Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nestašica cjepiva za djecu protiv difterije, tetanusa...

No, Di-Te-Per cjepiva za stariju djecu i dalje ima
08. lipnja 2017. u 22:53 0 komentara 997 prikaza
Cijepljenje
Foto: Thinkstock

Roditelji djece koja iz nekog razloga nisu cijepljena kombiniranim “6u1” cjepivima protiv difterije, tetanusa i pertusisa (Di-Te-Per) u prve dvije godine života, nađu se u problemu prilikom upisa djeteta u vrtić. Upis je, naime, uvjetovan urednom procijepljenošću prema kalendaru obaveznog cijepljenja, a cjepiva kojima bi se tada mogli cijepiti – formulacije Di-Te-Pera za malu djecu, jednostavno nema na tržištu. I to već dulje vrijeme.

torba Epidemija u BiH Čak dvije trećine oboljele djece nisu primile cjepivo

 

Okreću se azijskom tržištu

– Na natječaj koji objavljujemo za to cjepivo nitko od ponuđača nam se jednostavno ne javlja još od 2014. godine – potvrđuje nam dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nestašica formulacije za docjepljivanje male djece ne vlada samo u Hrvatskoj već je takva situacija na globalnom tržištu. Proizvođači su, očito, svu svoju proizvodnju Di-Te-Per cjepiva usmjerili na proizvodnju kombiniranih “5u1” i “6u1” cjepiva, otkako su posljednjih godina na njih prešle brojne zemlje, poput azijskih.

To su ogromna tržišta koja odjednom traže goleme količine polivalentnih cjepiva pa se proizvodnja usmjerila shodno toj potražnji. Istovremeno, i dalje proizvode dovoljne količine Di-Te-Per cjepiva za stariju djecu, za docjepljivanje s pet godina. Mana tog cjepiva je što se ne može koristiti kod djece mlađe od četiri.

Cijepljenje novorođenčeta PAD PROCIJEPLJENOSTI Zbog necijepljenja djece vode se samo 54 prekršajna postupka

Razlozi zbog kojih se djeca ne cijepe sa “6u1” cjepivom u prve dvije godine života rjeđe su kontraindikacije na cjepivo, i to uglavnom na hripavac, komponentu koja ima neke neurološke kontraindikacije koje druge nemaju. Teoretski, objašnjava epidemiolog, to može biti i alergija na klasnicu, međutim, riječ je o izuzetno rijetkoj mogućnosti.

Daleko najčešći razlog zbog kojeg ta djeca nisu cijepljena prema obaveznom kalendaru cijepljenja jest odgađanje cijepljenja. U nekim je slučajevima to odgađanje zaista opravdano, ako je dijete u to vrijeme bolesno i ima temperaturu.

Odgađaju cijepljenje

Međutim, u najvećem broju slučajeva riječ je o protivnicima cijepljenja, koji uz ovo ili ono obrazloženje odgađaju ili pak otvoreno odbijaju, izbjegavaju cijepiti djecu. Takvih je do deset posto od ukupne dječje populacije koja se u pojedinoj godini imaju cijepiti prema kalendaru. Mnogi se predomisle naknadno. Dio ih je prošle godine uspio cijepiti djecu jer je HZJZ kupio manju količinu tog cjepiva, no ove godine nema ga ni za lijek.

spokaonica Spikaonica Najbolja zaštita od bolesti koje uzrokuje virus HPV-a su cjepivo i briga o spolnom zdravlju 20.04.2016.,Zagreb - II gimnazija, vecernjakova spikaonica - tema HPV.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Spolni odgoj mladih Edukacijom i cjepivom protiv HPV-a Ministar zdravstva Milan Kujundžić OBOLJELO TROJE DJECE Kujundžić zabrinut zbog pojave ospica: Cjepivo je spasilo milijune života

 

 

Nema ni cjepiva protiv HPV-a za osmaše i osmašice

Ponukani kampanjom o važnosti cijepljenja učenika i učenica osmih razreda protiv HPV-a, neki su se roditelji našli neugodno iznenađeni kad im je rečeno da cjepiva nema.

– Prvo nas i djecu prestraše mogućim posljedicama i nekoliko vrsta raka koje HPV izaziva i uvjere kako se djeca trebaju cijepiti, a onda kažu da cjepiva nemaju! – ispričala nam je majka jedne osmašice. Čini se da nabava HZJZ-a nema dobar razlog za ovaj propust.

“Došlo je do nestašice HPV cjepiva ove godine, postupak javne nabave za nabavu cjepiva protiv HPV-a započeo je 15. ožujka te je još uvijek u tijeku. Prošle godine je s HPV cijepljenjem započelo oko 5000 djece, a ove godine oko 1000 djece”, kažu u HZJZ-u.

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.