Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nevrijeme: Pijavice u Puli. Osijek i Ilok pod vodom

Nevrijeme je oko podneva je pogodilo Pulu, a nekoliko pijavica koje su se pojavile netom prije, građani su zabilježili kamerom. U Osijeku palo 28 litara kiše u 10 minuta
11. svibnja 2013. u 18:35 1 komentara 266 prikaza
poplava
Foto: Branimir Bradarić/VLM
Pogledajte galeriju 1/4

Nevrijeme oko podneva pogodilo Pulu, pojavile su se i pijavice nad morem, a kiša se oko 18 sati spustila i nad iločki kraj i poplavila ulice. U Osijeku je silna voda prouzročila probleme u prometu, a oboren je i rekord star 106 godina, u samo 10 minuta palo je 28 litara kiše.

Malo prije nego je nevrijeme oko podneva zadesilo Pulu, nad morem se pojavilo nekoliko pijavica koje su građani uspjeli zabilježiti kamerom.

Pijavica koja je prohujala na Verudeli u blizini svjetionika oduzimala je dah, ali sigurno i uplašila svojom veličinom. Iako je u tom trenutku u moru bilo nekoliko jedrilica, na sreću pijavica je bila dosta udaljena od njih, tako da su jedriličari prošli "lišo".

Jedna pijavica je zaprijetila Fratarskom otoku, no ubrzo se, na sreću, povukla ne uzrokovavši štetu.

Osim Puljana, s nevremenom su se borili i u Iločkom kraju.

Nakon što je večeras iza 18 sati jak pljusak zahvatio Ilok i iločki kraj, niz neke od strmijih ulice voda se slijevala pa i ulazila u garaže koje su na nižem terenu.

Najteže je bilo u dijelu Gajeve ulice gdje je vodena bujica, kako kažu stanovnici, došla do ispod prozora, ali je voda otjecala i nije se dulje zadržavala. Stariji Iločani kažu da je tako kod njih za svakog jačeg pljuska pa i današnjeg koji je trajao gotovo sat vremena.

Građani javljaju kako je kiša u nekim ulicama uzrokovala ozbiljne probleme pa i bujice od nekoliko desetaka centimetara oko kuća. I iz Centra 112 potvrdili su nam da je oko 18.30 sati Ilok zahvaćen jakom kišom što je uzrokovalo problem sa oborinskim vodama.

– Vrlo brzo su na lice mjesta izašli pripadnici vatrogasne postrojbe koji su riješili problem. Sada je sve pod kontrolom, rečeno nam je iz Centra 112.

Neki od odvoda oborinskih voda u starom gradu nisu napravljeni kako treba pa su za jače kiše začepljeni i ne mogu odvesti veče količine vode. Događa se da voda za velikih kiša navre na Ilok s Principovca koji je na povišenom terenu.

Snažno i olujno nevrijeme u Osijeku s obilnom kišom, prouzročilo je probleme u prometu i rušilo stabla u parkovima. Dostavno vozilo pizzerije ostalo je u vodi pod podvožnjakom u Trpimirovoj ulici zbog čega su morali intervenirati i vatrogasci. I druga vozila imala su problema s silnom vodom na osječkim prometnicama.

>>FOTO U Lepoglavi pijavica, a u Orahovici tuča veličine lješnjaka

Elipso