Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

New Orleans evakuiran, Isaac prijeti valovima do 3,6 metara

Zbog Isaaca poremećena je proizvodnja nafte na platformama u Meksičkom zaljevu zbog čega je porasla njezina cijena
28. kolovoza 2012. u 20:08 1 komentara 4 prikaza
New Orleans uragan (1)
Foto: Getty Images/AFP/Pixsell

Američki predsjednik Barack Obama proglasio je izvanredno stanje u saveznoj državi Louisiani tražeći od stanovništva da se pripremi za današnji dolazak uragana Issaca. Bijela kuća objavila je da je Obama nazvao guvernera Louisiane Bobbyj Jindala te mu poručio da ima svu potrebnu podršku Washingtona za spašavanje ljudi, zaštitu njihova zdravlja i sigurnosti te očuvanje imovine u priobalnim područjima.

Vjetar jači od 110 km/h

Uragan Issac napredovao je utorak ujutro prema Meksičkom zaljevu i Louisiani s vjetrom koji puše brzinom većom od 110 kilometara na sat, a najveći udar očekuje se do srijede ujutro po hrvatskom vremenu, što će biti točno na sedmu obljetnicu Katrine. Najavljeno je da bi od posljedica uragana opet mogao stradati New Orleans, u kojem je 2005. godine 1800 ljudi poginulo, a nastala je najveća materijalna šteta u povijesti SAD-a. Katrina je bila uragan treće kategorije s vjetrom jačine 178 kilometara na sat, a za Issac u Centru za uragane tvrde da će snagom druge kategorije pogoditi New Orleans iz kojeg je stanovništvo nastanjeno u kritičnom priobalnom području grada već evakuirano u sigurna skloništa.

– To izaziva veliku tjeskobu građana. No uvjeren sam da ćemo biti dobro – rekao je gradonačelnik New Orleansa Mitt Landrieu. Zbog dolaska Issaca proizvodnja nafte na platformama u Meksičkom zaljevu poremećena je, zbog čega je porasla njezina cijena. Guverner Louisiane Bobby Jindal već je preporučio ljudima da se pripreme na najgore. Središte Isaaca u utorak se nalazilo 410 kilometara jugoistočno od Mobilea, na obali Mississippija. Nacionalni centar za uragane upozorio je da Isaac može pogoditi gradove i naselja u najmanje triju saveznih država u priobalju Meksičkog zaljeva i poplaviti obalu s olujnim plimnim valom visine do 3,6 metara.

Timovi za hitne operacije

Obama je zatražio od Federalne agencije za upravljanje izvanrednim stanjima da se koordinira s državnim i lokalnim dužnosnicima duž obale zaljeva.

FEMA je pripremila timove za hitne operacije u zaljevskim državama. FEMA ima distribucijske centre u Atlanti i području Dallas-Fort Worth te u koordinaciji s vojskom postavila je ekipe za pomoć u Jacksonvilleu na Floridi i Montgomeryju u Alabami.

Tajfun Bolaven odnio kineske ribare s br

Tajfun Bolaven odnio kineske ribare s brodova

Tajfun Bolaven poharao je Južnu Koreju, potvrđena je smrt petorice kineskih ribara i nestanak desetorice nakon što je njihove brodove zahvatio tajfun. Južnokorejska obalna straža uspjela je spasiti dvanaestoricu, a šest članova posade doplivalo je do obale. Deseci tisuća domova ostali su bez struje, letovi su otkazani. Još su tri osobe izgubile život, jedna je osoba pogođena krhotinom sa zgrade, jedna je žena pala s krova, a muškarca je zgnječio brodski kontejner. Zbog tajfuna zaustavljena je zajednička vježba snaga SAD-a i Južne Koreje.(sp)

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom