Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenkoviću je najlakše smijeniti ministre bez mandata u Saboru poput Žalac i Pavića

Žalac je navodno jučer bila na razgovoru kod premijera a čija bi zamjena mogla biti Dragica Roščić Vranješ, saborska zastupnica i članica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije
16. srpnja 2019. u 18:16 39 komentara 6239 prikaza
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Premijer Plenković u Banskim je dvorima okupio najuži tim ljudi od povjerenja – Jandrokovića, Božinovića i Bačića – kako bi vijećali o rekonstrukciji Vlade koja ostavkama samih ministara pomalo gubi smisao. Plenković je rekonstrukciju najavio prije tjedan dana, što znači da ministri već danima rade u neizvjesnosti koji će od njih uskoro napustiti Banske dvore. Takav pristup prilično je neobičan jer smjene i rekonstrukcija Vlade imaju smisla ako se provedu brzo i učinkovito, da se ljude nepotrebno ne izlaže neizvjesnosti.

Vlada Josip bohutinski Ključno je pitanje hoće li novi ministri čistiti državnu imovinu

I dok Plenković smišlja redizajn Vlade, u HDZ-u se sve glasnije čuje kako se vrh stranke pribojava odmazde smijenjenih ministara koji odlaskom iz Vlade postaju saborski zastupnici. Pojedini izvori tvrde da Plenkoviću u uvjetima tijesne parlamentarne većine nije ugodno ni nakon ostavki Lovre Kuščevića i Gorana Marića jer ne može biti siguran kako će se kao zastupnici ponašati u Saboru i hoće li idućih 15 mjeseci biti lojalni Klubu HDZ-a i Vladi. Zato se sve glasnije čuje da bi u rekonstrukciji mogli još otići ministrica Gabrijela Žalac, koja je navodno jučer bila na razgovoru kod premijera a čija bi zamjena mogla biti, kako je Večernji list već pisao, Dragica Roščić Vranješ, saborska zastupnica i članica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, te ministar rada Marko Pavić, koji na parlamentarnim izborima nisu bili na saborskim listama i nemaju osvojene mandate u parlamentu. Dakle, njihovom smjenom Plenković bi izbjegao eventualnu dramu u Saboru. Kada je riječ o ministrima Tolušiću i Kujundžiću, obojica imaju saborske mandate, a u slučaju Tolušića pobunila bi se virovitička baza pa bi Plenković njihovim smjenama dobio još dvije možda neposlušne ruke u Saboru.

Ni u Predsjedništvu HDZ-a ni HDZ-ovi ministri ni jučer nisu imali pojma tko će još točno otići iz Vlade u sklopu rekonstrukcije. Prevladavao je stav da će premijer ići na smjenu ministara koji ili nemaju mandate u Saboru ili on vjeruje da s njima neće biti problema, odnosno na one ministre koji nemaju čvrstu stranačku bazu i županijske organizacije iza sebe.

Vlada Ostao bez pola Vlade Neizvjesnost: Koji će još ministri napustiti Vladu

Uloga ministra

– Lako mu je ići na politički slabe, ali neka ćušne nekog jakog ministra pa da ga onda vidimo – komentirao je jedan član Predsjedništva HDZ-a. Pojedini ministri referirali su se na tvrdnje u dijelu medija da HDZ-ovi ministri ne promoviraju dovoljno politiku Vlade i da dvoje HNS-ovih ministara bolje prezentira svoj rad nego svi HDZ-ovi članovi Vlade.

– Ne znam što to ministri ne promoviraju i što su trebali promovirati, možda neke Plenkovićeve odlične poteze? – ironično se zapitao jedan izvor iz HDZ-a.

Ulazeći u zgradu Vlade, glavni tajnik HDZ-a i šef Sabora Gordan Jandroković jučer je rekao da se nada da bi do kraja ovog tjedna mogla biti izvanredna sjednica Sabora. Međutim, znakovit je bio Jandrokovićev odgovor na pitanje o ostavci ministra Gorana Marića.

– Nije bila lagana situacija. Očito je to odluka koju je sam donio – rekao je Jandroković. Na komentar kako je poruka iz Vlade da je ministar otišao temeljem dogovora s premijerom Jandroković je odgovorio: “Ako je dao ostavku, onda je procijenio da je sazrelo vrijeme, a o tome je razgovarao s premijerom.” Jandroković je dodao kako premijera i Marića treba pitati je li premijer inicirao da podnese ostavku. Nije želio komentirati ni USKOK-ove izvide oko Marićeva poslovanja s nekretninama poručivši kako ne bi volio bilo kome suditi te kako za to postoje institucije.

Ministri Marić i Tolušić o Nacionalnom programu reformi čeka Plenkovićev potez Oporba skupila potpise za opoziv ministara Tolušića, Žalac, Kujundžića i Pavića

Plenković i europske vode

U HDZ-ovim kuloarima jučer se nagađalo i o mogućem novom Plenkovićevu odlasku u europske vode s obzirom na to da je vladala neizvjesnost i oko imenovanja Ursule von der Leyen na čelo Europske komisije.

– Nije isključeno da bi se šef ponovo mogao posvetiti kadroviranju u EU, kao ni da mu se ime još jednom pojavi u europskim kombinacijama, a onda je veliko pitanje što bi se ovdje dalje događalo – komentirao nam je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac.

Neizvjesnost je vladala i među HDZ-ovim koalicijskim partnerima, kojima ni nakon Plenkovićeva sastanka sa suradnicima nije objašnjeno što dalje mogu očekivati. Javljeno im je tek da bi se koalicijski sastanak na temu rekonstrukcije Vlade mogao održati tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana, no prevladavao je dojam da ni premijer još nije utvrdio opseg najavljene rekonstrukcije. Prije koalicijskog sastanka Plenković bi o smjenama i imenima novih ministara trebao izvijestiti i vodstvo HDZ-a, na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, za koju do zaključenja ovog izdanja također nije bilo poznato kada će se održati.

Neizvjesnost oko rekonstrukcije među koalicijskim je partnerima jučer izazivala priličnu apatiju pa nam je dio njih komentirao kako bi, umjesto rekonstrukcije, trebalo razmišljati o izlasku na izbore do kraja godine.

OSTAVKA GORANA MARIĆA Zamjerio se mnogima, ali morala mu je biti važnija i percepcija javnosti

– Čini mi se da bi najbolje bilo razmisliti o izborima u listopadu jer stvari, kako vrijeme prolazi, postaju sve lošije. Ako bismo išli na skore izbore, možda bismo uspjeli i ponoviti ovu kombinaciju za sastavljanje vlasti. U protivnom moglo bi biti prekasno – komentirao nam je jedan HDZ-ov partner.

Razmšljanja o izborima na jesen sve su glasnija i u HNS-u, čiji nam je Matija Posavec potvrdio kako je od Predsjedništva i Središnjeg odbora HNS-a i formalno zatražio da rasprave i odluče o raskidu koalicije s HDZ-om. Najavljuje kako će na tome inzistirati i na sjednici na kojoj se bude odlučivalo o Plenkovićevu prijedlogu rekonstrukcije Vlade.  

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • theodor123456:

  plenki mijenja ministre zbog lažnih optužba par lijevih novinarčića, koji mlakonja...

 • korektor1619:

  Svaka čast Plenkoviću najvećem političau i premijeru nakon Oca domovine. Nema sumnje da će dobre zamjeniti boljima. Prošao je cijelu Hrvatsku i imao prilike upoznati masu sposobnih ljudi.

 • Avatar southman
  southman:

  Oboje njih odoše u Bruxelles !