Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KALNIČKO GORJE

Netaknuta priroda i skriveni bunkeri: Tito je strahovao od Rusa pa je skovao plan za Kalnik

Izletnici i planinari izabrali Kalnik kao vikend destinaciju
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
18.08.2023.
u 10:47

Plan je bio premrežiti bunkere i spojiti ih u male podzemne gradove koji su spremni za dugotrajnu opsadu.

Netaknuta priroda, guste šume i bajkovito zelenilo koje skriva bogatu povijest. Na Kalniku se Bela IV branio od Mongola, no Kalnik se pripremao i za najveću bitku do koje, srećom, nije došlo.

Nakon razlaza sa SSSR-om, Tito je strahovao od invazije Rusa pa je Kalnik pretvorio u podzemnu utvrdu. U najvećoj tajnosti iskopani su deseci podzemnih bunkera i tunela. Josip je bio dijete kada je pedesetih u njegov Sudovec došla JNA, donosi RTL u prilogu.

- Nije se moglo u selo. Ja kasnije kao klinac znam, oni su čak i s konjima i kolima dolazili tu jer u ono vrijeme baš kamiona nije bilo - kaže nam Josip Matejak iz Sudovca.

Plan je bio premrežiti bunkere i spojiti ih u male podzemne gradove koji su spremni za dugotrajnu opsadu. Jugoslavija se spremala i za atomski napad pa su bunkeri trebali poslužiti i kao atomsko sklonište.

VEZANI ČLANCI

Matejak kaže kako su vojnici znali vježbati gađanje topovima. Na cesti su gađali makete, no znali su promašiti i pogoditi klet uz cestu.

- Ali srećom ljudi su znali u kletima imati krave međutim u tom periodu srećom krava nije bilo - kaže Matejak.

U mjestu Paka, na zapadnim obroncima Kalnika, nalazi se ulaz u bunker u koji se ulazi spuštanjem. Nakon uskog ulaska hodnici se šire. Taj je bunker napravljen kasnih osamdesetih, no godinama je zapušten.

- Da se radi o nekoj drugoj državi, Austriji ili Sloveniji, to bi sve bilo u funkciji, u pogonu i uređeno i već na neki način reklamirano i na mapama i kartama označeno - objašnjava za RTL Damir Klarić iz Planinarskog društva Ludbreg.

U mjestu Možđenec u stijenu je ukopan najveći, zapovjedni bunker koji skriva dugačke katakombe. Na vrhu brda je mitraljesko gnijezdo. Kalnik nije bio slučajno izabran kao mjesto za obranu od sovjetske invazije. Koristili su ga i partizani u borbi protiv ustaša. Nezgodan je to teren koji skriva puno klanaca, potoka, rupa i škrapa.

VIDEO Da ti se sledi krv u žilama: Uletio u "škarice" kod Sinja i za dlaku izbjegao frontalni sudar

 
Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
11:01 18.08.2023.

Sve to može opet biti potrebno u slučaju globalnog svjetskog sukoba. Nije na odmet o tome razmišljati prevencije radi. Za zaštitu sigurno utočište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije