Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza uoči pregovora

Grmoja: Ako HDZ ne prihvati naše zahtjeve, izlazimo iz pregovora

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
04.01.2016.
u 09:15

Pregovori će biti tvrdi i teški. I jedni i drugi žele Ministarstvo gospodarstva, a HDZ drži i da se Most mora odlučiti želi li više ministarstvo uprave ili pravosuđa

Most ne odustaje od svog zahtjeva i na današnjim će pregovorima s Domoljubnom koalicijom tražiti ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave, poljoprivrede, zaštite okoliša te prometa i infrastrukture, ali i gospodarstva. Pregovori će očito biti teški jer i HDZ ima svoje preferencije (gospodarstvo i financije) iako su u ovom trenutku fokusirani na novi ustroj Vlade, agencija, zavoda, ureda državne uprave, odnosno racionalizaciju državnog aparata. Ranije se čulo da su u HDZ-u Mostu voljni prepustiti resore pravosuđa i zdravstva jer zahtijevaju velike reforme, ali teško je očekivati da bi se odrekli i pravosuđa i uprave. Most će morati birati.

Sve zbog reformi

– Ako ćemo biti u budućoj vladi, onda želimo imati i resore u kojima možemo provesti reforme. Ako HDZ bude ustrajao na svojim pozicijama i ne bude prihvaćao naše zahtjeve, mi ćemo izaći iz pregovora s njima pa neka sami sastavljaju Vladu – kazao nam je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

U HDZ-u su pak začuđeni Grmojinim izjavama jer kažu da suština nije podjela ministarstva na “vaše i naše”, nego je ključ u kvalitetnim i stručnim ljudima koji će biti predloženi za te pozicije, a manje je važno iz koje su opcije. Ističu da se reforme ne mogu provoditi na razini jednog ministarstva koje bi pripalo Mostu, nego da one moraju biti koordinirane s nizom ministarstava i zato, smatraju, važna je podjela odgovornosti, a ne svojatanje resora.

Govoreći o javnim poduzećima i institucijama, Grmoja dodaje da HNB nije njihov prioritet, ali jest APIS te sve što spada pod nadležnost Ministarstva gospodarstva.

– To sve treba pripasti jednoj opciji, odnosno nama, jer jedino tako možemo raditi sve ono što si zadamo – kaže Grmoja.

HDZ želi smanjivati broj ministarstava i u Mostu nemaju problem s time, ali njihov pristanak ovisi o planu kako ih smanjiti. Tako, primjerice, Most neće nikako pristati na ukidanje Ministarstva zaštite okoliša, eventualno mogu pristati da se tom ministarstvu pripoji i energetika. U Mostu neslužbeno saznajemo da inzistiranje na MUP-u te Ministarstvu pravosuđa, ali i SOA-i, što je, kažu nam, već dogovoreno s predsjednicom RH, leži u njihovoj želji da se još jače nastavi borba protiv korupcije i kriminala. A to je nešto, otkrivaju nam u Mostu, što ne žele prepustiti HDZ-u. Ni princip podjele resora koji je objavio HDZ, a prema kojemu bi ministar bio iz jedne stranke, a njegov zamjenik iz druge, još nije, kažu u Mostu, dogovoren.

– Ako se može naći dobar sustav kontrole i na taj način, onda se možemo dogovoriti da stvari postavimo tako – kazao je Grmoja. Odbacio je i priču o osnivanju holdinga, što je ideja koju je HDZ promovirao kroz cijelu kampanju, a u kojem bi bile sve državne tvrtke.

– O tome nikada nismo razgovarali i ta nam se ideja nikako ne sviđa – zaključio je Grmoja.

HDZ danas na pregovore s Mostom dolazi pak sa svojim prijedlogom sheme izvršne vlasti, a ona uključuje 19 ministarstava. Riječ je o 17 postojećih ministarstava od kojih će neka promijeniti nazive, a neka će se spajati, i još dva posve nova – ministarstvu za useljeništvo i demografiju te ministarstvu za informatizaciju. Spajala bi se ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u Ministarstvo gospodarstva te Ministarstvo zaštite okoliša s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja. HDZ će Mostu prezentirati i racionalizaciju državnih agencija, zavoda, javnih ustanova, državnih ureda te državnih upravnih organizacija.

Racionalizacija sustava

Prijedlog je da se oko 190 agencija, zavoda i javnih ustanova drastično sreže na 60 do 70. Od četiri postojeća državna ureda ostao bi tek jedan, i to onaj koji se odnosi na javnu nabavu, a ostali bi bili pripojeni resornim ministarstvima. Od sedam državno-upravnih organizacija vjerojatno bi ostale tek tri, i to ona za statistiku, Hidrometeorološki zavod te ona za intelektualno vlasništvo. U HDZ-u ponavljaju kako im je želja racionalizirati sustav i prekinuti zbrinjavanje partijskih kadrova, zato se čude što Most zaoštrava na podjeli ministarstava. Kada je riječ o najvišim strukturama Vlade, HDZ predlaže zamjenika premijera, a to bi bio šef te stranke Tomislav Karamarko, i još tri potpredsjednika ili ako se ne bi išlo na zamjenika premijera, onda četiri potpredsjednika, s tim da bi Karamarko tada bio prvi potpredsjednik zadužen za domovinsku sigurnost, a preostala tri bi bila za gospodarstvo, društvene djelatnosti te četvrti potpredsjednik bez portfelja.

Najviše zanimanja javnosti izazvala je ambicija Mosta da im pripadnu MUP i SOA. U HDZ-u, izgleda, nisu neskloni da Mostu prepuste MUP, ali navodno bi u kvoti HDZ-a ostalo Ravnateljstvo policije. Ipak, HDZ bi mogao doskočiti Mostu i sigurnosno-obavještajni aparat zadržati pod svojom kontrolom. Naime, planira se ured za domovinsku sigurnost koji bi djelovao pri Vladi, a za njega bi mogao biti zadužen Karamarko. Na konceptu domovinske sigurnosti protekle je tri godine, predvođen generalom Damirom Krstičevićem, radio HDZ-ov Odbor za nacionalnu sigurnost. Ideja je da taj ured koordinira cjelokupni sigurnosni aparat, što uključuje MUP, MORH, SOA-u, vatrogasni sustav, gorsku službu spašavanja...

>> Most, naravno, neće dobiti nadzor nad policijom i SOA-om

>> HRT: HDZ će predložiti i osnivanje Ministarstva demografske obnove

Ključne riječi

Komentara 320

NI
Nikomah95
09:22 04.01.2016.

Most djeluje ko mlada prostitutka koja nudi svoje djevičanstvo na e bay-u, za masne novce....

NI
nikon620
09:34 04.01.2016.

I trebali bi odustat od pregovora i pustiti narod da izabere vlast. Ovo sto MOST radi je preslo u silovanje naroda i drzave. Strasno!

PE
perfa57
09:24 04.01.2016.

Ovaj Grmoja je stručnjak za sve. Još malo pa će sustići i sveznadara Puhovskog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije