Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANIKA U AUSTRALIJI

Nestalo 100.000 Srba, 'postali' Hrvati

zastava
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
28.08.2017.
u 15:28

Problem je nastao jer su vlasti svrstale stanovnike prema mjestu pripadanja jednoj od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije

U Australiji “nestalo” više od 100.000 Srba, prekrstili ih u Hrvate i Bosance. S tim naslovima osvanule su jučer naslovnice u Srbiji, s tekstovima koji upozoravaju da je zbog niskog nataliteta, nacionalne asimilacije, loše obavljenog popisa stanovništva, ali i promjene identiteta, Srba u iseljeništvu sve manje, piše Večernji list BiH.

Manipuliranje podacima

Problem je, naime, u Australiji nastao jer su vlasti svrstale stanovnike prema mjestu pripadanja jednoj od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Tako je najviše Srba postalo ‘Hrvatima’ zbog mjesta rođenja u novonastalim državama Hrvatskoj ili, pak, Bosni i Hercegovini. No, ta informacija, kao i u slučaju zapadne Europe, samo je djelomično točna te se manipulira s terminima nacionalne i narodne pripadnosti. ‘Problem’ s osipanjem Srba uglavnom je nastao zbog činjenice da srbijanska država nije, jednako kao Hrvatska, davala svim Srbima državljanstvo. Tako su Srbi iz Hrvatske i BiH, u popisu australskog stanovništva i karti narodnog sastava stanovnika, postali Hrvati i Bosanci. Time je u Australiji izbrisano najmanje 100.000 Srba, tvrde predstavnici Srba u Australiji.

Hrvatske zajednice u Australiji nisu dobile novo pojačanje etničkim Srbima, osim što je australski popis napravio zabunu. No, najviše Hrvata na australskom kontinentu živi u velikim gradovima Sydneyu, Melbourneu, Perthu, Adelaideu, Canberri, Brisbaneu i Hobartu, te u područjima koja gravitiraju ovim gradovima. Danas u Australiji žive Hrvati iz svih dijelova Hrvatske, za razliku od prvih doseljenika koji su uglavnom bili iz Dalmacije. Za razliku od Srbije, izvan Hrvatske živi daleko više Hrvata, a kada se tome pridodaju i Hrvati iz BiH onda se ukupna brojka penje do skoro dvostrukog broja u odnosu na sunarodnjake koji žive u RH.

Svaki peti Hrvat

Prema podacima UN-a, svaki peti Hrvat iselio je u inozemstvo. Ukupno ih je u inozemstvu oko 4 milijuna, i to 3,35 milijuna u klasičnom iseljeništvu, 400.000 u BiH, 250.000 u susjednim zemljama gdje žive kao manjine. Po tome je Hrvatska fenomen, jer u domovini živi 3,6 milijuna Hrvata, dakle manje nego u inozemstvu. Treba, međutim, imati na umu i da značajan broj Hrvata koji žive diljem planete također potječe iz BiH. Najviše izvan granica Hrvata živi u SAD-u, gdje ljubomorno njeguju svoj nacionalni identitet.

Temeljem procjena veleposlanstava RH i Generalnih konzulata RH u SAD, Hrvatskih katoličkih misija, popisa stanovništva u SAD-u, te temeljem same procjene hrvatske zajednice, u SAD-u danas živi oko 1,2 milijuna Hrvata i njihovih potomaka. Najbrojnije hrvatske zajednice nalaze se u Chicagu i okolici, oko 150 000. Slijedi Njemačka u kojoj živi oko 400.000 Hrvata i u kojoj se broj povećava iz godine u godinu, naročito nakon ulaska RH u EU kada je omogućeno kretanje radne snage. Slijede Argentina i Kanada u kojima, prema podacima hrvatskih diplomatskih službi, kao i katoličkih misija, živi po 250.000 Hrvata. O Hrvatima izvan RH danas se bavi poseban Središnji državni ured Vlade Republike Hrvatske.

Komentara 113

BE
BeroII
15:53 28.08.2017.

Gotovo je, sada će srpčad započeti "balvanizaciju" Australije. Austalci, pripazite na svoje traktore, ovi će vam sve pokrasti kada krenu "doma".

DU
Deleted user
16:17 28.08.2017.

srba i rusa 106 milijuna,da ne bi bilo zabune rusa je 100 milijuna,ali srbi ovom pričom dokazuju da su brojan narod. kao što znamo,na zapad su išli uglavnom radnički narodi,što za srbe ne vrijedi,jer je i sam slobo rekao "ako ne znamo da radimo,znamo da se bijemo" i zajebo se. ne znaju niti da se biju.rijetki su srbi radnici u inozemstvu,uglavnom su bili ološ pod pokroviteljstvom jugoslavije ,koji su progonili hrvate po inozemstvu.hrvati su radili i stvarali ,a srba su puni zatvori ,uglavnom kao kriminalaca (samo u njemačkoj oko 14 000,po zadnjim podacima).mi hrvati i hrvatska država ih se odričemo ,jer sramote hrvatsku putovnicu,pa tako i državu.nama oni ne trebaju,imamo mi i previše četničkog smeća u domovini.nek im srbija da pasoše i neka ponište hrvatske putovnice,jer ionak mrze hrvatsku državu.svako dobro im želim ,samo da se "otkače"od hrvatske države i hrvatskih dokumenata,pomoću kojih slobodno šetaju po "belom svetu",jer s "belim orlom"ne mogu niti na kosovo-kolevku srpstva. hrvati su ponosan narod i srbi nam ne trebaju povećavati broj žitelja-dajte ih kosovu ili makedoniji.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
15:44 28.08.2017.

Da li ste tu uračunali i "kapetana"Dragana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije