Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za ovih 8 najtežih prometnih prekršaja novčane kazne bit će 100 posto veće

Novčane kazne povećavaju se sa sadašnjih 5000 do 15.000 kuna na 10.000 do 20.000 kuna za osam najtežih prekršaja
04. srpnja 2019. u 10:13 48 komentara 11537 prikaza
prometni policajac
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/ilustracija

Vlada predlaže znatno povećanje novčanih kazni za najteže prometne prekršaje konačnim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru.

Prometna policija Više negativnih bodova I do 20.000 kuna: Stižu velike kazne za najteže prometne prekršitelje

"Na temelju brojnih analiza i u bliskoj suradnji s Fakultetom prometnih znanosti predložili smo izmjene i dopune kojima se znatno povećavaju novčane kazne, propisuje minimalno trajanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom te propisuju i povećavaju negativni prekršajni bodovi za osam najtežih prometnih prekršaja", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavljajući konačni prijedlog zakona.

Sa sadašnjih 5000 do 15.000 kuna novčane kazne tako se povećavaju na 10.000 do 20.000 kuna za osam najtežih prekršaja – vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola iznad 1,5 g/kg, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta.

Ako vozač drugi put u tri godine ponovi neki od ovih najtežih prometnih prekršaja, vozačka dozvola oduzet će mu se na najmanje šest mjeseci, a za treći i svaki sljedeći put na najmanje godinu dana, a maksimalan mogući broj negativnih prekršajnih bodova za pojedini prekršaj povećava se sa sadašnjih tri na šest.

Osim toga, s 500 na 1000 kuna povećat će se i kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece, a na 1500 kuna za nepropisno korištenje mobitela u vožnji. Predviđa se i mjera privremenog oduzimanja vozila kako bi se vozačima koji uporno ponavljaju najteže prekršaje oduzelo sredstvo počinjenja prekršajnog djela.

NIZ PREKRŠAJA Mladića čeka prometna kazna od 18.000 kn, pogledajte što je sve skrivio

Vozilo će se privremeno, do odluke suda – koju je dužan donijeti u roku od 15 dana – oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen te ponovo počini neki od najtežih prekršaja.

Propisuje se i prekršaj nepoštivanja sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti, uvodi se obveza snimanja ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom audio i vizualnim uređajima, a omogućit će se i provjera statusa vozačke dozvole na mrežnim stranicama MUP-a. Božinović je istaknuo i da je MUP već osnovao radnu skupinu koja će pratiti učinke predloženih mjera i predlagati izmjene i dopune odnosno dodatna poboljšanja ako se za to ukaže potreba.

Video: Stižu veće kazne u prometu

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • yoca iz amsterdama:

    Mislim da bi za pojas trebalo vješanje!

  • Ten-kre:

    Ponovit ću pitanje: Da li će se primjenjivati na sve ili samo na sitnozube?

  • trade_mark:

    Ima neki poseban zakon za Horvatinčića, ministricu Žalac i malog Đakića? Ili kak to s njima...???