Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nikad više novih zaraza u Europi, svijetu i SAD-u

U SAD-u je jučer zabilježen novi najviši dnevni porast broja zaraženih od početka pandemije, čak 91.530 novozaraženih i četvrti proteklih sedam dana iznad 80.000. Broj mrtvih blago raste, tri dana iznad tisuću.
30. listopada 2020. u 09:06 5 komentara 946 prikaza
Koronavirus u Francuskoj
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/8

Čak 36 europskih zemalja novozaražene broje u više od stotinu slučajeva, a od deset zemalja s više od 10.000 zaraza, jedino Njemačka i Nizozemska nisu imale više od stotinu mrtvih, s tim da je Ukrajina jedina ispod te granice imala 113 mrtvih. Hrvatska je među 15 zemalja s više od 100 mrtvih

Karlovac: Odjel za COVID karlovačke bolnice Koronavirus u Hrvatskoj OB Varaždin hitno zapošljava medicinske sestre i njegovatelje, u Splitsko-dalmatinskoj 343 novooboljelih

U Europi više od pola rekordno zaraženih u svijetu, nikad više i u SAD-u

Prvi put broj zaraženih u svijetu je u 48 sati porastao za milijun, jučer 545.945, a prekjučer 507.543. Prvi milijun zabilježen je 1. travnja, a do drugog je trebalo 13 dana, i od tada se vrijeme za svaki sljedeći milijun skraćuje sve do najbrže dosegnutog 45. milijuna. Mrtvih od COVID-19 bilo je 7172 i 7116. Prvi put je u Europi bilo više od pola svih zaraženih u svijetu, 279.499 te 2566 smrtnih slučajeva (prekjučer 246.604 i 2500). Mjere još ne utječu na europske trendove, što se temeljem podataka o tjednim kretanjima moglo i zaključiti, pa smo stoga i najavili da bi danas i sutra mogli biti najgori dani u drugom valu pandemije. Naime, kad se promatra širenje virusa i po državama i globalno, osobito kad djeluje po epidemiološkim zakonima velikih brojeva, trendove, a naročito njihov smjer, nije lako promijeniti. Kad se virus zahukta, teško je usporiti njegov porast, a u silaznoj putanji karakterizira ga tromost, pa je ta linija razvučena. Može se dogoditi jednokratni skok na lošije ili bolje, ali trendovi su neumoljivi i mijenjaju se postupno.

Koronavirus u Francuskoj
1 / 8
Koronavirus u Francuskoj

U SAD-u je jučer zabilježen novi najviši dnevni porast broja zaraženih od početka pandemije, čak 91.530 novozaraženih i četvrti proteklih sedam dana iznad 80.000. Broj mrtvih blago raste, tri dana iznad tisuću.

Indija i Brazil, naravno, zbog svoje veličine pri vrhu su s desecima tisuća zaraženih i stotinama mrtvih, ali obje zemlje po oba pokazatelja, od sredine rujna Indija i od početka kolovoza Brazil, imaju stalan silazni trend. Slično je bilo i u Meksiku, ali kod njih proteklih desetak dana imaju i porast zaraženih te mrtve broje u više stotina, prekjučer 643, jučer 495. U Argentini proteklih tjedan dana brojke se smanjuju ali još uvijek imaju 400-tinjak žrtava.

COVID-19 test center at the central bus station in Berlin Koronakriza Putujete u Njemačku? Pogledajte kakve vas mjere čekaju od idućeg tjedna

U Iranu krivulja porasta broja zaraženih ima uzlaznu liniju kao nikad prije i jednako je prati krivulja smrtnosti. Od početka listopada dnevni broj smrtnih slučajeva od COVID-19 počeo je rasti iznad 200, a proteklih 11 dana je iznad 300, prekjučer 415, jučer 399. Ukupno je u Iranu bilo 34.000 smrti zbog virusa, samo 4000 manje nego u Italiji.

S obzirom na ukupne brojke u Europi jasno je da većina zemalja bilježi i dalje rekorde ili najveći porast broja zaraženih i mrtvih. I broj teških oboljenja jučer je ponovno narastao za oko tisuću, dok je ranije dnevno rastao za petstotinjak novooboljelih. Broj aktivno zaraženih u listopadu je povećan sada za više od tri milijuna, trenutačno 5,5 milijuna.

Čak 36 europskih zemalja novozaražene broji u više od stotinu slučajeva, pa je i Norveška jučer imala rekordnih 495 novozaraženih, te već četvrti dan više od 300. Od zemalja koje novozaražene dnevno broje u desecima tisuća (Francuska 47 tisuća, Italija gotovo 27, Španjolska i UK 23, Belgija 21, Poljska 20, Njemačka gotovo 19, Rusija 17, Češka 13 i Nizozemska 10) jedino Njemačka i Nizozemska nisu imale troznamenkasti broj mrtvih (Rusija 366, Poljska 301, UK 280, Francuska 235...) s tim da je i Ukrajina sa 7342 zaraženih imala 113 smrtnih slučajeva. Ukupno 15 zemalja, uključujući Hrvatsku s 18, imalo je od 12 do 83 smrtna slučaja te još 13 zemalja jednoznamenkasti broj mrtvih.

U Hrvatskoj 2.776 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata Anthony Fauci Epidemiolog otkriva kada će biti dostupna cjepiva i kada bi nam se život mogao vratiti u normalu

Finska, Estonija i Island, te najsitnije države jedine jučer nisu imale zabilježenu smrt od COVID-19, a Farsko otočje i Isle of Man, jedina su područja, uz Vatikan, za koja u Europi Worldometer vodi statistiku, a koja od početka pandemije nemaju ni jedan smrtni slučaj, iako su ukupno imali redom 494, 352 i 27 slučajeva zaraze.  

VIDEO: Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Avatar abakus
  abakus:

  Pogledajte obavezno intervju koji je jučer imao prof. dr. Valerije Vrček, inače redoviti profesor na farmnaceutsko biološkom fakultetu i predstojnik Zavoda za organsku kemiju, dakle vrhunski znanstvenik i stručnjak, na Podcastu Velebit. Činjenice koje iznosi u svezi ove pandemije i ... prikaži još! svih posljedica mjera koje se donose (a donose se bez ikakve znanstvene podloge) vrlo su alarmirajuće.

 • Avatar Denerde
  Denerde:

  80% je lažno pozitivnih par ljudi imaju problema sa zdravljem i radi se o onkološkim bolesnicam od prije to samo govori koliko su naše bolnice loše a ne o pandemiji

 • Avatar @proma-trač
  @proma-trač:

  Imate najnoviji holivudski film "Songbird" koji nam već najavljuje što nas još čeka u bližoj budućnosti.