Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opći sindikat MUP-a:

'Nikakva 'rovovska bitka' nije bila potrebna da bi nam se prava vratila na postojeće stanje'

deložacija
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
05.12.2019.
u 13:55

Opći sindikat MUP-a RH osvrnuo se na dodatak II. kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

Opći sindikat MUP-a RH obrušio se na ostale sindikate u policiji koji su s Vladom sudjelovali u pregovorima oko dodatka II. kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

– sukladno jednostranom tumačenju, na pregovorima oko uvjeta i kriterija propisanih kolektivnim ugovorom i njegovim dodacima, prisutni su bili isključivo tzv. „reprezentativni sindikati“ koji pokušavaju povećanje osnovice 3 puta po 2% tijekom 2020. godine prikazati kao rezultat svojeg rada i nepokolebljivog pregovora s Vladom republike Hrvatske, tvrdimo da se ne radi o postizanju cilja pregovora, već se radi o nečemu što je automatizmom još 2016. godine trebalo biti realizirano – priopćio je Tomislav Teri, čelnik OS MUP-a RH.

Podsjeća kako je potpisano da onoga trenutka kada rast BDP-a premaši definiranih 3%, automatizmom Dodatak 2 kolektivnog ugovora prestaje važiti i sva prava i obveze iz Kolektivnog ugovora postaju ponovno u potpunosti primjenjivi, odnosno ne postoji „privremeno suspendiranih“ prava i obveza.  

– Navedenu odluku je potpisao tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, uz supotpis „naše reprezentacije“. Odnosno NSD-a, SPH i SDLSN-a. Činjenica je da smo tada svi više-manje, solidarno u skladu s ozbiljnim kriznim stanjem u državi, odlučili dati svoj doprinos kako bi zemlja što prije izišla iz financijske krize i nastavila sa svojim daljnjim razvojem i rastom – prisjeća se Teri.

– 2016. godine u posljednjem tromjesečju – Državni zavod za statistiku, prvi puta je od recesije zabilježio rast BDP-a iznad 3%, čime je istog trenutka tadašnji dodatak II kolektivnog ugovora prestao važiti i njegove odredbe, sukladno potpisanom sporazumu između Mrsića i „reprezentacije“. Tada je aktualni ministar g. Božinović najavio vraćanje dodatka na plaću u iznosu od 2% do 4% koji su po njegovim riječima nepotrebno bili umanjeni uredbom iz 2016. godine, a koja se reflektirala na pol. Službenike više i visoke stručne spreme odnosno oko 6300 pol. Službenika, te nešto ranije na dio ostalih pol. Službenika. Međutim do danas nisu vratili ono što je oduzeto prethodnim dodatkom II kolektivnog ugovora. Danas, u predizborno vrijeme – zgodno je bilo prikazati ovakvo „povećanje“ prikazati kao fantastičan uspjeh reprezentacije i iznimnu socijalnu osjetljivost Vlade RH prema onima najnižima na društvenoj ljestvici kada razgovaramo o drž. Službenicima – policajcima – navodi u priopćenju.

Kaže kako se "događa spin kojeg su svjesni svi supotpisnici ovog novog dodatka kolektivnog ugovora, pokušavajući javnosti i državnim službenicima prikazati nešto što je odavno trebalo biti riješeno, kao svoj uspjeh i zalaganje".

– Nikakva 'rovovska bitka' nije bila potrebna da bi nam se prava vratila na postojeće stanje – kaže Teri.

VIDEO Dan otvorenih vrata MUP-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije