Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija u ženevi

SAD i Sjeverna Koreja sukobili se na UN-ovoj konferenciji o razoružanju

Kim Jong Un
Reuters/Pixsell
23.08.2017.
u 00:09

Američki veleposlanik za razoružanje Robert Wood rekao je pred UN-ovom Konferencijom za razoružanje da je "put za dijalog i dalje opcija" za Pyongyang

Sjeverna Koreja i SAD razmijenili su u utorak na konferenciji u Ženevi optužbe da si predstavljaju vojnu prijetnju, a izaslanik Pyongyanga rekao je da nikada neće pregovarati o svojem nuklearnom arsenalu.

Rasprava pri UN-u počela je kada je američki izaslanik rekao da je američki prioritet zaštita SAD-a i njegovih saveznika od "sve veće prijetnje" Sjeverne Koreje. SAD je spreman upotrijebiti "sve svoje kapacitete", kazao je.

Američki veleposlanik za razoružanje Robert Wood rekao je pred UN-ovom Konferencijom za razoružanje da je "put za dijalog i dalje opcija" za Pyongyang, ali i naglasio da Washington ništa neće pokolebati da se brani od prijetnje Sjeverne Koreje.

"Sjevernokorejski balistički i nuklearni programi velike su prijetnje za cijeli svijet", rekao je Wood.

"Njezini nedavni testovi interkontinentalnih projektila još su jedan primjer njezinog opasno nepromišljenog ponašanja koje destabilizira regiju i šire", rekao je, upozorivši da je Sjeverna Koreja otvoreno kazala da svojim projektilima želi gađati SAD, Južnu Koreju i Japan.

Kim Jong Un
1/10

"Glavni prioritet mojeg predsjednika ostaje zaštita domovine, američkog teritorija i naših saveznika od sjevernokorejske agresije", rekao je. "I dalje smo spremni upotrijebiti sve svoje kapacitete protiv sve veće prijetnje Sjeverne Koreje", naglasio je.

Sjevernokorejski diplomat Ju Yong Choi rekao je da mjere koje njegova zemlja poduzima da bi ojačala svoje nuklearne kapacitete za odvraćanje i razvije interkontinentalne projektile "opravdana i legitimna opcija".

"Sve dok američka neprijateljska politika i nuklearna prijetnja budu neosporni, Sjeverna Koreja neće nikada staviti svoju nuklearnu silu koja služi za odvraćanje i samoobranu na pregovarački stol niti imalo popustiti na putu jačanja svoje nuklearne sile", rekao je.

Glede zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe započete u ponedjeljak, upozorio je: "Vojna avantura koja je u tijeku sigurno će dodati benzina na vatru i dodatno pogoršati sadašnju napetu situaciju."

Na četverosatnom sastanku govorili su predstavnici 20-ak zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Australiju i Južnu Koreju. Svi su kritizirali sjevernokorejski nuklearni program.

Komentara 15

Avatar nekakav
nekakav
07:28 23.08.2017.

pročitajte ovaj tekst, i gdje god piše sjeverna koreja stavite sad, a gdje piše sad, stavite sjeverna koreja. vidite neku razliku u sadržaju? ne. sad su globalna prijetnja svjetskom miru. činjenica. sjeverna koreja ima pravo na nuklearnu tehnologiju. istu tu tehnologiju ima sad. sad je bacio atomske bombe na dva japanska grada. sjeverna koreja na niti jedan. sad je izveo tisuće atomskih pokusa po cijelom svijetu, najviše u južnom pacifiku. s kojim pravom se sjevernoj koreji priječi razvoj ovog oružja, za koje je dokazano da je najveći alat odvraćanja drugih sila od napada na zemlju? s koreja radi samo ono što je u funkciji njihove sigurnosti. ono isto što amerika radi 80 godina, u ime nacionalne, njihove, sigurnosti, razoreni su deseci država. njihovu sigurnost ugrožavaju zemlje koje ne žele više dolar u svojoj međunarodnoj trgovini. irak, iran, rusija, kina, indija, čile, brazil, argentina, lista je sve duža. američku sigurnost ugrožava svatko tko ne kupuje od njih oružje. isto ako ih ne sluša. ne znaju ameri što ih čeka, mogu samo sanjati. ne zaboravite da je američka moć u opadanju, to nikako i nikada nemojte zaboravljati. to je ključ svih američkih akcija zadnjih 25 godina. grčeviti pokušaji da se zadrži još neko vrijeme ta famozna američka supremacija. uzaludna, povijest ne zna za povratak velikih sila. one se urušavaju. a amerika sa svojim vanjskim i unutarnjim dugom je osuđena na drugorazrednu regionalnu silu. za 10 godina neće moći financirati sve ovo što danas ima.

AA
aabbcc
09:57 23.08.2017.

Ne mos biti pametan kako napasti tu S. Koreju kada nece da prihvate da se razoruzaju !!

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
11:48 23.08.2017.

Američke vojne vježbe sa južnom Koreja uz granice Sjeverne Koreja je prava provokacija i strašne je Sjeverne Koreja koja nema izlaza da se ne naoružana sa nuklearnim oružjem da bi se mogla obraniti od Američke agresije. Sjevernoj Koreji ništa drugo ne preostaje nego da zatraži od UN-a.da Amerika prestane obavljati vojne vježbe kod granica Sjeverne Koreja inače će dati Altumatum Ame riči poput onoga kad je J.Kenedi dao Hruscovu da ne postavlja raketu bazu na Kubi inače će Amerika proglasit rat Rusiji. Znamo kaj se je dogodilo stvari su bile riješene bez tata. U ovoj situaciji Amerikanci misle da oni mogu radit po svojoj volji i povh toga njegovi saveznici imaju pravo da štite Amerika ako je ona Agresor po UN statutu. Kad pogledamo u situaciju u natrag Amerikanci su za ratovali u Irak Afganistan I liniji na svoju Ruku izvan UN-a. A UN nije ništa poduže protiv Amerika jer se to kosi sa statutom UN-a. Taj UN zavisi od Američkog financiranja kao i NATO i po tome kako vidimo Amerikanci drže taj UN i NATO za svoje svrhe na svjetskoj Pozornici za Američke interese da ga bi UN i NATO branio po potrebi kada to bi bilo potrebno da ne bi cjeli svijet o krenuo politiku na Amerika kad bi Amerika bila u problemu poput sada kako vidimo sa Sjevernom Koreja. Amerika polako prelazi granice sa svojom Vanjskom Politikom i vojnim operacijama gdje ulazi u dominaciju sa svojim vojnim snagama da bi polako stega obruč oko Kine i Rusije koje kad me tonemo zajedno su jače od Amerika u ratnom sukobu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije