Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVNI MORAL Global Exchange objavio popis najvećih korporativnih kršitelja ljudskih prava

Nestle, Coca-Cola i Ford 'korporativni kriminalci'

izdv-svi-txt.jpg
import
17.12.2005.
u 22:03

Ljudska prava mogu kršiti pojedinci, institucije, vlade, ali i velike kompanije i korporacije. Čini se da su ovi posljednji najmanje prozivani, iako su odgovorni za neka vrlo ozbiljna kršenja ljudskih prava, ali i za nešto što bismo gotovo mogli okarakterizirati kao zločine. Početkom tjedna organizacija Global Exchange objavila je popis, svojevrsnu tjeralicu, najozloglašenijih “korporativnih zločinaca” na svijetu. Na popisu su se našle neke kompanije koje su i te kako prisutne u svakodnevnom životu širom svijeta i kod nas. Namjera Global Exchangea je da se te kompanije privedu pravdi, ali i da se podigne razina svijesti potrošača.

Najveći grijesi
Kompanija Coca-Cola proglašena je najdiskriminatornijim poslodavcem na svijetu, a kao jedan od najvećih grijeha u tom pogledu navodi se činjenica da ne želi plaćati zdravstveno osiguranje za zaposlenike u svojim pogonima u Africi i njihove obitelji, time je izravno pridonijela širenju side. Postoji rasna diskriminacija u Sjedinjenim Državama i u Južnoj Americi. Na meti su i sindikati - u posljednjih petnaest godina u Kolumbiji je ubijeno čak osam sindikalnih lidera radnika Coca-Cole i to nakon što su organizirali prosvjede protiv kompanije.

Priča o autoindustriji vezana je za naftu i onečišćenje okoliša. Prva je tvrdnja da autoindustrija mora snositi svoju odgovornost za klimatske promjene, ovisnost Amerikanaca o nafti i jeftinom benzinu, a u skladu s time i za američku invaziju na Irak do koje je došlo isključivo zbog nafte. U izvješću stoji da je Ford Motor Company najgori zločinac u tom pogledu.

Prema podacima američke agencije za zaštitu okoliša, Fordovi automobili najveći su potrošači goriva uopće, a najnoviji modeli su manje štedljivi od prvoga modela Forda-T. Fordova vozila proglašena su i najvećim proizvođačima stakleničkih plinova među motornim vozilima. “Da je Ford država, bio bi deseti na svjetskom popisu najvećih onečišćivača”, stoji u izvješću.

Ropski rad
Američka podružnica Nestlea optužena je za ropski rad djece, kršenja prava radnika, agresivno reklamiranje štetnih proizvoda i kršenje međunarodnih zakona o zaštiti ljudskog zdravlja. Upravo je Nestle jedan od najvećih kupaca kakaa u Obali Bjelokosti, gdje oko 110 tisuća djece radi na farmama kakaa u ropskim uvjetima.

Uz to, kompanija je na svjetskoj razini postala ozloglašenom zbog agresivnog reklamiranja dječje hrane koja se pokazala štetnom ili čak smrtonosnom, a posljednji takav primjer je otrovano dječje mlijeko otkriveno prije dva mjeseca u Italiji. Nestle je za otrov znao i unatoč tome nije povukao proizvode.

Tu se popis ne iscrpljuje, a osnovna poruka koju nam Global Exchange želi prenijeti je da i mi kao potrošači možemo uvelike pridonijeti da se ovakve stvari ne događaju. Stvar je vrlo jednostavna, kažu oni. Možete jednostavno zaobići proizvode koje proizvode kompanije-kriminalci i opredijeliti se za neke druge.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije