isključivo iz Novoga Sada i JNA i od Radovana Stojičića Badže, visokog dužnosnika MUP-a Srbije, koji je također u Borovu Selu imao svoj stožer. Treba i znati da sam zapovijedao postrojbama TO, dok nad dobrovoljačkim postrojbama kao i postrojbama JNA nisam imao nadležnost. Imao sam i veliki sukob s Arkanom koji je tijekom rujna ili listopada htio sve nesrbe iz sela odvesti. Nisam to dopustio i zamalo je došlo do sukoba – govori Alavanja u svoju obranu kojega su optužbe iz Hrvatske zabrinule, a nije nam dopustio ni da ga fotografiramo.

Kaže da nije ni znao da se nakon pada obrane Vukovara civili dovoze u školsku sportsku dvoranu te da nije imao nikakve nadležnosti nad njima.
 – Ja sam zapovjedio da im se podijeli kruh, čaj, mlijeko i deke. Nikakva ispitivanja nad njima nisam provodio jer jednostavno tamo više nisam ni dolazio. Nekima sam i pomogao, npr. liječniku Šimonoviću i obitelji Ive Kovačića, koji je bio jedan od zapovjednika 204. vukovarske brigade. Ne isključujem mogućnost niti da su dobrovoljci ulazili unutra, ali s tim ja doista nemam ništa niti sam imao bilo kakve ovlasti nad time. I dalje se pucalo i bio sam zaokupljen drugim stvarima – kaže Alavanja, dodajući da je nakon 5-6 dana čuo da su se događale ružne stvari i da je bilo i ubijenih.

– To sam tek kasnije čuo, i to slučajno jer je jedna osoba povraćala zbog svega toga. Strašno je to i svakako sam da svi koji su odgovorni za bilo kakva zvjerstva – i odgovaraju za to – zaključio je.

Komentara 141

MN
MA NEMOJ!
16:03 09.05.2011.

i što sad čeka Hrvatska??????? da srbi dokažu kako su krivi? bajiću, veleizdajniče !

Avatar zanusi13
zanusi13
16:13 09.05.2011.

Pozovite ga na stručni seminar u Hrvatsku...

OB
-obrisani-
16:19 09.05.2011.

I kaže Radenko : “Sva naređenja primao sam isključivo iz Novoga Sada i JNA i od Radovana Stojičića Badže, visokog dužnosnika MUP-a Srbije, koji je također u Borovu Selu imao svoj stožer.“ Još jedan mali prilog u tužbi za naknadudu ratne štete, bravo Radeko, samo ti nastavi,samo me strah da mu se sada nešto ne desi, srpski političari imaju neugodnu osobinu da umru prije vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije