Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evakuirani radnici iz Cromarisa i Solane u Ninu. Većina škola i vrtića u Zadru danas radi normalno

Imate li fotografije i snimke nevremena? Pošaljite ih na javi@vecernji.net.
11. rujna 2017. u 23:57 72 komentara 85293 prikaza
Poplava Nin
Foto: čitateljica Večernjeg lista
Pogledajte galeriju 1/24

Kiša je u Dalmaciji danas prouzročila velike probleme, a najgore je bilo na zadarskom području. 

EKSTREMNE OBORINE Kiša potopila dijelove Istre, bujica odnijela nasip

Stožer civilne zaštite Grada Zadra priopćio je u navečer kako trenutačno na području grada 70 timova vatrogasaca i Hrvatske vojske crpe vodu iz poplavljenih objekata.

Crpljenje će se nastaviti cijele noći, a osim utvrđenih šteta u zadarskoj Općoj bolnici, bujična poplava privremeno je obustavila rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Iz Odvodnje su izvijestili kako je u pomoć priskočila i Hrvatska vojska te da se još uvijek utvrđuje šteta na uređaju. Procjenjuju kako će biti potrebno nekoliko dana da pročišćivač ponovno normalno proradi. Za to vrijeme neće biti u mogućnosti crpiti i čistiti septičke jame.

Prema informacijama iz zadarskog Vodovoda, voda iz vodoopskrbnog sustava i dalje je zamućena te ju je prije uporabe potrebno prokuhati. Iako je veći dio gradskih prometnica očišćen i u funkciji, Stožer poziva građane na pojačan oprez.

Imate fotografije i snimke nevremena? Pošaljite ih na javi@vecernji.net.

 

Tijek događaja pratite u nastavku: 

22.20 - Iz Nina nam se javila čitateljica Vlatka Zorić koja nam je ispričala da je nabujala riječica Miljašić Jaruga "nosila" brodove prema moru. "Rijeka je brzo tekla i nosila brodove i drvene vezove od brodova. Odnijela je i moj brod", napisala nam je čitateljica Vlatka Zorić.

Poplava Nin
1 / 11
Poplava Nin

21.40 - Većina zadarskih vrtića i osnovnih škola radit će sutra normalno, odlučeno je na sastanku gradskih vlasti s ravnateljima tih ustanova, a iz Kriznog stožera Civilne zaštite upozoravaju stanovnike poplavljenog područja da voda i dalje nije za piće.

Zbog izvanrednih okolnosti, posljedica kišne nepogode koja je u ponedjeljak zahvatila i poplavila Zadar i okolicu, gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić održali su izvanredni sastanak s ravnateljima zadarskih dječjih vrtića i osnovnih škola.

Zaključeno kako će većina ustanova sutra raditi normalno, od osnovnih škola neće raditi OŠ Voštarnica te područne škole OŠ Bartula Kašića (Bokanjac, Poljica, Dračevac Ninski i Žerava). Učenici od 5. do 8. razreda koji putuju iz tih naselja u matičnu školu također neće imati nastavu zbog nemogućnosti prijevoza. Osnovna škola Petra Preradovića u Zadru radit će u dvije smjene.

Gradski vrtići bit će otvoreni i prihvatit će svu djecu, kao i vrtići drugih osnivača, osim vrtića Kocka-kockica i Kockica. Vrtić Kockica će zbog velikih šteta biti zatvoren do daljnjega, a djecu iz tog vrtića, u dogovoru s ravnateljicom, prihvatit će ostali vrtići. Krizni stožer Civilne zaštite upozorava da zbog zamućenosti voda i dalje nije za piće i treba je prokuhavati.

Poplava Nin
1 / 5
Zbog poplavljenog kolnika na cesti Zadar - Ražana promet se odvija otežano

21.15 - Oko 20 sati evakuirano je petnaestak radnika Cromarisa i Solane Nin, koji su zbog urušavanja i ulegnuća poplavljene ceste ostali zarobljeni  u pogonima, potvrdio je Hini načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, zamjenik župana Šime Vicković. "Iako su se ljudi sami organizirali i pokušali se izvući, nismo željeli riskirati da se nekome nešto dogodi te smo u pomoć pozvali pripadnike HGSS-a, koji su napravili svojevrsni ponton i na sigurno izvukli sve radnike", kazao je Vicković.

Dodao je da je trenutačno u Ninu najgora situacija u Zadarskoj županiji, ali nitko nije ugrožen i sve je pod kontrolom. Ujutro će se znati pravi razmjeri ove elementarne katastrofe i prema tome će se odlučiti što su prioriteti, kazao je. "Vojska nam stoji na raspolaganju, tu su i vatrogasci te brojni volonteri. Za sutra su dolazak najavili još neki ministri kako bi se sami uvjerili što nam je najpotrebnije," rekao je Vicković.

Poplava Nin
1 / 13
Zbog poplavljenog kolnika i odrona dijela kolnika zatvorena je cesta Zadar-Ražanac između mjesta Poljice i Mazija

18.25 - Obilna kiša nanijela je milijunsku štetu u zadarskoj Općoj bolnici, pišu 24 sata. Od četiri sale na odjelu kirurgije dvije su poprilično uništene. Dr. Edi Karuc iz Jedinice intenzivnog liječenja zadarske bolnice kazao je da je sreća što nije bilo kritičnih pacijanata na Jedinici intenzivnog liječenja kada je "krenulo curiti sa stropa". - Petero pacijenata premjestili smo u susjednu sobu koja nije prokišnjavala ili na druge odjele. Premjestili smo i opremu, da je spasimo i da je se što manje uništi. Problem je i na hitnom prijemu gdje curi i na kirurgiji gdje smo odgodili sve operacije koje nisu hitne - opisao je dr. Karuc.

17.40 - Kiša je izbila asfalt na cesti prema Ražancu u Zadarskoj županiji, a o jačini vodene bujice najbolje govori fotografija slikana na tom mjestu koju je objavila Antena Zadar

– Još gore stanje od ovog između Poljica Briga i Mazija kuća je kod Poličnika, Debeljaka, Sukošana… Jednostavno, kiša je toliko jaka da je digla asfalt. Naša je ekipa na terenu, do noći ćemo fizički zapriječiti put prema oštećenim cestama, kako se ništa loše ne bi dogodilo. Čovjek može i predvidjeti prometnu signalizaciju, tako da idemo na blokadu kamionima i slično. O šteti i sanaciji ćemo više znati sutra - kazao je Anteni Zadar Mile Fabijan iz Županijskih cesta. 

Zadarski meteorolog Duško Kraljev iz Državnog hidromteorloškog zavoda kazao je da će se Zadar danas po količini kiše približiti rekordu iz 1986. godine kada su pale 352 litre po metru kvadratnom. - Tada su pale 352 litre po metru kvadratnom i sjećam se kako smo govorili “ovakva se kiša neće ponoviti za sto godina”. A evo, danas ćemo, siguran sam, doći do 300 litara i ozbiljno se približiti toj brojci - rekao je Kraljev za Antenu Zadar.

17.30 - Zbog obilne kiše koja je tijekom noći i jutra izazvala poplave na području Zadra, na terenu je trenutno angažirano 125 pripadnika Oružanih snaga RH, a kao pomoć poplavljenim područjima iz vojarni iz Sinja i Benkovca upućeno je 20 teretnih kamiona za potrebe prijevoza osoba i ostalih sredstava te šest radnih strojeva, priopćeno je u ponedjeljak popodne iz Ministarstva obrane RH. Od radnih strojeva to su dva samoistovarivača s prikolicom, jedan kopač, jedna labudica, dvije kombinirke te 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode kapaciteta 700 litara u minuti, ističu iz MORH-a.

U Zadru je danas zbog jakog nevremena popraćenog obilnim padalinama, održan sastanak Stožera civilne zaštite, kojem su nazočili i predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Milan Kujundžić te izaslanstvo Oružanih snaga predvođeno načelnikom Glavnog stožera generalom zbora Mirkom Šundovom. Zadar je posjetila i predsjednica Republike Hrvatske i Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović.

Poplava Nin
1 / 25
Zadar: Nevrijeme praćeno grmljavinom i jakom kišom uzrokovalo poplave u gradu

"Najvažnije je da nema ljudskih žrtava"

 Nakon sastanka Stožera civilne zaštite, gdje su nazočili i zadarski župan Božidar Longin te zadarski gradonačelnik Branko Dukić, premijer Plenković kazao je kako je  „najvažnije u ovom trenutku  činjenica kako nema ljudskih žrtava. Sve raspoložive ekipe su na terenu i nastoje pomoći ljudima i sa crpkama i na sve druge moguće načine kako bi riješili problem vode koja je ušla u kuće i podrume. Promet je u najvećoj mjeri normaliziran, a sada ćemo obići i zadarsku bolnicu gdje su konstatirane najveće štete. Pomoć je dala i vojska, ali i vatrogasna društva s područja Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, angažman je maksimalan, podrška i pohvala svima koji sudjeluju u saniranju štete. Vlada će sa svoje strane također učiniti maksimalno u kontekstu saniranja nastale štete što znači da ćemo pričekati dva do tri dana procjenu štete pa na  temelju toga, župan će odlučiti o proglašenju elementarne nepogode“, rekao je premijer.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević kazao je da je u stanje pripravnosti odmah stavljeno 300 vojnika koji se nalaze u vojarni u Benkovcu i vojarni Zemunik.  „Možemo prevoziti ljude, angažirali smo tehniku, a to su strojevi za raščišćavanje naplavina, ali i pokretne pumpe kapaciteta 700 litara vode u minuti.“ Zadarski gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je kako je riječ o veliki štetama, ali da će konkretni podaci biti poznati tek kroz nekoliko dana.

 „Ne očekuje se više ovako velikih oborina tako da će grad normalno funkcionirati. Dolaze vatrogasci iz ostalih županija. Imat ćemo oko 50 crpki pa da infrastrukturu ispraznimo od vode. Puno je kritičnih mjesta pa ćemo prema prioritetima“, rekao je gradonačelnik Zadra pohvalivši brzu reakciju nadležnih službi.

 Zadarski župan Božidar Longin nabrojao je još neka mjesta na kojima je stanje kritično. „U koordinaciji smo sa svim načelnicima i gradonačelnicima. Nevrijeme je došlo s mora. Stradala je Murvica, Bibinje, Sukošan, loše je u Ninu. Pukla je brana na Jarugi.  Očekujemo da takvih naglih padalina neće više biti kao jutros. Vojska je također došla ovdje. Osim toga sva tehnika raspoloživa od privatnih tvrtki je na terenu“, rekao je župan, priopćeno je iz MORH-a.

14.25 - Grad Zadar oglasio se priopćenjem savjetujući građanima da izbjegavaju cestovni promet, a međuvremenu je priopćeno i da se zbog zamućenja vode u vodoopskrbnom sustavu građani mole da vodu prokuhavaju prije uporabe.

"Zbog poplava nastalih kišnim nevremenom preporučujemo građanima da izbjegavaju korištenje cestovnog prometa. Sve službe su na terenu, sva djeca i učenici koji su jutros stigli primljeni su u škole i vrtiće. Molimo građane da prate izvještaje u sredstvima javnog informiranja. Redovito ćemo im davati informacije i upute za daljnje ponašanje. Zbog nestanka struje koji se dogodio istovremeno s prolomom oblaka i snažnom kišom, crpke Odvodnje morale su biti prebačene na sustav napajanja agregatima. Tijekom dva sata u Zadru je jutros palo 156 litara kiše. Prema podacima DHMZ-a, prosjek padalina za rujan u proteklih 50 godina iznosi 105 litara kiše. Ovakva količina oborina zadnji je put u Zadru zabilježena 1986. godine", stoji u obavijesti.

U neposrednoj blizini gradskog kolodvora zabilježen je udar groma, ali direktor Liburnije Edvin Šimunov kaže da nije izazvao veću štetu, piše Zadarski.hr.

- Rampa na ulazu u kolodvor je ostala spuštena, vjerojatno je elektronski uređeja oštećen, ali nitko nije stradao, a gužve su izbjegnute jer je netko od vozača ručno podigao rampu, kaže Šimunov.

Udar groma zabilježen je i u Ulici Vjekoslava Klaića na Voštarnici, ali je stradalo samo stablo.

Lenko Ugrinić, direktor zadarskih Nasada, rekao je da su uspjeli kako-tako ograničiti prodor vode u groblje, ali da Ričina i dalje donosi više vode nego što može primiti, piše Antena Zadar.

- Ovo je nezapamćena katastrofa - rekao je Ugrinić.

U problemima je i Odvodnja u neposrednoj blizini groblja, čijih su 12 zaposlenika ostali zatočeni u postrojenju.

Predsjednica i premijer u Zadru

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ranim poslijepodnevnim satima posjetit će Zadar zbog vremenske nepogode koja ga je zatekla.

Put Zadra će i premijer Andrej Plenković. On će se pridružiti sastanku kriznog stožera oko 15.00 sati. Uz predsjednika Vlade, sastanku će nazočiti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zdravstva Milan Kujundžić. Sastanku će biti nazočni župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, javljaju iz Vlade.

Zadar Postao hit 'Ma kakvo nevrijeme': Zadranin zaplivao po kvartu s maskom i perajama

Vojska iz Zemunika u Zadar šalje svu mehanizaciju koja se može probiti kroz vodu. Vatrogasci u Ninu ostali su zatočeni u bujici te su spas potražili na krovu vozila.

Posebno je dramatična situacija u trgovačkom centru Supernova u Zadru, pišu 24 sata. Voda je ispunila podzemnu garažu i zarobila automobile, a došla je do pokretnih stuba koje vode prema prizemlju centra i vrlo blizu trgovina.

– Supernova je danas cijeli dan zatvorena zbog poplave. Nećemo raditi! Nadamo se da ćemo moći sutra otvoriti. Kako stvari stoje, trenutačno to ne možemo sa sigurnošću potvrditi – rekla je direktorica centra Supernova Zadar Iva Surić, piše Antena Zadar.

"Zbog iznimno velike količine padalina i poplavljenih kolnika veliki dio prometnica grada Zadra i šireg zadarskog područja (uključujući i Jadransku magistralu kod Starigrada, između Murvice i Zadra te Bibinja i Sukošana, županijsku cestu ŽC6007 Zadar-Ražanac) zatvorene su za promet. Savjetujemo vozačima da putovanje odgode do daljnjeg", objavio je HAK.

Škole otkazale nastavu

U samo nekoliko sati obilna kiša poplavila je cijeli otok Ugljan i ostale dijelove Zadarske županije. Kiša i bujica poplavile su dvoranu i prizemlje OŠ Valentina Klarina u Preku, plivaju na deseci kuća, voda je ušla i u školu u Sutomišćici, poplavljeni su ugostiteljski objekti, trgovine, trajektno pristanište, urušena je cesta do Ugljana, potopljene su brodice.

Kako je rekao načelnik Općine Preko Jure Brižić, župan Zadarske županije vjerojatno će proglasiti elementarnu nepogodu jer je "to neviđena katastrofa".

Iz Županijskog centra 112 kratko su izvijestili da su zatrpani pozivima građana te da imaju velik broj intervencija zbog obilne kiše. Zbog jakog nevremena neke su škole otkazale nastavu, a dijelovi grada su bez struje. Poplavljene su ceste i podrumi. Lokalni mediji javljaju da su poplavljeni dijelovi zadarske bolnice, prokišnjava sportska dvorana Krešimira Ćosića i neki poslovni prostori. Vatrogasci i službenici odvodnje imaju pune ruke posla. Ne rade svi semafori na zadarskim prometnicama. Povremeno se prekidaju mobilne mreže zbog poteškoća u radu baznih stanica.

Sve dežurne i javne službe koje djeluju na području grada Zadra od ranog jutra koordinirano djeluju u cilju otklanjanja i sanacije šteta prouzročenih bujičnim poplavama do kojih je došlo zbog snažnog nevremena, priopćeno je. Stožer civilne zaštite Grada Zadra održao je hitan sastanak na kojem je odlučio o prioritetima dežurnih i javnih službi: 1. Životno ili sigurnosno ugrožene osobe, 2. Zdravstvene ustanove, 3. Dječji vrtići i škole, 4. Objekti od javnog interesa, 5. Prostori u kojima boravi veći broj osoba, 6. Gospodarski objekti, 7. Stambeni objekti.

"Prema posljednjoj informaciji iz komunalne tvrtke Vodovod naglašavamo da je došlo do zamućenja vode u vodoopskrbnom sustavu pa se građani mole da vodu prokuhavaju prije uporabe", priopćeno je. Također, građani se mole da i dalje putem sredstava javnog priopćavanja prate obavijesti Stožera civilne zaštite i Vodovoda o kvaliteti vode.

"U cilju regulacije prometa na gradskim cestama i dalje je na snazi preporuka o izbjegavanju nepotrebnog uključivanja u promet. Prikupljene su sve potrebne informacije i već se uklanjaju zaostala vozila i ostale prepreke na cestama. U tom smislu već su uključene vučne službe koje su na terenu, a istodobno gradske komunalne tvrtke dobile su nalog za sanaciju šahtova", navodi se u priopćenju.

Na zadarsko područje proširilo se nevrijeme koje je jučer zahvatilo Istru. Uzrok tolikim oborinama veliki je oblak Cumulonimbus koji se ''zalijepio'' za Velebit, a budući da nema vjetra, oblak je statičan, pun je vlage i iz njega lijeva kiša. Trenutačno je taj oblak kao mala nuklearna elektrana, rekao je za Hinu voditelj Meteorološke postaje DHMZ-a u Zadru Anđelko Vidović.

Dodao je da će takvo vrijeme na zadarskom području potrajati do kasnog poslijepodneva.

Vidović je izvijestio da je u Zadru najviše kiše palo 10. rujna 1986. i to 352 litre po metru četvornom.

Kritično i u Istri

Jako jugo praćeno kišom sinoć je porušilo nekoliko stabala u Šibeniku.

Poplava Nin
1 / 10
Šibenik: Jako jugo praćeno kišom porušilo nekoliko stabala

Obilna kiša praćena grmljavinom od nedjelje navečer pada diljem Istre, a najkritičnija je situacija na području Poreča, Rovinja i Labina, odakle je Županijski centar 112 zaprimio brojne dojave o srušenim stablima i većim količinama vode na kolniku. Tijekom noći zaprimljeno je 20-ak dojava o poplavljenim stanovima, poslovnim prostorima i podrumima.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac izjavio je za Hinu da je neovisno o velikoj količini padalina situacija pod kontrolom, a od nedjelje poslijepodne do ponedjeljka ujutro bilo je 30-ak intervencija, uglavnom na ispumpavanju vode iz poplavljenih stanova i podruma na području Poreča.

Nevrijeme je najviše zahvatilo središnji dio Istre, Pazin, Poreč i Rovinj te područje Pule, Umaga, Buzeta i Labina.

Osim vatrogasaca, na teren su izlazili i djelatnici Istarskih cesta, HEP-a te Cesta d.o.o. i ostalih komunalnih poduzeća koji su pomagali građanima u ispumpavanju prostora, otklanjanju srušenih stabala.

Nabujala rijeka Raša odnijela je tijekom nedjelje i privremeni most kod Potpićna koji je izgrađen da bi se mogao odvijati promet dok traje obnova mosta na cesti Potpićan – Tupljak, a tijekom nedjelje na tom je području bilo i povremenih, ali kratkotrajnih ispada u opskrbi električnom energijom.

Prema prognozi IstraMeta, tijekom cijeloga dana u Istri će prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove praćene grmljavinom.

Imate li fotografije i snimke nevremena? Pošaljite ih na javi@vecernji.net.

 

 

 

 

 

 

Veterinari klinike Zamba
#OSTAJEMDOMA
Imate kućnog ljubimca i trebate savjet: Online ambulanta dat će vam sve odgovore
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
  • Vito:

    Bit će zanimljivo kad voda iz sad već podvodne, a ne podzemne, garaže ishlapi. _________ Baš me zanima koliko je vozila u toj garaži? ______ I koje će im "osiguravajuće društvo" nadoknaditi potpljeno vozilo??? _____ Hoće li "večernjak" pratiti zbivanja ... prikaži još! oko odšteta za ta vozila??? ______ Ili "osiguravajuća društva" već mijenjaju ugovore i ne priznaju nastalu štetu???

  • danijelrukavina4:

    Kako mi se čini, biti će ovoga svake godine. Prvo u ljeto strahovite suše, a onda sve jače ciklone iz Genovskog zaljeva. 200 litara kiše u 24 sata po m2. Kada se tome doda ljudska gramzljivost i pohlepa u vidu ... prikaži još! betonizacije i asfaltizacije, konačni rezultat je ovakav.

  • Superman1:

    Predlažem osobi iz videa " Potop na Bilom brigu " da pokupi veš sa balkona !!