Naslovnica Vijesti Crna kronika

Katamaran udario u obalu zbog nestručnog upravljanja, ozlijeđene tri osobe

Dvoje ozlijeđenih su brodom transportirani do Pelješca gdje ih je preuzela Hitna pomoć, dok je jedna ozlijeđena osoba helikopterom prevezena u splitski KBC
04. srpnja 2019. u 15:13 2 komentara 4017 prikaza
Ilustracija
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Tri osobe ozlijeđene su jutros u Nacionalnom parku Mljet, nakon što je katamaran (dvotrupna jedrilica) zbog lošeg i nestručnog upravljanja udario u obalu otoka.

prometni policajac IZMJENE ZAKONA Za ovih 8 najtežih prometnih prekršaja novčane kazne bit će 100 posto veće

U pomoć unesrećenima pristigli su Rendžeri NP Mljet i lokalna liječnica, a ozlijeđeni članovi posade katamarana zbrinuti su u bolnicama - jedna osoba je helikopterom prebačena u splitsku bolnicu, a dvije u dubrovačku, kažu u mljetskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) dojavu o nesreći dobila u 9.35 sati, kada su iz Lučke kapetanije Dubrovnik prema mjestu nesreće angažirani službenici lučke ispostave Sobra i djelatnici Nacionalnog parka.

Očevidom je zasad utvrđeno da se pomorska nesreća dogodila kada je katamaran "Dreamseeker" duljine 11,95 metara, pod francuskom zastavom te u vlasništvu charter tvrtke, udario u obalu u uvali Tatinica na Mljetu. Tom je prilikom ozlijeđeno troje od ukupno deset članova posade - 33-godišnja državljanka SAD-a, 33-godišnja državljanka Australije i 37-godišnji državljanin Novog Zelanda.

Prometna policija spasila ga Tragedija u Labinu: Vesna poginula spašavajući unuka

Dvoje ozlijeđenih su brodom transportirani do Pelješca gdje ih je preuzela Hitna pomoć, dok je jedna ozlijeđena osoba helikopterom prevezena u splitski KBC.

Pregledom jedrilice utvrđena su oštećenja na desnom trupu ispod površine mora, no nema opasnosti od potonuća jer katamaran samostalno pluta. Ostatak posade je prodor mora u potpalublje onemogućio postavljanjem bokobrana ispunjenih zrakom.

Nakon pomorske nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a u komunikaciji s vlasnikom oštećenog plovila organizirana je privremena sanacija trupa i tegljenje do sigurnog veza, gdje će se nastaviti očevid i remont. Ostatak posade prekrcan je na druga plovila u vlasništvu iste charter tvrtke.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati