Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.07.2018. u 12:31

Za plaćene poreze i prireze očekujemo građevinsku brže od “rekordnih” 112 dana

Kad je, prema analizi Svjetske banke, pobjednik nadmetanja za hrvatske gradove s najboljom poslovnom klimom onaj u kojem se građevinska dozvola čeka 112 (?!) dana umjesto 200 i “kusur”, i to onda još stoji 5,3 posto iznosa cijele investicije – nešto je definitivno trulo u državi Danskoj!

Pa 5,3 posto smatra se u pristojnom poslovnom svijetu teško podnošljivom kamatom koju će poduzetnik, podiže li kredit za investiciju, s velikim naporom servisirati želi li ostvariti dobit. A ovdje se taj iznos plaća samo za nekakvo administriranje, a da nijedna lopata još nije iskopana. Jer bez tog harača do lopate se neće ni doći. Ministar gospodarstva na predstavljanju analize Doing Business vrlo optimistično govori o brzoj transformaciji uz koju bi hrvatski gospodarski rast mogao dobiti nove dimenzije, upravo na novim investicijama, a ne na potrošnji – što je mantra koju slušamo već više od 20 godina.

I kad mu se još u prezentaciji zalomi pa istraživanje umjesto evaluacijom nazove evolucijom, insinuacija na spore i nedostižne promjene koje bi mogle dovesti do buma investicija sama se nameće. A istodobno, dok evaluacija o lakoći poslovanja u 25 gradova EU otkriva nepodnošljivu lakoću kompliciranja poslovanja u Hrvatskoj, državnom aparatu unatoč, hrvatski izvoznici, okupljeni na konferenciji Pametni znaju čemu služi izvoz, svjedoče – golemi i, čak i medijski, nepravedno zanemareni potencijal.

Pa se tako ni “crtica” ne objavljuje o kamionu kamilice izvezenom u Keniju tvrtke Jan Spider, 1000 DIV-ovih vijaka otpremljenih u Južnoafričku Republiku ili 1000 milijuna staklenih boca čiji je izvoz već ugovorila Vetropack Straža.

Od svih njih i nas, iz plaća i dobiti izdvajaju se porezi, doprinosi, prirezi i sve ostale desetine i 30-ine, pa zauzvrat od majčice države očekujemo građevinsku dozvolu za manje od “rekordnih” 112 dana i neplaćanje “evolucije” transformacije novim poskupljenjima – zdravstva, energije, hrane...

Sve će to narod pozlatiti. Ali osjećaj loše veze u kojoj smo dali puno, a dobili zauzvrat jako malo – težak je kao olovo.

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo, 5 godina u EU

šalter
1/36

Komentara 1

GR
grebza
15:09 04.07.2018.

Naslov govori točno sve. Na tisuće državnih, stranačkih, političkih i beskorisnih uhljeba kao nešto rade, primaju plaće i apsolutno nikome i za ništa ne odgovaraju. Ovoliko ne efikasnu, tromu i nakaradno glomaznu birokraciju danas si malo koja zemlja ima. A da bi ljudi razumjeli i shvatili moraju izvan šupljih i populističkih stranačkih okvira. Bez obzira koje stranke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije