Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Australiji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Reuters/Pixsell
16.08.2017.
u 09:50

Grabar-Kitarović i Turnbull također su razgovarali o hrvatskoj zajednici u Australiji i "entuzijastičnom prijamu" koji je doživjela hrvatska predsjednica

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi državnom posjetu Australiji, razgovarala je u srijedu u glavnom gradu Canberri s premijerom Malcolmom Turnbullom o jačanju bilateralnih odnosa te o potpori Zagreba uoči početka australskih pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini s Europskom unijom.

Grabar-Kitarović i Turnbull također su razgovarali o hrvatskoj zajednici u Australiji i "entuzijastičnom prijamu" koji je doživjela hrvatska predsjednica. "Došli ste kao hrvatska predsjednica u zemlju koja ima vrlo veliku hrvatsku zajednicu i koja vas je dočekala oduševljeno. Jasno nam je zbog čega", rekao je Turnbull, kako je objavljeno na stranicama Ureda australskog premijera.

Kako prenosi australski Sky News, Australija se nada da će ojačati trgovinske veze s Hrvatskom i dobiti podršku uoči pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini s Europskom unijom koji bi trebali biti pokrenuti kasnije ove godine.

Turnbull je naglasio da je Australija zahvalna Hrvatskoj "na potpori za australsku kandidaturu za mjesto u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda te na potpori za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini s EU".

"Veselimo se daljnjim razgovorima o tome kako možemo diljem svijeta promicati naše zajedničke vrijednosti te, naravno, promicati daljnja ulaganja između Australije i Hrvatske", rekao je Turnbull.

Grabar-Kitarović zahvalila je australskom premijeru na toplom prijamu te naglasila da će se Hrvatska nastaviti zauzimati za jačanje odnosa Australije i EU. "U Europskoj uniji i NATO-u imate bliskog prijatelja i saveznika", rekla je hrvatska predsjednica. Dodala je da je ponosna na Hrvate u Australiji koji su "ponosni Australci, a istodobno čuvaju i njeguju svoje hrvatsko nasljeđe i održavaju bliske veze s Hrvatskom".

Također je rekla da je Hrvatska zainteresirana za jačanje bilateralnih odnosa u mnogim područjima, od znanosti i tehnologije, do gospodarske razmjene, trgovine i ulaganja. "Nadam se da ćemo nakon današnjih razgovora biti korak bliže potencijalnim novim ulaganjima iz Australije u Hrvatsku te iz Hrvatske u Australiju", rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica boravak u Australiji nastavlja posjetom Melbourneu i Adelaideu, gdje će se u četvrtak i petak sastati s pripadnicima hrvatske zajednice i najvišim dužnosnicima saveznih država Victorije i Južne Australije, a u subotu putuje u posjet Novom Zelandu.

Komentara 25

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
10:56 16.08.2017.

Zadatak svakog Predsjednika je obilaziti svoju dijasporu i to je u redu, no Australski Hrvati neće se dati i drugi put nasanjkati, jer još niti dandanas ne znaju gdje je sve novac i čekovi završavali.

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
10:24 16.08.2017.

Konačno se VL udostojio objaviti neku vijest vezano uz posjet Predsjednice Australiji. Još uvijek ne mogu prežaliti gubitak Yusipovića koji je na naslovnici VLa preko izmišljenih priča.

BR
brojevi
11:26 16.08.2017.

Moliom dežurne botove i ostali šljam da štede živce i slinu jer će, na njihovu žalost a na veliko zadovoljstvo i ponos velike večine hrvatskih građana, još godinama morati trpjeti našu Predsjednicu. Iskreno žalim jugodružbu na uloženom uzaludnom trudu uu pokušaju difamiranja ove izuzetne i nedostižne žene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije