Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ni Boras nije mogao riješiti test za prvašiće: 'To je potpuno krivo, slijed vremena nije krug'

Zagonetka je malo izokrenuta i većina djece neće to povezati, komentirao je rektor
17. veljače 2017. u 12:59 93 komentara 13983 prikaza
Damir Boras
Foto: Petar Glebov/PIXSELL/Facebook
Pogledajte galeriju 1/3

I rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras osvrnuo se na test za prvašiće koji je jučer na Facebooku objavila majka jednog prvašića tvrdeći da je pretežak.

Prvo pitanje je "Sedmero njih u krug se vrte, jedan drugog prate i opet se na početak vrate", na što bi odgovor trebao biti "dani u tjednu". Međutim, kako je rekla ogorčena majka, pola djece dobilo je jedinicu.

Kako prenosi N1, ni Boras nije mogao riješiti ovu zagonetku.

– Ja uvijek imam asocijaciju da se vrte sedam Palčića. Sedam ovih ili onih, to je uvijek prva dječja asocijacija – rekao je Boras, koji smatra da je sama zagonetka pogrešna.

– To je potpuno krivo. To nije krug, slijed vremena nije krug. Samo u Kini smatraju da je to žrvanj. Zato je zagonetka malo izokrenuta i većina djece neće to povezati – rekao je Boras, dodajući da je profesorica kriva ako su djeca dobila jedinicu.

>> Učenici već 4 mjeseca ne pišu domaće zadaće: Evo kakav je rezultat!

>> Domari pišu novi kućni red – sada će biti jasna pravila ponašanja za posjetitelje škola

Smatrate li da je ovo primjeren test za prvašiće?

 • Da 24,40%
 • Ne 69,03%
 • Ne znam 6,57%

Elipso

 • naslipo:

  Nikad nismo zadovoljni. Kad treba učiti napamet, to ne valja. Kad treba logički razmišljati, niti to ne valja. Zadatak je logički i nije težak zato što su taj sat učili dane u tjednu. Da taj dan to nisu učili, onda ... prikaži još! bi se moglo reći da je to zagonetka. Ovako je to samo logički zadatak. I takvih bi zadataka trebalo biti što više mami bih preporučio više rada sa djetetom, a manje kava po centrima.

 • marijaqwer:

  Nastavnici sve čine da djecu učinu glupima. Traže učenje napamet ogromnih količina gradiva, tako da ocijene padaju kako školovanje duže traje tj. kako raste količina gradiva. Treba pod hitno zabraniti učenje gradiva napamet , a uvesti učenje sa razumjevanjem i ... prikaži još!i primjenom znanja u praksi.

 • Alkana:

  Kakve gluposti! Djeca su učila o danima u tjednu, da ih ima sedam itd, kako se zovu i ovaj test je svaki prvašić mogao riješiti od prve, osim onih koji ne žele ili ih se ne uči da razmišljaju. Kako ... prikaži još! pokrenuti djecu na razmišljanje nego ovako? Bilo bi bolje da se ti testovi ne ocjenjuju ili još bolje da te zagonetke rješavaju zajedno na satu. Učiteljica je pogriješila samo u tome.