Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISAN UGOVOR

Nexe želi biti lider u zelenoj tranziciji: Prvi će skladištiti CO, nova tvornica planirana za 2029.

Zagreb: Potpisivanje ugovora između tvrtke NEXE d.d. i korporacije ThyssenKrupp
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
15.03.2023.
u 08:05

Po planu Nexe će na prijelazu novog desetljeća proizvoditi CO2 neutralan cement i biti cjenovno konkurentan, dok će implementacijom ispuniti sve smjernice zelene gradnje i europskog zelenog plana

Ugovorenom suradnjom na globalno jedinstvenom projektu pod imenom CO2NTESSA Nexe Grupe i ThyssenKrupp Grupe, našička cementna industrija prva je uskočila u vlak za prijavu projekta proizvodnje CO2 neutralnog cementa na Inovacijski fond za financiranje projekata velikih razmjera. To je unutar cementne industrije broj 1 hvatanje pozicija Našičana za tranziciju u energetski učinkovito i zeleno poslovanje na troškovno efikasan način, istodobno od velike važnosti za suvremene potrebe hrvatske građevinske industrije.

Utiskivanje u slani akvifer

S procijenjenom vrijednošću od 400 milijuna eura radi se o jednom od najvećih planiranih projekta u industriju u Hrvatskoj, koji ujedno predstavlja i prvo on-shore skladištenje CO2 u Europi. Nexe bi ovime postao prvi korisnik buduće infrastrukture za transport i skladištenje ugljičnog dioksida koju planira implementirati RH u sklopu projekta Croatia GT CCS. Skladište gdje će se zbrinjavati uhvaćeni CO2 i transportirati cjevovodima u blizini na lokaciji Bockovci-1. Tamo će se CO2 utiskivati u ležište - slani akvifer.

Zagreb: Potpisivanje ugovora između tvrtke NEXE d.d. i korporacije ThyssenKrupp
1/4

Projektom Nexea i njemačke grupacije koja raspolaže s više od 70.000 patenata predviđa se izgradnja novog postrojenja na bazi Oxyfuel tehnologije druge generacije, jedinog dugoročnog rješenja za potpuno uklanjanje CO2 emisija. Nakon što su ugovor u utorak u Zagrebu potpisali Ivan Ergović, predsjednik Nexea, najveće tvrtke u grupaciji koja je vodeći regionalni proizvođač građevinskog materijala i Frank Ruoss, član uprave poslovne jedinice Polysius u grupaciji ThyssenKrupp Industrial Solutions, projekt će već 16. ožujka biti prijavljen na Inovacijski fond koji omogućuje sufinanciranje do 200 milijuna eura. Puna funkcionalnost nove tvornice očekuje se 2029. Po planu Nexe će na prijelazu novog desetljeća proizvoditi CO2 neutralan cement i biti cjenovno konkurentan, dok će implementacijom ispuniti sve smjernice zelene gradnje i europskog zelenog plana. Što se zatvaranja financijske konstrukcije tiče u dijelu preostalih oko 200 milijuna eura Nexe računa na potporu banaka.

- Imamo pismo potpore Hrvatske banke za obnovu i razvoj, te podršku Europske investicije banke, kao i nekoliko komercijalnih banaka, primjerice Erste i Nove hrvatske banke - kazao je Ergović za Poslovni dnevnik. Nexe Grupa želi biti lider u zelenoj tranziciji, poručuje Ergović, i zato je godinama fokusirana na realizaciju projekata s ciljem smanjenja ugljičnog otiska, povećanja energetske učinkovitosti te povećanja udjela korištenja alternativnih goriva i sirovina. Kako bi osigurali dugoročan razvoj i održivost poslovanja, te bili spremniji na nove tržišne okolnosti, krajem prošle godine, kako navodi, definirali su Strategiju razvoja Grupe za razdoblje 2022.- 2030. s glavnim ciljevima energetskom i zelenom tranzicijom. Energetska tranzicija podrazumijeva niz projekata u cilju smanjenja energetske ovisnosti njihovih tvornica ulaganjem u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok zelena tranzicija podrazumijeva smanjenje CO2 emisija za više od 50 posto do 2030. ulaganjem u nova tehnološka rješenja i kroz operativnu izvrsnost.

Godišnje 700.000 tona CO2

Cementara u Našicama čini trećinu hrvatske proizvodnje, s više od milijun tona cementa godišnje, a 50 posto izvoze. Međutim, proizvodnja cementa u kategoriji je energetski intenzivne industrije i za milijun tona cementa potrebno je više od 900 GWh, uz temperature veće od 1400 stupnjeva Celzijusa, a nastaje više od 700.000 tona CO2 godišnje. Više od 60% tih emisija ne mogu se izbjeći korištenjem obnovljivih izvora energije tako da ovaj projekt predstavlja rješenje.

˝Ergović ističe i da je to budućnost cemente industrije jer ova inovativna tehnologija omogućuje potpuno hvatanje CO2 iz proizvodnog procesa, a to je više od 700.000 tona godišnje. To je količina koju na godišnjoj razini emitira više od 500.000 vozila na fosilna goriva, a ekvivalent je 3 posto ukupnih CO2 emisija u RH. Kako je Ruoss istaknuo, dekarbonizacija industrije jedan je od najvažnijih zadataka našeg vremena, a za cementnu industriju to znači proizvodnja na održiviji i ugljično neutralan način u budućnosti. 

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije