Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporne izjave

Nesmotreni Harry i 
kraljevsku je palaču izložio teroristima

harry
Reuters/Pixsell
22.01.2013.
u 23:16

Vjerojatno je netko blizak obitelji procijenio da treba istaknuti njegovo herojstvo, što je bilo sasvim pogrešno, kaže Macan.

Nakon dvadeset tjedana provedenih u Afganistanu, gdje je služio kao kopilot i ciljač na jednom od Apache helikoptera britanske vojske, princ Harry digao je prašinu svojim prvim intervjuom.

Da, ubijao sam talibane, svi smo to radili. Morao sam uzeti život da bih spasio živote drugih – rekao je Harry, treći u nasljednom redu za krunu britanske imperije. Ta bi tvrdnja, iako je potpuno jasno da je zadatak ciljača u Apacheu uništavanje neprijateljske žive sile, još i prošla da nije u nastavku intervjua usporedio svoja iskustva s računalnim igricama.

– Bilo mi je zapravo vrlo zabavno. Ja često igram Playstation i Xbox pa sam s palčevima vrlo vješt na upravljačkoj palici. Mislim da su se ove moje vještine pokazale prilično korisnima – rekao je Harry u intervjuu britanskim medijima. Upravo tu usporedbu i priznanje da je “skinuo” nekoliko talibanskih boraca analitičari smatraju promašajem.

– To je bila njegova velika pogreška. Princ Harry već je dugo prioritetna meta talibana i islamista, a svojim je priznanjem sada pretvorio Buckinghamsku palaču u potencijalni cilj, ne samo talibanima i Al Qa’idi nego i nekom usamljenom fanatiku koji i ne mora biti u doticaju s islamističkim skupinama.

Da je njegov istup kontroverzan, ali vjerojatno ne i nepromišljen, smatra i poznati ekspert za odnose s javnošću Krešimir Macan.

– Princ Harry to nije samoinicijativno rekao. Vjerojatno je netko u krugovima kraljevske obitelji procijenio kako bi trebali istaknuti Harryjevo herojstvo. Ali činjenica je da povlači vraga, i dosad je on islamistima i talibanima bio crvena krpa, a sada se tenzije dodatno pojačavaju – rekao je Macan.

Iako su kraljevska obitelj i njihova rezidencija vrhunski čuvane, sigurnosna služba imala je nekoliko gotovo katastrofalnih pogrešaka. Tako je 1982. godine, neposredno pred izbijanje Falklandskog rata, izvjesni Michael Fagan jednostavno ušetao u palaču, prošetao hodnicima, našao kraljičinu spavaću sobu i u njoj je dočekao sjedeći na krevetu. Kraljica nije odmah pozvala agente, nego je s Faganom gotovo četiri sata razgovarala, no nakon toga ipak je prepraćen Scotland Yardu. I 1990. sigurnosna služba je zakazala. Tada je Stephen Goulding, predstavljajući se ni više ni manje nego kao princ Andrew, ušao u štićeni krug tvrdeći da ide kraljici. Kada je prijevara otkrivena, uhićen je i osuđen na tri mjeseca zatvora.

Takvi su slučajevi ipak rijetki, a nakon rujna 2001. godine i osiguranje je kraljevskih objekata znatno pooštreno te se “slučajni šetači” vjerojatno ne bi uspjeli uvući do Harryja ili nekog od članova kraljevske obitelji. Svjesni su toga i talibani koji su odmah nakon objave intervjua komentirali Harryjeve tvrdnje.

– Princ Harry je kukavica koji je priču o ubojstvima talibana izrekao tek kada je napustio Afganistan. Prije toga nije se usudio progovoriti. Njegova usporedba rata s videoigrama pokazuje koliko je nezreo – kazao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

>>Princ Harry: Drago mi je što ću postati stric, bilo je i vrijeme

Ključne riječi

Komentara 13

C1
c11dugi
23:16 22.01.2013.

Neprimjereno je hvaliti se ubojstvima u ratu, koliko god ona bila opravdana s obzirom da je rat. Pogotovo je to neoprezno od javne osobe u ratu kakav je u Afganistanu, jer radi zelje talibana za trofejnim ubojstvom, stavlja u tesku opasnost ostale posade drugih helikoptera. Bez obzira koliko je Apache mocan helikopter, podlozan je kao i ostale letjelice relativno lakom obaranju, pogotovo u ovom slucaju gdje su vjerojatno talibani imali posebne ekipe koje su pokusavale srusiti sve helikoptere tog tipa. Najgore od svega je to sto ne shvaca da i opravdana ubojstva u ratu takodjer tesko padaju na psihu i da te prate cijeli zivot. Na zalost znam iz osobnog iskustva.

RE
redgnom
23:30 22.01.2013.

Žalosno je da se mladi čovjek hvali ubojstvom. Žalosno.

NN
no_name983
09:55 23.01.2013.

ovo više sliči kao recruiting parola, dobar sam na PS i XBOX a sada i vi možete u vojsku ako igrate igrice, presmiješno, ovi Englezi su čudo majke mi, uvijek me iznova nasmiju ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije