Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj vojnih zrakoplova

Pregovore na vrhu o F-16 vodi osobno Netanyahu

F-16
Luka Stanzl/PIXSELL
17.12.2018.
u 18:26

Hrvatska strana trenutačno nije na visokoj razini uključena u aktualne pregovore između SAD-a i Izraela

Dok američki Kongres analizira obavijest State Departmenta o transferu bojnih zrakoplova F-16 iz Izraela u Hrvatsku, traju razgovori na visokoj političkoj razini. Danas se prvi put otkad je postalo jasno da ima problema o slučaju oglasio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdivši da se osobno bavi tim problemom. 


– Vode se razgovori između država. Osobno sam uključen u rješavanje problema. Još je prerano dati jasnu izjavu o slučaju. Radimo na njemu – napisao je na Twitteru Netanyahu koji obnaša i dužnost ministra obrane te države.


Notifikaciju o transferu trećoj strani, koju je State Department uputio u Kongres, pregledavaju članovi dvaju odbora koji bi ostalim zastupnicima trebali prenijeti informacije o tome.

Svaki zastupnik može iznijeti primjedbu, a ako ih nema, Kongres daje zeleno svjetlo State Departmentu za završetak procesa transfera. 
Kada neka država, a u ovom slučaju Izrael, želi trećoj državi – Hrvatskoj – prodati američke zrakoplove, za to mora ishoditi američku dozvolu. Američke pak regulacije izričito napominju da se zrakoplov mora prodati trećoj državi u prvobitnom stanju, bez preinaka. Konkretno, u onakvom stanju u kakvom ih je Izrael preuzeo od SAD-a. Tek onda Izrael može dobiti dozvolu za prodaju.

No to ne mora automatski značiti da Izraelci moraju ukloniti svu nadograđenu opremu, kažu nam upućeni. Naime, država koja kupuje zrakoplove smije ih sama nadograditi. Upravo u tom detalju neki vide manevarski prostor da Hrvatska dobije onakve zrakoplove kakve je i htjela kupiti, uz određeno redefiniranje poslovnog odnosa između Izraela i SAD-a.

Hrvatska strana trenutačno nije na visokoj razini uključena u aktualne pregovore između SAD-a i Izraela. U MORH-u čekaju da se transfer eskadrile F-16 Baraka “odčepi” te vjeruju u konačni dogovor naših saveznika i partnera koji bi se mogao dogoditi u idućih petnaestak dana. Nakon toga, Hrvatska je spremna finalizirati posao potpisivanja ugovora s Izraelom u kratkom roku.

Pogledajte video: Borbeni avioni F-16

Ključne riječi

Komentara 61

CR
crocro
13:37 17.12.2018.

Hrvatska krvlju stečena sloboda, suverenost i samostalnost kao i sigurnost njezinih građana a posebno djece i budućeg naraštaja, nema cijenu. Ako postoji imalo kakva naznaka o nemogućnosti isporuke ovih zrakoplova, odmah treba pristupiti nabavi novih američkih borbenih zrakoplova F-16 Block 70/72, od Amerike. Zrakoplovi ne smijeu doći u pitanje da li će biti ili neće biti ili da će ih biti manje i slabijih specifikacija. Najvažnije je da Hrvatska ne smije odustati od eskadrile borbenih zrakoplova f-16. Ako bi Hrvatska odustala od zrakoplova, onda smo se predali u ruke donedavnih osvajača. Sloboda i sigurnost Hrvatskih građana nema cijenu. Ako nema slobode i sigurnosti naroda, sve ostalo je bezvrijedno. I zato ne jednu već dvije eskadrile zrakoplova treba kupiti. Da smo imali svoje eskadrile, kao naš krvnik, ne bi se u tolikoj mjeri prolijevala braniteljska krv i razarala Hrvatska. Ali to ne znaju oni koji nisu imali oružje u svojim rukama i koji nisu oslobađali okupirana područja.

PI
Pierro12
13:40 17.12.2018.

Moz mislit. Pise : "...Washington preko Vecernjeg lista porucio. . ..", ma da, kako da ne. Jos jedna podvala i dolijevanje ulja na vatru. Interes RH za kupnju vojnih zrakoplova je vojna tajna, i Amerikanci, sigurno NE porucuju RH prekoo medija i VL poruke ili slicno. Drugo, ovo se netice susjeda. Posebno, "komsija ", njima je to nebitno. Nemaju oni s time nista. To se tice iskljucivo Hrvata. Kad je palo na pamet Slovencu, Hrvatu ili Bosancu, petljati se u stvari druge drzave ??? Nikada. Nikome. Dakle, Hvala na brizi. Adio. Pozz svim Hrvatima ma gdje bili.

Avatar AligatorXO
AligatorXO
13:48 17.12.2018.

Ako zbog nikoga drugog onda zbog 402 hrvatskih djevojčica i dječaka koji su poginuli u Domovinskom ratu treba nabaviti respektabilne borbene avione.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije