Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prepolovio se broj mladih bez posla: Odlijepili smo se od neslavne Grčke

Smanjenje nezaposlenosti rezultat je više mjera, s jedne strane smanjila se zbog iseljavanja, a s druge zbog oporavka ekonomije te dotoka novca za zapošljavanje
02. travnja 2019. u 12:46 19 komentara 1439 prikaza
Burza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj spustila se u veljači na 7,5 posto i ako se nastavi smanjivati tim tempom, do ljeta bismo se mogli uspoređivati s Finskom, gdje je bez posla 6,7% građana. No, tu bi otprilike usporedba s Fincima mogla i stati jer je razina hrvatskog nacionalnog dohotka po stanovniku tri i pol puta niža nego u Finskoj. Hrvatska je prema ekonomskoj snazi i bruto domaćem proizvodu koji se stvori tijekom godine iz ne malih resursa na začelju, zajedno s Bugarskom.

Ecija Ojdanić: 'Kao društvo nismo prošli tranziciju, ljudi su preplašeni, boje se za posao i onda ‘ne talasaju’

Po nezaposlenosti je nakon ulaska u EU Hrvatska bila u neslavnom društvu s Grčkom i Španjolskom kao treća na listi najproblematičnijih članica, ali smo se zadnjih godina znatno odmaknuli od neslavnog dvojca te pretekli Francusku i Italiju.

Smanjenje nezaposlenosti kombinacija je više mjera, prije svega iseljavanja, oporavka ekonomije te pritjecanja novca za zapošljavanje. Kao trećoj među najlošijim članicama EU, Hrvatskoj je u prvom šestogodišnjem razdoblju iz Europskog socijalnog fonda za zapošljavanje odobreno 14 milijardi kuna. Ove će godine za mjere aktivne politike biti usmjereno 1,5 milijardi kuna, a ukupno za zapošljavanje dvije milijarde kuna. Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina više se nego prepolovila – na 22%.

Ministar Marko Pavić najavljuje da će u idućih šest mjeseci dio novca iz europskih fondova usmjeriti i na programe cjeloživotnog obrazovanja zaposlenih po uzoru na Francusku.

Doktori supružnici bum BROJ ZAPOSLENIH U MIROVINI Novi posao za 4826 umirovljenika. Supružnici Šimunić: Raditi nam je sada lakše nego prije...

Predsjednik Macron u Francuskoj, gdje je nezaposlenost 8,8%, priprema shemu prema kojoj će svaki zaposleni moći birati programe cjeloživotnog obrazovanja i za to će imati 500 eura godišnje. Hoće li Hrvati imati na raspolaganju 500 eura ili manje (oko 2000 kuna), tek treba dogovoriti.

Potražnja za radnicima u Hrvatskoj idućih će mjeseci dodatno rasti, i to ne samo zbog sezonskih poslova u turizmu i poljoprivredi, nego i zbog potražnje u ostalim sektorima.

Analitičari Macrohuba ističu da je u siječnju, nakon isključenja sezonskih utjecaja, evidentirano 2200 zaposlenih više nego u prosincu. Desezonirani broj zaposlenih sada je na najvišoj razini od prosinca 2009. Nezaposlenih je 145.000, a većinom se nude poslovi u uslužnom sektoru, uglavnom srednje stručne spreme.

Plaće u Zagrebu

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  radnici su totalno dezorijentirani poplavom dobro plaćenih poslova u hrvatskoj! oni koji su izbjegli na privremeni rad u njemačku javljaju se našim medijima sa pričama o svojem uspjehu, ozlojeđeni kako su baš oni ti koji su morali otići, a sad ... prikaži još! doma teče med i mlijeko. strojar na kombinirki 10-12 tisuća mjesečno. lopatar 6.500! šofer 10.000. gomila profesora na prekvalifikacijama za šofere i strojare! ovo svijet nije vidio, hrvatska se pokrenula! kreće sadnja krumpira, paprike, slavonija bruji ko košnica od vrijednih ruku radnika i radnica. u dalmaciji jedva se diše, od tolko praška za pranje rublja, peru se i suše tone i tone posteljine za goste koji su već bezecirali smještaj. talijanski lovci popunjavaju termine već od 1. rujna! u industriji pomama za radnicima, špijuni se vozikaju uokolo, kao naručuju izradu nekih stvari, strojeva, poslova, a ispod oka mjerkaju radnike i bilježe, prate ih do doma, i nagovaraju da kod njih prijeđu, odmah u ruku stisnu 2.000 kuna. gazda mu to vidi, pa mu navečer sam 2.000 ubaci i obeća povišicu i slobodnu subotu već ovog vikenda! jedini za kojima nitko ne pita su novinari... njih nitko ne treba, niti pita za njih, ne nudi ništa... šala mala. vraćaju se doma u velikom broju naši mladi, pratite autobuse, nisu došli na vikend. torbe su im prevelike za običan vikend! :)

 • Avatar Marijola
  Marijola:

  Još kad se riješimo Uljanika di će nam kraj biti...

 • pero-lero:

  Kako može biti nezaposlenih u Hrvatskoj? Prema informacijama Ministartva turizma lani je bilo izdano više od 15.000 radnih dozvola za radnike iz inozemstva a ove godine će ih biti i više. Na širem dubrovačkom području nedostaje na stotine polukvalificirane i ... prikaži još!i kvalificirane radne snage: vozača, građevinskih radnika, prodavača i prodavačica, spremačica, sobarica, konobara, kuhara i pomoćnih kuhara itd. Na svakom koraku možete susresti radnike od Trebinja i okolice preko Rume i Svetozareva pa sve do Ukrajine.