Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVA ARHITEKTURA

Neobična zgrada iznad Zaboka privlači poglede: Pod posebnim je mjerama sigurnosti

Zagorski vodospremnik
Foto: HRT
1/3
04.12.2019.
u 11:41

Vodospremnik je djelo zagrebačkih arhitekata Svebor Andrijević i Jasna Zmaić.

Mnogobrojnim građanima Zaboka kao i njezinim posjetiteljima pogled često privuče građevina koja se nalazi na brdašcu iznad Zaboka. Iako bi mnogi lako pretpostavili kako je riječ o crkvi zanimljivog arhitektonskog stila  ili luksuznoj vili, istina je posve drugačija. Naime, riječ je o vodospremniku Zagorskog vodovoda.  

- Ovdje imamo vodospremnik kapaciteta 2300 kubika, stare i nove, imamo prostorije za laboratorij za pitku vodu i za otpadne vode i nadzorni sustav za cijelo Zagorje za vodopskrbu i odvodnju. Tako da ovdje planiramo za par godina kada uspijemo preko europskih projekata ovo isfinancirati - opremu za laboratorije i za nadzorni sustav. Mi se nadamo da će ovdje raditi 12 ljudi, kaže direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, piše HRT. 

Vodospremnik je djelo zagrebačkih arhitekata Svebor Andrijević i Jasna Zmaić. 

Zagorski vodospremnik
1/20

- Vodospremnici su uvijek bili oblikovani na specifičan način. Oni su u stvari bili neka posveta vodi. I kada malo bolje pogledamo i u ostalim kulturama, ljudi su nad vodom često gradili hramove. To su bila sveta mjesta, kaže Zmaić.

Spremnici vode čine 90 posto vodospremnika, međutim tamo se nalaze laboratorij, radni prostor te konferencijska dvorana, kafić i vidikovac s tribinom za razne događaje. Iako je vodospremnik čuvani objekt, način na koji je izgrađen omogućio je brojnim građanima da ga mogu koristiti. 

- Za Svjetski dan voda imamo običaj da ugostimo djecu od 1. do 4. razreda. Svake godine ovdje imamo stotinjak djece, upoznamo ih sa našim sustavom, sa zaštitom vode, sve ono što bi trebali znati o tom resursu koji je budućnost u svijetu, dodaje Mihovilić.

Nedavno započeta izgrađnja šetnice koja bi treba povezati vodospremnik sa središtem Zaboka povezat će dodatno vodospremnik sa svakodnevnim životom građana. 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
17:52 04.12.2019.

Slaba korist od te vodospremničke arhitekture kad se opet nađe neki specijalac koji će u izvorski vodotok na Ivančici prevrnuti kamion pun drva pri čemu će se iz spremnika za gorivo izliti stotinjak litara nafte i "nauljiti" pitku vodu cijelom Zagorju.. Zašto Zagorski vodovod nije radije sanirao taj dio svoje mreže da se ubuduće izbjegnu slična onečišćenja vode na izvoru?

MA
Mario
14:47 04.12.2019.

Ajde ćlanak o Hrvatskoj arhitekturi u zadnjih 28 godina.

NK
Najam krova
11:57 04.12.2019.

Zakob, Zabreg,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije