Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nije mi prihvatljiva lokalna suradnja s SDSS-om. Na državnoj razini? O tome ima tko odlučuje'

Na novinarsko pitanje je li istinit navod da ide na euroizbore sa strankom Neovisni za Hrvatsku odgovorio je niječno te poručio da ostaje u HDZ-u
15. siječnja 2019. u 19:53 94 komentara 5241 prikaza
Ivan Penava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u utorak je izjavio kako ostaje u HDZ-u i da ima podršku svoje stranke te da se od njega ne može očekivati da se odriče vrijednosti Domovinskog rata.

Sjednica HDZ-a Zagreb Reakcije Plenković: Nije Penava nadležan za vođenje politike HDZ-a

Nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, Penava je rekao kako nisu raspravljali o mjestu SDSS-a u vladajućoj koaliciji jer o tome, dodao je, nije ni govorio u ponedjeljak.

Pojasnio je da je tada govorio o pozitivnim aspektima procesa mirne reintegracije i zahvalio pripadnicima srpske manjine koji su taj proces prihvatili i nastavili izgrađivati Hrvatsku, ali da je ukazao i na negativne aspekte tog procesa pa tako i na činjenicu što navijači-učenici, koji pohađaju nastavu na srpskom, nisu ustali na hrvatsku himnu, a u osnovnoj školi gdje se nastava održava na srpskom jeziku odlučili su ne primiti darove Grada Splita.

"Iz svega toga, fascinantno je da su mediji izašli s tezom da izlazim iz HDZ-a i da se stvaraju tenzije između mene i premijera", rekao je Penava.

Pogledajte video HDZ-ovaca na duhovnoj obnovi:

Na pitanje ima li Plenković razumijevanje za njegove postupke, odgovorio je kako su im stavovi vrlo slični jer pripadaju istoj stranci.

"Kao gradonačelnik Grada Vukovara iz redova HDZ-a, sve vas molim da od mene nikada ne očekujete da se odričem vrijednosti Domovinskog rata. Što se tiče stava HDZ-a i premijera, sa mnom je obavio prijateljski razgovor, ja sam i dalje unutar svoje stranke i komuniciram vrijednosti Domovinskog rata i za sada u tome imam podršku", poručio je.

Penava: Možda mi fali političkog iskustva, ali to sam ja

Upitan znači li to da ne vodi državnu politiku, rekao je da se zna tko ju vodi.

"Međutim, kada u Vukovaru, gdje su ljudi 1991. ginuli zbog hrvatskog grba i himne, netko ostane sjediti, a taj netko su, nažalost, djeca koju ne mogu kriviti, nemojte mi odbijati pravo da istupim kao gradonačelnik i kažem da je to neprihvatljivo", rekao je Penava.

Ivan Penava Obrušio se na SDSS Penava: 'Je li Pupovac došao u službi velikosrpskog programa pokušati podijeliti krivnju?'

Na pitanje zašto nije zatražio sastanak s Plenkovićem prije nego što je izašao u javnost, odgovorio je da mu možda "fali" političkog iskustva.

"Žao mi je što se oko nekih stvari nisam iskoordinirao, ali na kraju krajeva to sam ja. U svojim istupima ne muljam i ništa ne tajim, a istodobno se zahvaljujem i premijeru i stranci što takve stvari dozvoljava", ustvrdio je.

Na pitanje smatra li da je vodstvo SDSS-a krivo što se djeca ne ustaju na hrvatsku himnu i što ne poštuju žrtve Vukovara, odgovorio je da bi se to moglo dugo analizirati.

"Vidjeli ste izjave određenih osoba da djecu u školama ne uče o Domovinskom ratu, već ih uče svojoj povijesti. Siguran sam da svi ti koji našoj državi ne žele dobro, žele da gradonačelnik Vukovara dođe u konflikt sa svojom vladom i strankom", rekao je. 

Ivan Penava Penava: 'Hoće li se šutjeti unatoč činjenici da učenici nastave na srpskom jeziku ne ustaju na hrvatsku himnu'

Penava: Ne idem na izbore s Neovisnima za Hrvatsku 

Demantirao je i priče da će na europske izbore izaći sa strankom Neovisni za Hrvatsku.

"Sve su to derivati, ne znam iz koje radionice. Ostajem u HDZ-u i na izbore idem jedino ako premijer pogriješi pa me stavi na listu HDZ-a. Ostajem u Vukovaru sa svojim građanima", naglasio je.

Nije htio odgovoriti na pitanje treba li se premijer zahvaliti SDSS-u na suradnji, kao niti na pitanje je li HDZ-u pametna koalicija sa SDSS-om na državnoj razini.

"Meni u Vukovaru na lokalnoj razini sigurno nije, a je li na državnoj - o tome odlučuje predsjedništvo stranke. Kako ne volim da mi se netko petlja u ingerencije u Vukovaru, tako se ni ja ne volim petljati drugome u posao", poručio je.

Na pitanje koliko se kao gradonačelnik potrudio da odnosi Srba i Hrvata u Vukovaru budu bolji, istaknuo je primljene i poslane božićne čestitke te činjenicu da vodotoranj obnavlja tvrtka kojoj je vlasnik srpske nacionalnosti.

"Kroz sve programe poticaja u gradu, apsolutno nemam problema sa Srbima, sa srpskom kulturom, obrazovanjem i jezkom. Međutim, kada dolazimo do negiranja hrvatskog teritorija i Domovinskog rata, tu nastaje problem, barem kada sam ja u pitanju", zaključio je Penava.

Pogledajte video Plenkovića na izbornom Saboru Mladeži HDZ-a:

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • tegovdizac:

    Volio bi da su ovi copy/paste komentatori ovako aktivni i "pametni" na clancima o gospodarskim pitanjima ili iseljavanju mladih iz Vukovara...

  • Morany:

    Penava je demantirao sve koji su se nadali skupljati poene preko ledja Vukovaraca potencirajuci mrznju i sukobe. Ostaje u HDZ-u, idemo dalje

  • Bojance:

    Penava koliko si radnih mjesta stvorio i Vukovaraca zaposlio otkad si gradonacelnik?