Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽEN 51-GODIŠNJI LIJEČNIK

Nije na pravi način zbrinuo pacijenta koji je krvario te umro pa to pokušao prikriti

bolnica
Pixabay/Ilustracija
16.06.2022.
u 10:54

51-godišnjaka se tereti da je zbog njegova postupanja i neopravdanog odlaganja transporta ovako teško ozlijeđenog pacijenta u bolnicu, a čije je stanje bilo u pogoršanju, odlučio da neće biti u njegovoj pratnji.

Liječnik (51), optužen je za nesavjesno liječenje i sprečavanje dokazivanja, a optužnicu je  protiv njega podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.  Prema optužnici, bio je dežuran 21. studenoga 2020., kako kaže tužiteljstvo, u jednoj zdravstvenoj ustanovi u jednom gradu na području Županije splitsko-dalmatinske.

Dok je dežurao, došao mu je pacijent koji je zatražio liječničku pomoć zbog zadobivenih ozljeda. Optuženi  liječnik je tijekom prvog pregleda ustanovio da pacijent ima otvorenu veliku reznu ranu iz koje je obilno krvario. No, iako je bio svjestan težine pacijentovih ozljeda koje su bile osobito teške i opasne po život te je znao da ih u izvanbolničkim uvjetima nije moguće hemodinamski stabilizirati već je pacijenta neophodno hitno medicinski zbrinuti te ga hitno transportirati u liječničkoj pratnji do KBC-a Split, gdje je ozljedu bilo moguće definitivno zbrinuti, nije to učinio jer je olako držao da svojim postupcima neće izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta, što je za posljedicu imalo pacijentovu smrt.

Nadalje, 51-godišnjaka se tereti da je zbog njegova postupanja i neopravdanog odlaganja transporta ovako teško ozlijeđenog pacijenta u bolnicu, a čije je stanje bilo u pogoršanju, odlučio da neće biti u njegovoj pratnji. Umjesto toga, odlučio je da će pacijenta u bolnicu transportirati dvojica medicinskih tehničara.

Jedan od njih bio je uz pacijenta, a drugi je upravljao kolima hitne pomoći. Time je 51-godišnjak, tvrdi tužiteljstvo, pacijentu tijekom transporta onemogućio aktivno liječenje koje bi mu osiguralo preživljavanje. Pacijent je preminuo na putu do bolnice. Nakon toga tereti ga se da je 51-godišnjak 21. studenoga 2020. do 21. siječnja 2021., nakon prethodno opisanog postupanja, a kako bi otežao utvrđivanje svoje odgovornosti, u dokumentacijskom listu hitnog slučaja, koji se odnosio na navedenog pacijenta, izbrisao unesene podatke te svjesno upisao lažne podatke o vitalnim parametrima pacijenta i o njegovu medicinskom zbrinjavanju.

Komentara 2

DA
dam63
14:29 16.06.2022.

Ponos i dika hrvatskog zdravstva.💩

SN
sasa.novak.58
12:30 16.06.2022.

Možda je liječnik "u jednoj zdravstvenoj ustanovi u jednom gradu" član jedne stranke te vjernik jedne vjere, pa ima priziv savjesti koji mu ne dopušta zbrinjavanje pacijenta koji jako krvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije