Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK PROŠIRIO ISTRAGU

Neslužbeno se doznaje: Istragom protiv Rimac obuhvaćena i Gabrijela Žalac?

Gabrijela Žalac
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
27.08.2020.
u 10:22

Prema neslužbenim izvorima, Žalac se tereti da je sudjelovala u namještanju državnog stručnog ispita

Uskok je u srijedu proširio istragu protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac kao prvookrivljene i još 17 suokrivljenika koje se tereti za trgovanje utjecajem, poticanje na trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti, a kako neslužbeno doznajemo, istragom je obuhvaćena i Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Istragu je jučer Uskok proširio na temelju kaznene  prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). Prema neslužbenim izvorima, Žalac se tereti da je sudjelovala u namještanju državnog stručnog ispita.

>> VIDEO Istražitelji su nadzirali razgovore Josipe Rimac u vozilu: "Kada sve to prođe, sigurno imaš svojih 500.000 kuna..."

Podsjetimo, Uskok je jučer objavio kako postoji sumnja da se 11 okrivljenika obraćalo Rimac kako bi im, bez obzira na stvarno znanje, ishodila uspješno polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave, a na što je bivša državna tajnica i pristala. Uskok je precizirao da se Rimac u tu svrhu obraćala ispitivaču u Ministarstvu uprave koji je zajedno s još jednim članom državne ispitne komisije kandidatima osiguravao prolazak na ispitu. Ispitivač je pojedinim kandidatima  i pribavljao ispitna pitanja prije polaganja ispita, nadodao je Uskok.

Osim toga, Rimac se na teret stavlja i niz drugih kaznenih djela

Rimac se sumnjiči da je od siječnja do 29. svibnja u Zagrebu, u sklopu dogovora s Milenkom Bašićem i Draganom Stipićem, radi pribavljanja znatne nepripadajuće koristi tvrtki Lager osiguranjem veće okupne cijene električne energije koju ta tvrtka isporučuje Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) od predsjednika HROTE-a tražila da prihvati zahtjeve tvrtke lager za neosnovano povećanje cijene isporučene struje. Pritom je Rimac za sebe dogovorila novčanu naknadu.

U priopćenju u kojem ne navodi identitete okrivljenika i imena tvrtki, Uskok je naveo da je Rimac s tim ciljem angažirala 18-okrivljenog pomoćnika zaštite okoliša i energetike Domagoja Validžića s kojima je u tazbinskom odnosu.

Ključne riječi

Komentara 22

UM
Umjereni
11:08 27.08.2020.

Ni u jednoj normalnoj demokratskoj državi ne postoji situacija kao kod nas, da jedna stranka ima šesteroznamenkasti broj članova na 4 milijuna stanovnika. Apsolutno nigdje. U Hrvatskoj HDZ ima toliki broj članova jednostavno zato jer 99% tih članova očekuje beneficiju kroz člansku iskaznicu. To je stopostotni kopipejst iz doma komunizma kada je 99% članova bilo onih koji "moraju" biti odnosno koji su kroz članstvo u partiji za sebe ishodili beneficije.

RO
roland
11:10 27.08.2020.

Sada će preko Josipe Rimac, Plenković poslati jasnu poruku da istražni zatvor neće trajati mjesec dana, nego će hlađenje biti osjetno duže, a sustav će samo nizati istrage, optužne prijedloge, optužnice...bahatost i kleptomaniju će tretirati istražnim zatvorom i prekomjernim granatiranjem policijsko-pravosudnim oružjem.

NA
nahty
11:11 27.08.2020.

Ma nemoguće. Uostalom biti će to vijest koja će trajati 5 minuta. Tko se više sjeća svih muljaža ministara prethodne vlade i nikome ništa ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije