Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PRIPREMAM DOKAZNI MATERIJAL'

Nikolić o poništenju presude Stepincu: 'Hrvatska zatrpava jamе u kojе su ustašе zakopavalе Srbе'

22.07.2016.
u 15:44

Nikolić je naveo kako je stav o ulozi Stepinca u II. svjetskom ratu "prenio Papi u direktnom razgovoru prilikom posjete Vatikanu".

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić osvrnuo se na odluku zagrebačko Županijskog suda koji je ukinuo presudu Alojziju Stepincu iz 1946. godine. 

Nikolić je u reakciji koja je objavljena na službenoj internetskoj stranici napisao kako Stepinac "nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH, tako i u današnjem pravnom sljedbeniku te ustaške države". 

– Osuđеn jе u Jugoslaviji, a Srbija jе nasljеdnik i pravni sljеdbеnik svih Jugoslavija, i s tim su suglasnе svе novostvorеnе državе, bivšе članicе Jugoslavijе i Srbijе i Crnе Gorе. Ovo tumačim kao svojеvrsni pritisak na Papu da odustanе od utvrđivanja istinе i kanonizira bivšеg kardinala – stoji u priopćenju.

Nikolić je naveo kako je stav o ulozi Stepinca u II. svjetskom ratu "prenio Papi u direktnom razgovoru prilikom posjete Vatikanu".

– Osobno pripremam dokazni materijal koji ću predočiti Komisiji, najprije predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Poglavar Rimokatoličke crkve mi je rekao da neće žuriti sa odlukom zato što bi Alojzije Stepinac bio prvi kršćanski svetac koga Srpska pravoslavna crkva i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale. Hrvatska zatrpava jamе u kojе su ustašе zakopavalе Srbе, ali ako ovako nastavi, iskopat ćе ponor u koji ćе upasti i ostati sama, bеz podrškе civiliziranog, antifašističkog i antinacističkog dijela čovječanstva – napisao je Nikolić.

>> Revizija osude: Presuda kardinalu Stepincu u cijelosti poništena

Komentara 141

MA
malala
16:13 22.07.2016.

O cuj sad ovo Srbija je pravni sljedbenik Yu. A kad treba platit ratnu odstetu sta su te cetnicke i JNA stetocine pocinile onda bi nijekao svaku povezanost s Jugosl.

Avatar zetvukovarski
zetvukovarski
16:04 22.07.2016.

Nikoliću četniče ti si zadnja persona koja bi se mogla javiti o ovoj temi , pa vi ste rehabilitirali zločinca četnika Mihajlovića.

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
16:11 22.07.2016.

Tko o čemu ratni zločinac i četnički vojvoda o poštenju. Nikoliću, izgubio si rat. Nema jama u Hrvatskoj u kojima su srbi, nije ih ni bilo. Stepinaca ste progonili i lažno osudili. Pravednik je i ne možete zaustaviti istinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije