Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRMOJA U SABORU

'Ne bi me čudilo da premijer uskoro najavi svemirsku ekspediciju na Mars'

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.07.2018.
u 11:02

Sabor je danas raspravio Sporazum između hrvatske Vlade i Europske svemirske agencije

Sabor je danas raspravio Sporazum između hrvatske Vlade i Europske svemirske agencije koji su zastupnici pozdravili poručujući kako će otvoriti nove mogućnosti za gospodarske subjekte iz Hrvatske. Sporazum između Vlade RH i Europske svemirske agencije (ESA) o suradnji u mirnodopske svrhe omogućit će razmjenu podataka o znanstvenim programima, razmjenu znanstvenog osoblja, rezultata istraživanja te omogućiti pristup najsuvremenijoj znanstvenoistraživačkoj infrastrukturi.

Mostov Nikola Grmoja zatražio je stanku za konzultacije njihova Kluba zastupnika te usput prigovorio kako Hrvatska premalo izdvaja za istraživanje i razvoj. Prema podacima strategije razvoja poduzetništva u RH od 2014. do 2020., javni sektor dominira prema ulaganjima u istraživanje i razvoj, visokoškolske ustanove, tijela Vlade zajedno čine 55,8 posto ukupnog istraživačkog razvojnog ulaganja, za razliku od EU u kojoj javni istraživački sektor u prosjeku čini 37,5 posto ukupnog ulaganja u istraživanje i razvoj, objasnio je Grmoja.

– Izdvajanja za istraživanje i razvoj su nam mjerena u BDP-u iznosila 0,79 posto u 2014., 0,85 posto u 2015. i 0,84 posto u 2016. godini. U Sloveniji su u 2016. izdvojena u tu svrhu dva posto, a cilj RH jest da tek 2020. izdvoji 1,4 posto. Hrvatska je iz svih izvora za istraživanje i razvoj u 2014. izdvojila samo 340 milijuna eura, a Slovačka 670 milijuna, Slovenija 890 milijuna, a Mađarska čak 1,4 milijarde eura. Ciljevi su nam postavljeni toliko nisko da se autobusima onih koji odlaze ne treba čuditi. Neće me iznenaditi ako premijer koji tvrdi da nam teče med i mlijeko uskoro najavi svemirsku ekspediciju na Mars – kazao je Grmoja. Stanku mu je odobrio predsjednik Sabora Gordan Jandroković kako bi se, dodao je, "Mostovci konzultirali o svemirskoj suradnji".

HRAST-ov Hrvoje Zekanović zamjerio je što se ne vodi računa o akterima koji su na tom polju važni, pa tvrdi kako to više nije Svemirska agencija već privatne tvrtke pa je Ministarstvo pozvao da ih kontaktira.

– Europska svemirska agencije donijela je plan znanstveno-istraživačke strukture 2016. i tada je sukladno svemirskim politikama ovo bio dio koji trebamo ostvariti, ali vaš prijedlog je dobar i razmotrit ćemo ga – kazala je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.

GLAS-ov Goran Beus Richembergh je također pozdravio sporazum, no zamjerio je da kasni.

– Radi se o jednoj od najuspješnijih europskih agencija koja nije agencija EU nego međunarodna organizacija javno-privatnog karaktera koja nosi golemi potencijal, iskustvo te tehnološki kapital koji ima malo tko u svijetu – primijetio je Beus Richembergh. Ne čini se da nama ovo može donijeti veliku korist, dodaje, ali Hrvatskoj omogućuje da u roku od pet godina sudjeluje u nizu znanstveno-tehnoloških projekata, kao i mogućnost obrazovanja u ovom području.

– Pozdravljamo ovaj prijedlog u nadi da će i naša znanost dobiti više vjetra u svoja jedra, i da će se populistički i neznanstveni pristup učiniti marginalnima jer, ako omogućimo kvalitetnu razinu suradnje, zagovornici smiješnih teorija poput one da je zemlja ravna ploča bit će sve više na aparatima – ustvrdio je Beus Richembergh.

SDP-ov Domagoj Hajduković kaže da će i SDP podržati ovaj sporazum, kako je rekao, tim više jer su Hrvati već bili su svemiru.

– Često se čuje izraz "jesi ti pao s Marsa". Dakle, neki su očito bili na Marsu, a logički zaključujući, budući da na Marsu nema uvjeta za život, vjerojatno je tamo HDZ na vlasti već dulje vrijeme – komentirao je Hajduković. Pohvalio je da je Hrvatska nedavno potpisala sporazum sa španjolskim Ministarstvom obrazovanja o znanstvenoj suradnji u području fuzije.

– Oni su prepoznali izuzetne rezultate naših znanstvenika i žao mi je što malo razgovaramo o tome koliko je naša znanost dorasla trendovima u svijetu i što malo ističemo koliko smo u nečemu dobri, a ovdje jesmo – kazao je Hajduković zaključivši kako sve to donosi dobit za našu znanost, ali i gospodarstvo.

Komentara 20

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
11:26 04.07.2018.

Grmolja, kako punac uhljebljen na mjestu direktora vodovoda Imotskog sa 3 srednje...

Avatar southman
southman
11:34 04.07.2018.

Pošto je Grmoja već " letio " sa Mosta dr. Franje Tuđman on je najveći kandidat za prvog hrvata u svemiru !!

RK
Rodneral Križičević Rodnik
11:33 04.07.2018.

Ekspediciju na Marasa, Grmoja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije