Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nepoznati život uhićenog šefa Janafa: 'Baja iz Drenovca'

Utjecajni obiteljski klan Dragana Kovačevića lokalni novinari nazivaju “pleterničkim Kennedyjima”.
25. rujna 2020. u 21:07 155 komentara 127066 prikaza
Dragan Kovačević u obiteljskom dvorištu u Brodskom Drenovcu 2014. s tamburašem Stankom Šarićem (lijevo) i dožupanom slavonsko-požeškim Vedranom Neferovićem (desno)
Foto: DUŠAN MIRKOVIĆ/PIXSELL/REUTERS
Pogledajte galeriju 1/6

U ožujku 2014. u dvorištu domaćina Franje Kovačevića u Brodskom Drenovcu, selu u istočnoj Hrvatskoj između Pleternice i Slavonskoga Broda, natiskalo se svakojakog svijeta. Prigoda je bila iznimna, značajna za taj kraj: pokladno jahanje koje je okupilo pedesetak konjanika iz dvije županije i šest konjskih zaprega te tako podsjetilo na lijep slavonski običaj. Pristiglo je i poznatih lica, uglednika, s njima i novinari i fotoreporteri.

Kovačević je sakrio još četiri stana AFERA JANAF Zašto je Kovačević skrivao novac u autu i kakve su njegove veze s vlasnicima luksuznih vila

Baja iz Drenovca

Šest godina kasnije, već letimični pregled fotografija s uzvanicima otkriva kako su sva ta lica danas prepoznatljiva u svakom dijelu Hrvatske. Među jahačima koji su ujahali u dvorište obitelji Kovačević toga dana bio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kojeg će javnost kasnije prepoznavati po optužbama supruge Mare za obiteljsko nasilje. Tu je i donedavni saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić, katapultiran u središte zanimanja javnosti zahvaljujući seks-skandalu nakon objave eksplicitnih fotografija snimljenih u ženskom međunožju. Među uzvanicima u domu Kovačevićevih našla se i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

Na konju se našao i bivši župan, predsjednik Županijske skupštine i gradonačelnik Pleternice Marijan Aladrović, otac aktualnog ministra rada Josipa Aladrovića. Aladrovići su, naime, bliski rođaci obitelji Kovačević: domaćin Franjo Kovačević i baka Josipa Aladrovića su brat i sestra.

Dragan Kovačević u obiteljskom dvorištu u Brodskom Drenovcu 2014. s tamburašem Stankom Šarićem (lijevo) i dožupanom slavonsko-požeškim Vedranom Neferovićem (desno)
1 / 11
Kuća za odmor Dragana Kovačevića u selu Hruševec

Bio je tu još jedan zaljubljenik u konje, frontmen nekadašnjih “Zlatnih dukata” Stanko Šarić, na fotografiji snimljen s tada istaknutim HNS-ovcem dr. Draganom Kovačevićem, rodom iz Brodskog Drenovca, čiji je otac Franjo toga dana na petkilometarskom putu ugostio jahače i počastio ih tradicionalnim slavonskim specijalitetima. Ovaj potonji, posrnuli šef Janafa, danas ne silazi s naslovnica još od uhićenja, ali njegov strmoglavi pad nije iznenadio lokalne novinare koji ga u svojim napisima već godinama nazivaju “bajom iz Drenovca”.

– Bolje upućeni izvori tvrde da je upravo Dragan Kovačević bio jedan od zaštitnika, suradnika, lobista, a između ostaloga i rođak ekipe koja drma tim krajem, ali i šire  – kaže novinar Ante Mandarić.

U Kovačevićevom klubu iza šanka stoji brojač novca AFERA JANAF Novi zanimljiv detalj iz kluba D. Kovačevića: Iza šanka je držao brojač novca

Zaposleni šogori

Potom otkriva još jednu zanimljivost, da dužnost ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije obnaša veterinar Mato Matijević, ujedno i šogor ministrova oca Marijana Aladrovića, za vrijeme čijeg je predsjedanja Županijskom skupštinom imenovan na to mjesto. U isto vrijeme na poziciju ravnatelja Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije imenovan je još jedan šogor Marijana Aladrovića, Mijo Jozak. 

 

Dragan Kovačević završio je za konobara i bio osrednji đak

– Dragan dolazi iz radničke obitelji iz Brodskog Drenovca, gdje žive takozvani “graničari”, ljudi koji njeguju tradiciju u narodnim nošnjama. Njegovi su imali više zemlje nego ostali, ali kao srednjoškolski đak ničim se nije izdvajao, bio je povučeno dijete koje se nije isticalo frajerskim ponašanjem – kaže nam školski kolega Dragana Kovačevića. Osnovnu školu, otkriva nam, Kovačević je pohađao u Pleternici, a u Požegi je završio trogodišnju školu, tzv. ŠUP, odnosno Školu učenika u privredi, konobarski smjer. Bio je osrednji učenik, prosječno dijete, čak nije bio ni uspješan sportaš.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • roland:

  Mato Crkvenac! Ministar financija u vladi SDP-a koji je prvi dan u Banske dvore došao biciklom! Populistički! A sada vodi financije zeta mu Dragana Kovačevića. Tko je Draganu Kovačeviću napisao mentorirao doktorat?

 • Deleted user:

  Nikako mi nije bilo jasno kako je proglašen stručnim kadrom da ga s 30 godina uguraju u vrh ZG Holdinga, a sad je sve jasno, sprega Račan-Crkvenac

 • Avatar Mi ili Oni
  Mi ili Oni:

  SDP ima svoje Sanadera ali puta 10...