Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
[u sridu]

Nepošten popis branitelja

20.09.2005.
u 15:26

Evo nakon 10 godina užasno mukotrpna posla Hrvatska hitra administracija, koju čine jake snage MORH-a, MUP-a i Ministarstva branitelja i međugeneracijske solidarnosti, uspjela je napokon odrediti broj osoba koje su na bilo koji način sudjelovale u obrani Lijepe naše. Dugo smo čekali, ali veselo je bilo čuti da je gotovo svaki drugi vojno sposoban muškarac zadužio ovu zemlju krvareći u petogodišnjem ratu.

Šalu na stranu, ali brojka od gotovo pola milijuna branitelja uistinu je respektabilna i impozantna. Za ovako malu državu i ne mogu se načuditi kako nismo bili u stanju rat prije privesti kraju. S obzirom na to da sam cijeli rat proveo na visokim zapovjednim dužnostima u HV-u i da se smatram upućenim u tadašnje prilike i ustroj vojske, smatram da je ova visoka brojka nerealna i nepoštena prema pravim dragovoljcima i braniteljima Domovinskog rata.

Zašto se i kako došlo do ovako velikog broja, nije mi poznato niti mi je jasno što se želi postići proglašavajući braniteljima redom sve čistačice i cjelokupnu administraciju koja nije ni vidjela vojničke čizme. Ako se željelo na ovaj način kupiti nekakav socijalni mir dajući ljudima određene povlastice u obliku dionica i fondova, onda se pogriješilo. Unutar same braniteljske populacije doći će do trevnja, prepirki o tomu tko je više zaslužan, a tko manje, tko je pravi branitelj, a tko hibrid.

Svi oni, pak, oni koji nisu mogli iz objektivnih i subjektivnih razloga biti pripadnici oružane sile s pravom će se buniti zbog stvaranja povlaštenih struktura u društvu, u što smo se imali prilike uvjeriti nedavno pri upisu na fakultete. Nevjerojatno je da se ni nakon 10 godina nisu uspjeli napraviti kriteriji prema kojima bi se ustanovila istina te to zadnje ratno poglavlje zatvorilo na pošten način. Čudno je također da nitko nikad od tih trećerazrednih administrativaca nije pozvao ratne zapovjednike bojni, brigada... kada se pisao Zakon o braniteljima niti kada se utvrđivala brojka od 489.407 sudionika Domovinskog rata.

Bilo kako bilo, popis je definira. I tko je ono rekao da su Hrvati austrougarski konjušari, a ne vojnici?! A tek podjela na borbeni i neborbeni sektor! Baš zamišljam kako djeca u školskim klupama raspredaju o svojim očevima i majkama, viču “moj je tata borbeni branitelj” ili “moja je mama neborbeni branitelj”. Ajme države!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije