Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RH I SVIJETU

Nestašica cjepiva za djecu protiv difterije, tetanusa...

Cijepljenje
Thinkstock
08.06.2017.
u 22:53

No, Di-Te-Per cjepiva za stariju djecu i dalje ima

Roditelji djece koja iz nekog razloga nisu cijepljena kombiniranim “6u1” cjepivima protiv difterije, tetanusa i pertusisa (Di-Te-Per) u prve dvije godine života, nađu se u problemu prilikom upisa djeteta u vrtić. Upis je, naime, uvjetovan urednom procijepljenošću prema kalendaru obaveznog cijepljenja, a cjepiva kojima bi se tada mogli cijepiti – formulacije Di-Te-Pera za malu djecu, jednostavno nema na tržištu. I to već dulje vrijeme.

 

Okreću se azijskom tržištu

– Na natječaj koji objavljujemo za to cjepivo nitko od ponuđača nam se jednostavno ne javlja još od 2014. godine – potvrđuje nam dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nestašica formulacije za docjepljivanje male djece ne vlada samo u Hrvatskoj već je takva situacija na globalnom tržištu. Proizvođači su, očito, svu svoju proizvodnju Di-Te-Per cjepiva usmjerili na proizvodnju kombiniranih “5u1” i “6u1” cjepiva, otkako su posljednjih godina na njih prešle brojne zemlje, poput azijskih.

To su ogromna tržišta koja odjednom traže goleme količine polivalentnih cjepiva pa se proizvodnja usmjerila shodno toj potražnji. Istovremeno, i dalje proizvode dovoljne količine Di-Te-Per cjepiva za stariju djecu, za docjepljivanje s pet godina. Mana tog cjepiva je što se ne može koristiti kod djece mlađe od četiri.

Razlozi zbog kojih se djeca ne cijepe sa “6u1” cjepivom u prve dvije godine života rjeđe su kontraindikacije na cjepivo, i to uglavnom na hripavac, komponentu koja ima neke neurološke kontraindikacije koje druge nemaju. Teoretski, objašnjava epidemiolog, to može biti i alergija na klasnicu, međutim, riječ je o izuzetno rijetkoj mogućnosti.

Daleko najčešći razlog zbog kojeg ta djeca nisu cijepljena prema obaveznom kalendaru cijepljenja jest odgađanje cijepljenja. U nekim je slučajevima to odgađanje zaista opravdano, ako je dijete u to vrijeme bolesno i ima temperaturu.

Odgađaju cijepljenje

Međutim, u najvećem broju slučajeva riječ je o protivnicima cijepljenja, koji uz ovo ili ono obrazloženje odgađaju ili pak otvoreno odbijaju, izbjegavaju cijepiti djecu. Takvih je do deset posto od ukupne dječje populacije koja se u pojedinoj godini imaju cijepiti prema kalendaru. Mnogi se predomisle naknadno. Dio ih je prošle godine uspio cijepiti djecu jer je HZJZ kupio manju količinu tog cjepiva, no ove godine nema ga ni za lijek.

Ponukani kampanjom o važnosti cijepljenja učenika i učenica osmih razreda protiv HPV-a, neki su se roditelji našli neugodno iznenađeni kad im je rečeno da cjepiva nema.

– Prvo nas i djecu prestraše mogućim posljedicama i nekoliko vrsta raka koje HPV izaziva i uvjere kako se djeca trebaju cijepiti, a onda kažu da cjepiva nemaju! – ispričala nam je majka jedne osmašice. Čini se da nabava HZJZ-a nema dobar razlog za ovaj propust.

“Došlo je do nestašice HPV cjepiva ove godine, postupak javne nabave za nabavu cjepiva protiv HPV-a započeo je 15. ožujka te je još uvijek u tijeku. Prošle godine je s HPV cijepljenjem započelo oko 5000 djece, a ove godine oko 1000 djece”, kažu u HZJZ-u.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije