Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europarlamentarac

Nikola Vuljanić: Povjerenje u kapitalizam više ne postoji

Nikola Vuljanić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
12.03.2014.
u 10:50

- Banka bi, kao i sav raspoloživ kapital, mnogo više trebala biti na usluzi svima, pa i manjim poduzetnicima, pa bi u skladu s tim trebalo uvjetovati i dodjelu sredstava nacionalnim razvojnim bankama te više pažnje posvetiti korupciji do koje dolazi u tom postupku- rekao je Vuljanić.

Nikola Vuljanić laburist i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu na pretposljednjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu govorio je o izgubljenom povjerenju u kapitalizam utemeljen na financijskom tržištu, priopćeno je iz njegovog ureda. Rekao je da ono zapravo više ni ne postoji.

- Banka bi, kao i sav raspoloživ kapital, mnogo više trebala biti na usluzi svima, pa i manjim poduzetnicima, pa bi u skladu s tim trebalo uvjetovati i dodjelu sredstava nacionalnim razvojnim bankama te više pažnje posvetiti korupciji do koje dolazi u tom postupku- rekao je Vuljanić.

Također je naglasio kako je potreban jači nadzor u sektoru osiguranja.

- Visoki rizik trgovanja vlastitim kapitalom problem je vlasnika, no u sektoru mirovinskog osiguranja on je definitivno neprihvatljiv- rekao je Vuljanić i dodao da je u ovim vremenima krize malo toga sigurno te da su korisnici mirovinskog osiguranja u najvećoj opasnosti.

Europarlamentarac Vuljanić je govorio i o pranju novca.

- U nekim državama nisu potrebne posebne metode pranje novca, jednostavno dođete i kupite nekretninu, nitko vas neće pitati od kud vam toliki novac- rekao je Vuljanić te dodao da jednom kad platite porez vi ozakonjujete pranje novca, priopćili su iz njegovog ureda.  

>> Vuljanić Barrosu: Ne čekajte da se u BiH ponovi krvavo nasilje

Komentara 4

QQ
qqq
11:39 17.03.2014.

Kapitalizam potiče, a s vremenom i legalizira korupciju pod drugim imenom (lobiranje, financiranje kampanja i sl.). Treba kao u Kini uvest smrtnu kaznu za korupciju pa da vidimo tko će se usuditi.

Avatar superhik74
superhik74
19:57 12.03.2014.

Ovaj neoliberalni kleptokratski sistem i nije kapitalizam, radi se o cistom pranju novca i robovskom izrabljivanju radne snage.

BB
brle brkić
20:08 12.03.2014.

onaj tkoje živijo u socijalizmu nije nikad ni vjrovao kapitalizmu ,al kapitalizam je se dosjetio da se zakamuflira tobože u demokraciju,itako prodre u sve pore društva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije