Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Nijedan klub iz Makedonije nije imao igrača poput Blaža s deset medalja

Blaženko Lacković
Foto: Oliver Mehlis/DPA/PIXSELL
1/2
09.05.2014.
u 17:30

Moj novi šef Samsonjenko živi rukomet 24 sata dnevno, osvojio me, rekao je Lacković za Max!

Blaženko Lacković (33) najzvučnije je pojačanje rukometaša skopskog Vardara u povijesti kluba, donosi sportski tjednik Max!

Igralo je za taj klub jako mnogo stranaca, uglavnom iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, no i nekoliko Ukrajinaca te po dva Čeha i Gruzijca.

Danas Vardar izgleda malo “europskije” jer su došli španjolski igrači Dušebajev i Malumbres te trener Gonzales. A sljedeće sezone doći će još jedan, Maqueda. S obzirom na to da je predsjednik kluba Rus, Sergej Samsonjenko, on više želi pojačanja s istoka. Ove godine tako su u Vardar došli Rusi Rastvorcev, Čipurin i Dibirov, a sljedeće godine sigurno dolaze Bjelorus Harbok i Rus Šiškajev.

– Možda će zvučati smiješno, ali Makedonija je trenutačno prva europska rukometna destinacija. U Makedoniji je rukomet sport broj jedan, imali su Makedonci dva kluba u četvrtfinalu Lige prvaka. Otkako je u Vardar došao Samsonjenko, klub je organiziran na najvišoj razini. Vjerojatno ima uvjete kao što ih imaju najbolji i najskuplji njemački klubovi – kaže Lacković.

Već imaju brončane Ruse

Igrač s toliko mnogo trofeja nikad nije igrao za jedan makedonski klub, računajući Metalurg i Vardar zajedno. Lac je s reprezentacijom Hrvatske osvojio deset medalja na velikim natjecanjima, od kojih dvije zlatne, na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. godine i na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni. Jedini s olimpijskom medaljom u Vardaru su Rastvorcev i Čipurin koji su 2004. osvojili broncu s ruskom reprezentacijom. Uz reprezentativne medalje, Lac je osvojio i Ligu prvaka, lani s Hamburgom.

– Bez obzira na brojne trofeje koje sam osvojio, još imam motiva za igranje vrhunskog rukometa. A Vardar će sljedeće godine igrati zapaženu ulogu ne samo u SEHA ligi već i u Ligi prvaka. Istina, nesretno i nespretno je ove godine ispao u četvrtfinalu protiv Flensburga, ali dogodine će to biti sasvim druga priča – istaknuo je Lac.

“Vudri ga Blaž” bit će peti hrvatski igrač koji će igrati ili koji je igrao u Vardaru. Gotovo je sigurno da će iduće tri sezone, koliko je potpisao ugovor, igrati zajedno s Igorom Karačićem, dok će Luka Raković vjerojatno morati potražiti novi klub.

Prijašnjih godina za Vardar su igrali Krešimir Maraković, Ivan Martinović i Damir Batinović koji je iz Skoplja napravio dobar transfer. Otišao je u francuski Cesson. No, Samsonjenko je bacio oko na još jednog našeg igrača, Luku Stepančića. Ako ne dođe Maqueda, mogao bi Luka.

– Netko će reći da je velika konkurencija na vanjskim pozicijama, ali ne brinem se za minutažu. Ima dosta utakmica u sezoni, a meni je bilo važno da igram u oba pravca, napad i obranu. Vjerujem da ću se dobro slagati s Karačićem, Pribakom, Dušebajevom i ostalima – istaknuo je Lacković.

Za Laca i nova dvorana

Rukometaši Vardara trenutačno su popularniji u gradu od nogometaša. Po broju trofeja u Makedoniji rukometaši su uspješniji jer imaju po osam osvojenih prvenstava i kupova, dok nogometaši imaju sedam naslova prvaka i pet kupova. Zajednička im je navijačka skupina Komiti.

– Jedva čekam da odigram prvu utakmicu pred jednom od najboljih navijačkih skupina u Europi. Osjećaj će biti isti kao kad sam nekad davno igrao u Ledenoj dvorani. Primjerice, 2003. u Ligi prvaka protiv Kiela.

Te iste godine u skupini Lige prvaka igrao je za Zagreb protiv Vardara.

– Zaista se ne sjećam...

Zagreb je pobijedio sa 30:25, pred samo 800 gledatelja, a Lac je postigao šest pogodaka. Zanimljivo je da su te godine za Zagreb igrala dva Makedonca – Stoilov i Markovski.

– Znam da smo te godine ispali u četvrtfinalu od Montpelliera. U Ledenoj je bilo 8.000 gledatelja – kaže Lac koji je godinu dana poslije ponovno sa Zagrebom ispao u četvrtfinalu Lige prvaka, ovaj put od svog budućeg kluba, Flensburga.Nakon dolaska Lackovića u Skopju će se otvoriti i nova dvorana Vardara koja će primati 5000 gledatelja.

– Razgovarajući sa Samsonovom stekao sam dojam da čovjek živi rukomet 24 sata. Sviđaju mi se sve njegove ideje. Zato sam i odlučio doći. Njegov cilj je da sljedeće godine muška i ženska ekipa osvoje Ligu prvaka. Rukometašice će to možda napraviti već ovaj vikend na završnom turniru u Budimpešti. Novac mu nije problem – zaključio je Lacković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije