Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Disciplinski postupak

Nijedan liječnik nije trajno ostao bez licencije, privremeno ih je oduzeto samo 15-ak

Dr. Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore
Foto: Robert Anić/PIXSELL
30.12.2018.
u 18:56

Liječnici iz Metkovića vjerojatno će pred Časni sud Hrvatske liječničke komore

U slučaju pravomoćne sudske presude za stručni propust liječnik može trajno ostati bez licencije. To je najteža kazna koju može izreći Časni sud Hrvatske liječničke komore i znači da se doktor više ne smije baviti medicinom, a u ovom slučaju poput mača nad glavom visi nekima od njih nakon tragične smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića. Obdukcijski nalaz preminulog djeteta jučer je dostavljen Liječničkoj komori i njezina će stručna komisija za nadzor liječnika najvjerojatnije u ponedjeljak dati svoje mišljenje.

– Želim izraziti najdublju sućut roditeljima i obitelji djeteta u ime Liječničke komore i svoje osobno. Bolest djeteta, a posebno tragična smrt nikoga ne može ostaviti bez emocija. Upravo zbog toga i zbog velikog interesa javnosti, odmah nakon saznanja o događaju Komora je uputila stručnu komisiju za nadzor liječnika u sve institucije koje su sudjelovale u zbrinjavanju preminulog pacijenta – kazao je jučer dr. Krešimir Luetić, vršitelj dužnosti predsjednika Liječničke komore.

Komisija je 17. prosinca provela nadzor nad stručnim radom liječnika u Metkoviću, u Ustanovi za hitnu medicinsku pomoć, u Domu zdravlja i u koncesijskim ordinacijama pedijatrijske skrbi, kao i u KBC-u Split. U idućim danima zatražili su dodatnu dokumentaciju, uključujući onu iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, kao i obdukcijski nalaz. U iduća dva-tri dana Komisija će donijeti mišljenje o ovom događaju.

– Kod razmatranja ovog predmeta treba uzeti u obzir činjenicu da se zbrinjavanje preminulog pacijenta događalo na lokaciji koja je više od 100 kilometara udaljena od najbliže bolničke ustanove u RH, da su se zbrinjavanje, inicijalno liječenje i dijagnostika događali vikendom kada je ograničena dostupnost laboratorijske i radiološke dijagnostike i ograničena dostupnost pedijatrijske skrbi, kao i to da se prema preliminarnim informacijama radilo o brzo progresivnom kliničkom tijeku same bolesti. Mišljenje koje će stručna komisija donijeti, ako se pronađu elementi propusta u radu liječnika, bit će predmet odlučivanja nadležnog tijela Komore, Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor. Ono će utvrđivati opravdanost pokretanja zahtjeva za disciplinski postupak pred Časnim sudom komore za svakog eventualno utvrđenog pojedinog liječnika – objasnio je Luetić.

Časni sud, kojim predsjeda sudac profesionalac, provodi postupak sličan klasičnom sudskom, a u slučaju donošenje pravomoćne presude za stručni propust predviđene su kazne od ukora do trajnog oduzimanja licencije. Dosad je bilo samo 15-ak slučajeva privremenog oduzimanja, za etičke i stručne propuste.

Komentara 4

MR
mrvi
19:19 30.12.2018.

Takovi ljudi se nazivaju ljecnikom. Sramotno.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
14:28 31.12.2018.

Ova komora je sama sebi svrha. Kada vidim koji je likovi vode, od alapače Ade Barić preko smijenjenog krimoša, trenutnog v.d. Lumena koji smrt pravda vikendom pa sve do budućeg Tomasovica koji je čest gost crnih kronika i zastupa stav da ne bi bilo mita da imaju plaću 75 tisuća kuna.... sve sami biseri. Na žalost , takvima ne pada na pamet da odu iz zemlje.

GR
grebza
21:07 30.12.2018.

Nakaradno zakonodavstvo omogućava da nitko krivično ne odgovara za ništa, naravno ako je u državnom sistemu Čak niti za smrt djeteta. Dno dna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije