Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tehnologijA CO2NTESS

Nexe i ThyssenKrupp u projektu od 400 mil. eura: Kreće se u proizvodnju zelenog cementa

Zagreb: Potpisivanje ugovora između tvrtke NEXE d.d. i korporacije ThyssenKrupp
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
14.03.2023.
u 16:11

Tehnologija koju Nexe i ThyssenKrupp planiraju implementirati u novo postrojenje u sklopu projekta CO2NTESSA fokusira se na hvatanje CO2 na izvoru nastanka, za razliku od većine ostalih tehnologija

Predsjednik uprave NEXE-a, Ivan Ergović koji vodi poslovanje najveće tvrtke NEXE Grupe, vodećeg regionalnog proizvođača građevinskog materijala s milijun tona proizvedenog cementa godišnje, potpisao je ovog utorka u Zagrebu ugovor s međunarodnom grupacijom ThyssenKrupp za projektiranje i gradnju linije za proizvodnju klinkera, temeljnog sastojka cementa, i to prema najnovijoj Polysius Oxyfuel tehnologiji druge generacije. Riječ je o velikom razvojnom iskoraku prema zelenim ciljevima stvaranjem uvjeta za proizvodnju CO2 neutralnog cementa po konkurentnim cijenama.

koje djeluju tek na završetku proizvodnog procesa, dok inovativnost projekta omogućuje veću troškovnu efikasnost procesa također u odnosu na ostale tehnologije hvatanja CO2.

Zagreb: Potpisivanje ugovora između tvrtke NEXE d.d. i korporacije ThyssenKrupp
1/11

Projekt je stoga predvodnik u veličini industrijske primjene navedene tehnologije, i kako je rečeno u sklopu predstavljanja istog istodobno je jedan od rijetkih u EU koji ima efikasno rješenje zbrinjavanja uhvaćenog CO2 i to transportnim cjevovodom do lokacije Bockovci-1, gdje će se CO2 utiskivati u ležište – slani akvifer. S implementacijom nove tehnologije, hvatanjem više od 700.000 jedinica CO2, transportom i skladištenjem uhvaćenog CO2 nova tvornica u Našicama bila bi u punoj funkcionalnosti 2029. godine, kada se očekuje da će proizvoditi neutralan CO2 cement na održiv i troškovno efikasan način te će time ispuniti sve smjernice zelene gradnje i europskog zelenog plana.

Projekt CO2NTESSA, jedinstven u svijetu, s procijenjenom vrijednošću od 400 milijuna eura, jedna je od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj koja stvara preduvjete za rast gospodarstva kroz potencijalne buduće prihode kroz transport i skladištenje CO2 iz Hrvatske i regije. Projekt će se 16. ožujka, kako je najavljeno, prijaviti na Inovacijski fond koji omogućuje sufinanciranje do 200 milijuna eura.

- NEXE Grupa želi biti lider u zelenoj tranziciji i ponosni smo na sve zelene projekte koje smo dosad proveli. Projekt CO2NTESSA smo osmislili s ciljem implementacije CO2 neutralne i troškovno efikasne proizvodnje cementa u razdoblju od 2029. godine kako bi se osigurala dugoročna održivost poslovanja. Ovaj projekt, kao ogledni projekt u Europi i svijetu, uključuje primjenu tehnologije koja će posve eliminirati emisije CO2 u proizvodnji, što bi slikovito značilo pola milijuna vozila na cestama manje - objasnio je Ivan Ergović.

Frank Ruoss, član uprave poslovne jedinice Polysius u grupaciji ThyssenKrupp Industrial Solutions AG istaknuo je kako je dekarbonizacija industrije jedan od najvažnijih zadataka našeg vremena. - Za cementnu industriju to znači moći proizvesti proizvode na održiviji i ugljično neutralan način u budućnosti. Takav veliki izazov zahtijeva upotrebu novih tehnologija. Tehnologija polysius® pure oxyfuel omogućuje optimalno hvatanje CO2 koji nastaje u proizvodnom procesu, te je tako u mogućnosti značajno doprinijeti zelenoj tranziciji cementne industrije. Korištenje ove nove tehnologije predstavlja značajan korak naprijed za našeg partnera NEXE na putu ka zelenom postrojenju za proizvodnju cementa u Našicama - poručio je Frank Ruoss. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije