Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
New york

Nikolić: Ne prihvaćamo prijem Kosova u Ujedinjene narode

tomislav nikolić
Reuters/PIXSELL
26.09.2013.
u 08:35

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je za govornicom Glavne skupštine UN ponovio stav Srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je za govornicom Glavne skupštine UN ponovio stav Srbije kako sporazum s Prištinom \"nikako ne znači\" da Beograd namjerava prihvatiti prijem Kosova u UN i druge međunarodne organizacije, inicijative i forume \"u koje se mogu učlaniti samo suverene države\", javljaju mediji u Srbiji. Istaknuo je kako Beograd \"ni de jure ni de facto\" nije priznao neovisnost Kosova i podsjetio da je dogovor postignut \"samo oko jasno naznačenih pitanja kao što su održavanje lokalnih izbora i formiranje Zajednice srpskih općina\". Nikolić je ponovio kako je pitanje \"jednostrano proglašene neovisnosti Kosova od 2008. predstavlja problem koji je narušio sustav koji su UN gradile od svog osnivanja.

- Nelegalnu secesiju, koju su pokušale kosovske privremene institucije samouprave, UN nikada nisu priznale, ali jedan broj zemalja, zanemarivši međunarodni pravni poredak, priznao je Kosovo kao neovisnu državu. Pod stalnim pritiscima i ucjenama velikih i moćnih država, i neke druge, među kojima je bilo i tradicionalnih prijatelja moje zemlje, priznale su, nažalost, kosovsku državnost - rekao je Nikolić. Kosovo su, kako je izjavio kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxaj, a prenijeli srpski mediji, do jučer na večer priznale 102 države svijeta.

Srpski mediji ističe njegove riječi kako se Srbija sada \"okreće budućnosti\" i sa svim susjedima želi graditi dobre odnose i s njima surađuje radi \"unapređenja životnog standarda građana u svim zemljama regije\". Govoreći o Haaškom tribunalu, Nikolić je ponovio stare zamjerke na rad tog suda i zatražio da se \"nađe pravni put koji bi omogućio da osuđenici srpske nacionalnosti budu poslani na izdržavanje kazne u Srbiju\".

>>\'Stanje na Kosovu izmiče kontroli i Beograda i Prištine\'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije