Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
berlin

Neonacisti obilježili godišnjicu smrti Rudolfa Hessa

Foto: Christoph Soeder/DPA/PIXSELL
1/10
18.08.2018.
u 17:14

Radikalni desničari tradicionalno obilježavaju 17. kolovoza 1987. kada se Hess objesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince

Oko 600 neonacista marširalo je u subotu ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamjenika Rudolfa Hessa, javljaju njemački mediji.

1/10

Radikalni desničari tradicionalno obilježavaju 17. kolovoza 1987. kada se Hess objesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince u berlinskoj četvrti Spandau gdje je služio doživotnu kaznu.

Marš se izvorno trebao održati u Spandau, ali su ga organizatori poslije premjestili u središte grada kako bi izbjegli protuprosvjednike s lijevog političkog spektra.

U Spandauu se ranije okupilo samo 40-tak neonacista dok se protuprosvjedu, koji su sazvali sindikati, crkve i neke političke stranke, odazvalo oko 1400 ljudi.

Berlinska policija govori o "manevru“ kojim su organizatori neonacističkog marša htjeli izbjeći blokadu što se redovito događalo ranijih godina.

Oko 600 desničara prošlo je trasom od Alexanderplatza prema istoku u smjeru četvrti Friedrichshain. Bili su odjeveni u crno-bijele boje budući da je policija zabranila nošenje uniformi.

Neki od sudionika su nosili natpise poput "Ubojstvo ne zastarijeva“, aludirajući na to da Hess u 93. godini nije počinio samoubojstvo, kako glasi službeni uzrok smrti, nego da je ubijen.

Oba okupljanja osiguravalo je oko 2300 policajca kojima je najvažniji zadatak bio odvajanje pripadnika lijeve i desne scene.

Neonacističke skupine svake godine održavaju skupove na dan Hessova rođenja i dan njegove smrti. Usprkos činjenici da je Hess 1941. pobjegao zrakoplovom u Veliku Britaniju gdje je htio sklopiti pakt sa Saveznicima, zbog čega ga je Hitler u odsustvu osudio na smrt, bivši drugi čovjek nacionalsocijalističke nomenklature u radikalnim krugovima slovi kao "mučenik“ zbog svog nikad odbačenog nacionalsocijalističkog svjetonazora i činjenice da je u zatvoru proveo punih 46 godina.

>> Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Komentara 22

Avatar superhik74
superhik74
19:31 18.08.2018.

Padobranom se spustio u Skotsku jer je kraljevskoj obitelji nosio prijedlog mirovnog plana, s obzirom da je znao da Winstona Churchilla kontrolira grupa "The Focus" koja je po svaku cijenu zeljela rat (tko su bili clanovi nije tesko pogoditi). Medjutim slomio je nogu pri padu, uhapsen i zatvoren te drzan u samici kompletan rat. Zanimljivo bi bilo cuti objasnjenje kako je iz britaskog zatvora pocini "ratne zlocine" i koji su to "zlocini " koje pocinio iz britanskog zatvora. Ispada da je mirovni prijedlog koji je nosio britancima najveci "zlocin" koji ja za ekipu koja je posto po to zeljela rat najveci "ratni zlocin".

DO
DonQuijote
21:16 18.08.2018.

I tako, večernji list piše o fašističkom okupljanju i to ilustrira fotografijom kontrademonstracija. Vrh novinarstva

JU
juma
17:33 18.08.2018.

Ne znam sto je samo cekao 93 godine i da postane nepokretan i dementan pa da se objesi? Cudnovata prica, ali ljudi danas vjeruju u svasta, samo da ne moraju razmisljati vlastitom glavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije