Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
psihološko testiranje specijalizanata

Neurokirurg Chudy upozorava: 'Moramo zaštititi buduće generacije od ovakve nepravde ovijene ne-pameću'

Zagreb: Neurokirurg dr. Darko Chudy
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
09.11.2023.
u 14:58

Omogućimo mladim kolegama da se nastave boriti za svoje karijere i ostanu u našoj Hrvatskoj, poručio je liječnik

Izv. Prof. dr. sc. Darko Chudy, neurokirurg s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, obratio se otvorenim pismom Ministarstvu zdravstva RH, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskoj liječničkoj komori,Hrvatskom liječničkom zboru, Sindikatu liječnika i HUBOL-u povodom incidenta iz nekolicine zdravstvenih ustanova.

Naime, pojedine klinike, zavodi i odjeli u Hrvatskoj uveli su psihološko testiranje pri prijemu kandidata za specijalizacije. Prema Chudyju, testiranje se ne provodi pravilno te je praksa štetna za mlade liječnike u zemlji. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Primjenjujući psihološko testiranje među liječnicama koji su se natjecali za specijalizaciju na Zavodu za radiologiju samo 12 od 43 kandidata položilo je tzv.. psihološko testiranje, a primjerice na Odjelu za pulmologiju položilo ih je manje od 50 posto. Time je velika većina kandidata izgubila pravo natjecati se za specijalizaciju. Članovima povjerenstva kako saznajem unaprijed je rečeno iz pravne službe da je psihološki test eliminacijski te kandidat koji nije položio psihološko testiranje izuzima se u izboru za specijalizaciju. Pri tome ističem da su rezultate psihološkog testiranja dobili napisane kemijskom (položio, nije položio) bez pečata, potpisa ili ovjere odgovorne osobe. A što je vrlo čudno obzirom na dati značaj psihološkog testiranja.

To što nitko nije dobio na uvid rezultate psihološkog testiranja svakako ne zadovoljava kriterije transparentnosti. Zabrinjavajuće jer se time određuje budućnost i karijera čitavom nizu kolega na popuno neprimjeren način. Najviše začuđuje činjenica da su mnogi kandidati već ranije položili ovakva testiranja prigodom natjecanja za specijalizacije u drugim ustanovama, ali ne i u primjerice KB Dubravi. Poneke ustanove nemaju psihološko testiranje. Stoga je razvidno da ne postoji standardiziranje ovakvog testiranja odnosno provodi se na „svoju ruku“. Za standardiziranje takvog testa svaka zdravstvena ustanova može se raspitati upravo na Medicinskom fakultetu u Zagrebu u Institutu za istraživanje mozga vodećoj neuroznanstvenoj ustanovi za proučavanje i viših živčanih funkcija kod čovjeka.

POVEZANI ČLANCI:

Ovakva praksa predstavlja i vrijeđanje institucije Medicinskog fakulteta kao i stečevine marljivih kolega koji su položili sve vrlo zahtjevne ispite, a poneki od njih već i rade na vrlo odgovornim poslovima gdje se zahtijeva osoba, liječnika s empatijom. Tu je riječ naime o kolegama koji rade u hitnom prijemu, hitnoj pomoći ili su liječnici opće prakse, u potpunosti samostalni. Stoga smatram da je ovo neprimjeren način gdje si pojedinci uzimaju za pravo da takvim kvazi testiranjem eliminiraju one koji im nisu u “interesu”.

Profesor sam na Medicinskom fakultetu te se smatram obveznim reagirati kako bi zaštitio buduće generacije od ovakve nepravde ovijene ne-pameću. Nepravda se ne čini samo mladim kolegama već i liječnicima koji su u povjerenstvu i koji godinama rade posao za koji se kandidati natječu. Pri tome članovi, liječnici povjerenstva znaju gotovo sve što je potrebno da neki kolega zadovolji teške zahtjeve ovog posla, a pojedini član povjerenstva ipak nema moć eliminacije kakva se daje onome koji provodi tzv. psihološko testiranje, a koje se obavlja nakon što je kandidat već završio Medicinski fakultet, položio sve ispite položio državni ispit te dobio odobrenje liječnike komore za samostalni rad. Čemu je onda potrebno psihološko testiranje ne-standardizirano, ne-transparentno ili bolje rečeno kome je to u interesu.

U interesu javnog zdravstva, pacijenata i specijalizanata svakako nije. Omogućimo mladim kolegama da se nastave boriti za svoje karijere i ostanu u našoj Hrvatskoj.

VIDEO Šime Erlić o uhićenjima na Geodetskom fakultetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije