Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNA VJEŽBA

Nikad veća napetost na Pacifiku: Britanci šalju flotu, a Kina otvoreno iskazuje nezadovoljstvo

Foto: REUTERS
1/2
27.04.2021.
u 13:32

Kina tvrdi kako je gotovo 1,3 milijuna četvornih kilometra Južnog kineskog mora njezin teritorij, te tvrde kako je prisutnost stranih ratnih brodova na njihovom teritoriju uzrok napetosti u regiji.

Britanski ministar obrane  Ben Wallace objavio je u ponedjeljak da će najveća britanska flota koju su okupili u posljednjih nekoliko godina biti poslana izvan britanskih voda. Britanska flota sudjelovat će u vojnoj vježbi zajedno s flotama Indije, Japana, Južne Koreje i SAD-a u trenutku kad jačaju napetosti u Južnom Kineskom moru. 

- Velika Britanija ne radi korak unatrag već ide naprijed kako bi imala aktivnu ulogu u oblikovanju međunarodnog sustava 21. stoljeća - ustvrdio je Wallace, piše CNN.

Bojnu flotu predvodit će nosač zrakoplova HMS Queen Elizabeth, jedan od dva nosača aviona kojima raspolažu Britanci. To je najveći ratni brod koji je Velika Britanija ikad poslala na more,

Foto: REUTERS/Ann Wang

Velika Britanija objavila je u ožujku ove godine izvještaj o svojoj vanjskoj politici, u kojem navode će u desetljećima koja dolaze sve važniji biti Indo-Pacifik. Na svojem putu dugom 48 280 kilometra flota će posjetiti čak 40 država. U planu je i Singapur, što će dovesti flotu točno ispred Južnog kineskog mora kroz koji moraju proći kako bi došli do Južne Koreje i Japana. 

Kina tvrdi kako je gotovo 1,3 milijuna četvornih kilometra njezin teritorij, te tvrde kako je prisutnost stranih ratnih brodova na njihovom teritoriju uzrok napetosti u regiji. 

Upitan o britanskom slanju flote kao i pojačanim vojnim aktivnostima Francuske, kineski ministar obrane general Wei Fenghe ustvrdio je kako se službeni Peking 'protivi bilo kakvom miješanju drugih država u regiju pod izlikom 'slobode navigacije' i nanošenju štete zajedničkim interesima zemalja regije'

Očekuje se i kako će britanska flota proći i kraj Tajvana čiju državnost ne priznaje Kina i oko koje je pogotovo u posljednjim mjesecima pojačana vojna prisutnost Kine, piše CNN.

- Kinesko jačanje utjecaja će najvjerojatnije biti najznačajniji geopolitički faktor u 2020-ima - istaknuto je u britanskom izvještaju objavljenom u ožujku ove godine, u kojem se Kina opisuje kao najveća prijetnja britanskoj ekonomskoj sigurnosti. 

VIDEO: Izašli su prvi rezultati istraživanja DNK djece čiji roditelji su bili izloženi černobilskoj katastrofi!

Komentara 15

ZL
ZlatkoM
17:14 27.04.2021.

48000 km?? to ce valjda zbrajati kilometre, tj nauticke milje pa ih pretvarati u kilometre...opseg zemlje je 40000km

DU
Deleted user
21:34 27.04.2021.

Britanci šalju flotu.....ahahaa, mozes mislit jake flote da se sami britanci sprdaju u clanku. evo vam clanak u daily mailu pa citajte komentare.... "Royal Navy's show of force to Putin: £3bn warship HMS Queen Elizabeth will lead 'largest concentration of maritime and air power in a generation' on maiden voyage next month".

MX
Mister X
10:23 28.04.2021.

Nikad veća napetost na Pacifiku: Britanci šalju flotu, a Kina otvoreno iskazuje nezadovoljstvo,, Jko mudar potez zapada . Da Kina shvati smo atomske i hidrogenske proizvodi proizvodi i supe rakete koje daleko lete ako voliš svoje dete ..................Jer kad netrebate da radite korisne stvari za Zapad spremaj se; ako hoćeš mir spremaj se za napad i rasturanje . jer otvoreno ti se kaže da nisi taj kojega volimo da živi na planeti kad nas je previše ..... a kamoli da još budeš bolji od najgori ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije