Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE Jadranka Prlića u Haagu brani Neven Tomić

Neven Tomić u Haagu: Beograd je trošio Sokolov novac

Tomićevo svjedočenje u Haagu
import
27.10.2008.
u 23:00

Čak će sedam dana Neven Tomić, bivši gradonačelnik Mostara i nekadašnji predsjednik Vijeća za posebne namjene u ratnom Mostaru te čelni čovjek Odjela financija, svjedočiti u obranu Jadranka Prlića u predmetu protiv hrvatske šestorke. Tomić je jedan od najvažnijih Prlićevih svjedoka, kojeg je naslijedio na mjestu direktora Odjela za financijske poslove.

Prvi izbori
Danas predsjednik Vijeća RAK-a, gotovo četiri sata  svjedočio je o ponovnom uspostavljanju učinkovitosti carinske i porezne te službe društvenog knjigovodstva u HZ HB tijekom 1992. i 1993. godine. Tomić je govorio i o prvim demokratskim izborima u Mostaru.

– Nisam se pristao natjecati na izborima iako sam imao ponude iz liberalne stranke, SDP-a koji je bio nasljednik komunista iz bivše Jugoslavije i Stranke zelenih, koju sam s prijateljima formirao. U to vrijeme imao sam i kontakte s nekima od ljudi iz HDZ-a s kojima sam imao dobre odnose. To je bila prva raspodjela funkcija nakon osvojene vlasti, političke stranke su ta mjesta dale svojim ljudima, a oni nisu mali nikakvog iskustva u upravljanju općinskom administracijom – kazao je Tomić. Suci Haaškog tribunala posebno su se zanimali za prirodu poslova Vijeća za posebne namjene, a Tomić je potom objasnio:

Primjer tvornice Soko
– Mogu vam to pokazati na primjeru tvornice Soko. Oni su imali novac na računima u Frankfurtu za isporučenu robu u Njemačku. Rukovodstvo, s tadašnjim generalnim direktorom, otišlo je u Beograd i izdali su nalog da se taj novac troši. Mi smo, kao Savjet, poslali u Njemačku zamjenika direktora i ljude iz Sokola da njemačkom partneru objasne situaciju i obustavi trošenje, što je njemački partner i učinio i čak ponudio da 18 radnika Sokola dođe u Njemačku raditi i čak su poslali jedno vozilo hitne pomoći – objasnio je Tomić haaškom vijeću.

Neven Tomić govorio je i o ubiranju poreza u općini Široki Brijeg tijekom ratnih zbivanja, a na istu temu osvrnuo se i na primjeru općine Tuzla, gdje je ustvrdio da se kršio republički zakon o porezima. Tomić će u predmetu “Prlić i ostali” svjedočiti i početkom sljedećeg tjedna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije