Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko tuži državu za vrijeme izgubljeno u pritvoru

Nikica Jelavić će od države tražiti 400.000 kuna za zatvorske dnevnice

Nikica Jelavić
Foto: D. Višnjić
25.02.2008.
u 17:48

Anto Nobilo, odvjetnik Nikice Jelavića, potvrdio je Večernjem listu da će njegov klijent tužiti Republiku Hrvatsku zbog vremena provedena u pritvoru čim postane pravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu da je Jelavić nevin u slučaju ubojstva Zorana Dominija na Cvjetnom trgu. To je zadnje od 21 djela za koje je Jelavić bio optužen.

Jelavić, nepravomoćno oslobođen optužbi za ubojstvo počinjeno 26. studenoga 1999., tražit će odštetu od 50 eura za svaki dan proveden u pritvoru tijekom tri i pol godine, ukupno oko 400.000 kuna, čime će se pridružiti mnogim drugim pritvorenim optuženicima koji traže odštetu nakon što su oslobođeni.

Jedan od najslavnijih je i Siniša Stracaboško Dvorski (46), koji služi 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva drugog ministra turizma Marčela Popovića u ožujku 1996. On je tužio Republiku Hrvatsku, zatraživši oko pola milijuna kuna zbog 139 dana provedenih u pritvoru kao osumnjičen a kasnije i optužen za pokušaj ubojstva pet osoba.

U pritvoru je bio od 22. listopada 1994. do 9. ožujka 1995., a teretilo ga se da je 21. listopada 1994. u Ulici španskih boraca u Puli u 21 sat sa 100 metara udaljenosti ispalio tromblonsku rasprskavajuću minu na pet osoba koje su upravo izlazile iz ugostiteljskog objekta “Admiral”. Milica i Milena Ćatić, Ratko Šćekić te gost Zoran Simić ozlijeđeni su, odnosno ranjeni u noge, a Srećko Perišić i Nevio Skendel nisu ozlijeđeni.

Traži 300 kn dnevno
Stracaboško, poznat i kao Banijski Rambo zbog zasluga tijekom Domovinskog rata, od optužbi za pokušaj ubojstva oslobođen je 6. travnja 1995., što je Vrhovni sud potvrdio 22. rujna 1999.
Prvotnih 16.200 kuna za duševne boli Stracaboško je odbio, zahtijevajući 300 kuna dnevno, što ukupno iznosi 41.700 kuna.

Osim toga, traži još 107.333 kune za neisplaćene plaće od 20. veljače 1995., kada je iz Hrvatske vojske kao natporučnik s plaćom od 2800 kuna otpušten zato što se, kako tvrdi, protiv njega vodio postupak, pa sve do 1. lipnja 1998. I jedno i drugo sa zateznim kamatama, što svotu povećava na pola milijuna kuna. Državno odvjetništvo odbilo mu je priznati pravo na taj dio dok se ne dokaže da je otpušten upravo zbog kaznenog postupka.

Stracaboško je na Općinskom građanskom sudu izjavio da je zbog pritvora doživio socijalni pad. “Narušen mi je ugled i dostojanstvo u društvu”, naveo je Banijski Rambo, koji i dalje služi kaznu za ubojstvo bivšeg ministra.

Dokazi nedovoljni
Na suđenju za pokušaj ubojstva branio se da, naravno, nije kriv. Tvrdio je da je te večeri do 21 sat bio kod prijateljice, što je ona i potvrdila, da je potom otišao na koncert Miše Kovača i Alena Nižetića, a zatim se prošetao.

Tragove baruta koje mu je policija pronašla na rukama Stracaboško je pravdao time što je, kako je rekao na sudu, tijekom šetnje naišao na psa koji ga je napao dok je mokrio na otvorenom pa je pucao na njega iz pištolja, “unatoč tome što voli životinje”. Osuđujućoj presudi pak nije pridonijelo ni to što su u njegovu stanu pronađeni upaljači za tromblonsku minu s oznakom TK 8832, odnosno točno onaj tip i serija koji su korišteni u pokušaju ubojstva, no to je odbačeno jer pojedina serija sadrži jako puno mina, koje su upravo u to vrijeme dopremljene.


Godišnje 200 zahtjeva, lani isplaćeno više od dva milijuna kuna

Ministarstvo pravosuđa kaže da godišnje u prosjeku primi dvjestotinjak zahtjeva za naknadu štete zbog neutemeljenog uhićenja. Prošle ih je godine zaprimljeno 214, od kojih je 97 riješeno nagodbom. Lani je ukupno isplaćeno 2.291.856,80 kuna iz državnog proračuna u korist zahtjeva za naknadu štete. U mirnom postupku, nagodbi, oštećenicima se isplaćuje naknada za duševne boli koja je jedinstvena u svakom slučaju, a ovisi o vremenu trajanja pritvora. Ako netko provede do 30 dana u pritvoru, “dnevnica” za pretrpljene boli je 200 kuna, ako je riječ o pritvoru u trajanju od 30 do 90 dana, ona pada na 160 kuna. Ako pritvor traje više od 90 dana, naknada za neosnovani pritvor iznosit će 120 kuna. Prema Zakonu o kaznenom postupku, pritvor u istrazi traje najdulje šest mjeseci, a nakon dizanja optužnice do nepravomoćne presude, trajanje pritvora ovisit će o visini predviđene zatvorske kazne. Tako, ako je riječ o teškom kaznenom djelu, za koje je predviđena dugotrajna kazna zatvora, pritvor može trajati tri godine. Inače, ako je predviđena zatvorska kazna tri godine, pritvor će trajati tri mjeseca. Visina naknade ovisi o trajanju pritvora, ali i ugledu i časti pritvorenika. Računa se da u prosjeku jedan dan zatvora “košta” pedeset eura, odnosno od 200 do 500 kuna. Svakome pripada pravo na naknadu štete ako je osoba pravomoćno oslobođena optužbi, a naknada se isplaćuje iz državnog proračuna. Ako oštećenik nagodbom ne postigne sporazum u roku tri mjeseca od podnošenja zahtjeva za naknadu štete, on može podnijeti tužbu protiv Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. (mk)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije