Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uragan

New Orleans evakuiran, Isaac prijeti valovima do 3,6 metara

New Orleans uragan (1)
Getty Images/AFP/Pixsell
28.08.2012.
u 20:08

Zbog Isaaca poremećena je proizvodnja nafte na platformama u Meksičkom zaljevu zbog čega je porasla njezina cijena

Američki predsjednik Barack Obama proglasio je izvanredno stanje u saveznoj državi Louisiani tražeći od stanovništva da se pripremi za današnji dolazak uragana Issaca. Bijela kuća objavila je da je Obama nazvao guvernera Louisiane Bobbyj Jindala te mu poručio da ima svu potrebnu podršku Washingtona za spašavanje ljudi, zaštitu njihova zdravlja i sigurnosti te očuvanje imovine u priobalnim područjima.

Vjetar jači od 110 km/h

Uragan Issac napredovao je utorak ujutro prema Meksičkom zaljevu i Louisiani s vjetrom koji puše brzinom većom od 110 kilometara na sat, a najveći udar očekuje se do srijede ujutro po hrvatskom vremenu, što će biti točno na sedmu obljetnicu Katrine. Najavljeno je da bi od posljedica uragana opet mogao stradati New Orleans, u kojem je 2005. godine 1800 ljudi poginulo, a nastala je najveća materijalna šteta u povijesti SAD-a. Katrina je bila uragan treće kategorije s vjetrom jačine 178 kilometara na sat, a za Issac u Centru za uragane tvrde da će snagom druge kategorije pogoditi New Orleans iz kojeg je stanovništvo nastanjeno u kritičnom priobalnom području grada već evakuirano u sigurna skloništa.

– To izaziva veliku tjeskobu građana. No uvjeren sam da ćemo biti dobro – rekao je gradonačelnik New Orleansa Mitt Landrieu. Zbog dolaska Issaca proizvodnja nafte na platformama u Meksičkom zaljevu poremećena je, zbog čega je porasla njezina cijena. Guverner Louisiane Bobby Jindal već je preporučio ljudima da se pripreme na najgore. Središte Isaaca u utorak se nalazilo 410 kilometara jugoistočno od Mobilea, na obali Mississippija. Nacionalni centar za uragane upozorio je da Isaac može pogoditi gradove i naselja u najmanje triju saveznih država u priobalju Meksičkog zaljeva i poplaviti obalu s olujnim plimnim valom visine do 3,6 metara.

Timovi za hitne operacije

Obama je zatražio od Federalne agencije za upravljanje izvanrednim stanjima da se koordinira s državnim i lokalnim dužnosnicima duž obale zaljeva.

FEMA je pripremila timove za hitne operacije u zaljevskim državama. FEMA ima distribucijske centre u Atlanti i području Dallas-Fort Worth te u koordinaciji s vojskom postavila je ekipe za pomoć u Jacksonvilleu na Floridi i Montgomeryju u Alabami.

Ključne riječi

Komentara 1

SE
Sejo
21:26 28.08.2012.

Oni ruse Iraq i Siriju a tajfun rusi njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije