Naslovnica Vijesti Svijet

New York Times: Do kraja godine moći će gađati SAD

Do sada je Sjeverna Koreja imala problem napraviti dovoljno malu bombu da stane u vrh rakete, no to su uspjeli riješiti
25. kolovoza 2017. u 16:10 23 komentara 3296 prikaza
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/2

U jeku napetosti između Washingtona i Pyongyanga New York Times donosi analizu koje sve tehnološke prepreke mora savladati Sjeverna Koreja kako bi s dovoljnom sigurnošću mogla tvrditi da može pogoditi velike američke gradove.

Kim Jong Un konferencija u ženevi SAD i Sjeverna Koreja sukobili se na UN-ovoj konferenciji o razoružanju

Očito je kako je najveći napredak u razvoju Kimovih balističkih raketa postignut ove godine gdje se tvrdi kako je za to zaslužan novi motor.

Preciznost je problem

Velika udaljenost između dvije države zahtijeva da bojeva glava koju će ponijeti raketa izađe iz atmosfere i ponovo se u nju vrati neoštećena.

Prvi je veliki problem napraviti bojevu glavu dovoljno čvrstu da izdrži takvo opterećenje. Navodi se kako se i na tome sjevernokorejski inženjeri ubrzano rade. Iz Japana je stigla snimka kako maketa bojeve glave ponovo ulazi u atmosferu, no iz koje se ne može sa sigurnošću zaključiti je li se pri tome raspala ili je uspjela stići do cilja. U svakom slučaju, riječ je o dohvatljivom cilju, i ako se testiranja nastave dosadašnjom brzinom, Kim će imati takvu bojevu glavu do kraja godine. Drugi je problem već vjerojatno riješen, a to je da Sjeverna Koreja napravi dovoljno malenu bombu, toliko da može stati u skučeni prostor vrha rakete. Prema zadnjim fotografijama, u tome su već uspjeli. Koji bi smisao inače bio u pet pokusa koje su do sada proveli, jednostavno je pitanje koje se postavlja. Logično, što je manja težina bombe, to je veća udaljenost koju raketa koja je nosi može savladati. Najveći je izazov povećati preciznost projektila. Nacije koje takva oružja razvijaju desetljećima došle su do preciznosti od 200 metara u odnosu na planiranu metu.

Procjenjuje se kako Sjeverna Koreja nije niti blizu tome, odnosno da preciznost njezinih projektila ima odmak od pet do deset kilometara. To je dovoljno ako se želi pogoditi veliko gradsko središte, ali nije niti blizu ako je cilj dobro utvrđena vojna instalacija.

Navodno Kimovi inženjeri rade na boljem dizajnu bojevih glava kojima bi se poboljšala preciznost. To bi se moglo premostiti jačom bombom. No, tu se javlja i kontradikcija jer je težnja smanjiti masu bombe.

Žele i vodikovu bombu

Procjenjuje se da Sjeverna Koreja raspolaže bombama otprilike snage one koja je bačena na Hirošimu. Rješenje bi bila vodikova bomba, no nema naznaka da Sjeverna Koreja raspolaže tehnologijom da je i napravi. Još je možda i najveće pitanje bi li Amerikanci uspjeli pogoditi projektil nekim od svojih sustava. To nitko ne zna, nikada, srećom, nije bilo prilike da se tako nešto isproba, no ni testiranja nisu bila odveć uspješna. No, kako god bilo, Sjeverna Koreja je na dobrom putu da sljedeće godine predstavi efikasni dalekometni balistički projektil s atomskom bojevom glavom.

Berislav Sokač ne vjeruje da će na Korejskom poluotoku doći do rata Izolirana zemlja Hrvati u Kimovu gnijezdu. Berislav Sokač: Opet bih otišao u Sj. Koreju Donald, Melanija i Barron Trump 'Pustite ga na miru' Postoji jedna stvar oko koje se obitelji Clinton i Trump ipak slažu povijest Tko je bio zapovjednik snaga Konfederacije Robert E. Lee
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Kad problema nema, napravi ih. Smisao Soroseve i ne znam kako se pise rotschildove bande

 • Deleted user:

  U USA nitko više ne vjeruje lažljivim NYT koji je osobno uslikao bojne otrove kod Sadama

 • Avatar anticenzura
  anticenzura:

  Kim je rekao da nema neprijatelja u svijetu, osim Yankee napasnika sto spopadaju citav svijet. I to ih je bas Yankee nazvao. :) Zovite ga loodim dok i sami ne dodjete na red u Europi. Ameri se suljaju mic po ... prikaži još! mic da i nas porobe u Europi, kamoli nece njih.