Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Neronova prostorija koja se okreće kao Zemlja

iskapanje
Arhivska fotografija
29.09.2009.
u 16:25

Neki povjesničari držali su kako je prostorija koja se okreće zapravo oktogonalna dvorana na rimskom brdašcu Oppiju, ali je sada na drugom brdašcu - Palatinumu otkrivena arheološka istina.

RIM - Priča o dvorani koja ponavlja danonoćno kretanje Zemlje bila je legenda, a sada je uistinu otkrivena i to tijekom arheoloških istraživanja na prostoru staroga Rima, odnosno na Palatinumu, brdu u podnožju kojeg je nastao Vječni Grad. Riječ je dvorani u Neronovoj kući, Domus Aurea.

Dvorana je to za ručkove, blagovaonica, u Domus Aurei, kući rimskog cara Nerona. Ovo najnovije otkriće arheologa mogla bi biti dvorana "coenatio rotunda", kako ju je opisao starorimski pisac Svetonio (Gaius Suetonius Tranquillus) koji je živio od 70. do 126. godine poslije Krista, u "Životu Cesara".

Otkriće te dvorane objavili su u utorak zaduženi za arheološko blago Rima. Neki povjesničari držali su kako je prostorija koja se okreće zapravo oktogonalna dvorana na rimskom brdašcu Oppiju, ali je sada na drugom brdašcu - Palatinumu otkrivena arheološka istina.

Arheološka istraživanja na čijem je čelu znanstvenica Maria Antonietta Tomei, zajedno s arhitekticom Antonellom Tomasello i ekipom istraživača kojom koordinira Francoise Villedieu, dovela su na svjetlo dana okruglu dvoranu kakva još do sada nije viđena u starorimskoj arhitekturi i koja se okretala kao Zemlja.

Vjerojatno je izgrađena poslije velikog požara iz 64. godine poslije Krista. Pisac Svetonio opisuje dvoranu: "Blagovaonica Neronove Domus Aureae okretala se danonoćno sama oko sebe imitirajući kretanje Zemlje".

Bez toga opisa današnje otkriće vjerojatno bi ostalo misterijom, izjavila je u utorak francuska arheologinja Francoise Villedieu. Prostor na kojem je otkrivena dvorana, koja bi mogla imati promjer od 16 metara, a visoka je oko deset metara, do sada nije istraživan.

Kako se dvorana okretala oko sebe?

- Možda jednim hidrauličkim sustavom - rekla je Villedieu.

Ključne riječi

Komentara 1

AG
Agramer198
18:19 29.09.2009.

A mi tek nedavno dobili rotirajući restoran u Hotelu Antunović...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije