Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bilo je zaista predivno'

Neobičan školski sat u Vukovaru: Učenici različitih smjena jedni drugima prezentirali božićne običaje

Neobičan školski sat u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
1/5
22.12.2021.
u 14:16

Cijeli događaj završio je kada su učenici jedni drugima čestitali Božić i Novu godinu i poželjeli sve najbolje. Bilo je tu i šale, smijeha i svega što prati jedan ovakav događaj, ali i suza profesora i ravnatelja

Godinama unazad Grad Vukovar se najčešće spominje kao grad slučaj u kojem dolazi do sukoba i tuča mladih i slično o kojima su hrvatski mediji naširoko pisali. Međutim, malo je poznato kako svako malo iz Vukovara i dolaze lijepe i pozitivne stvari koje na najbolji način prikazuju Vukovar danas.

Tako nešto se dogodilo u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru gdje su učenici trećih razreda tehničara za računarstvo jedni drugima prikazivali koji su božićni običaji. Po riječima profesorice hrvatskog jezika Lilijane Radobuljac ideja za tako nešto dogodila se prije desetak dana kada je ravnatelj škole Đorđe Lukić na jednom sastanku u školi kazao kako učenici trebaju se više povezati.

Rezultat toga bio je da su Radobuljac i profesorica srpskog jezika Verica Lazić aktivirale svoje učenike. Ideja je bila da učenici trećeg razreda, koji nastavu pohađaju na hrvatskom  jeziku, vršnjacima iz trećeg razreda, a koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, prikažu božićne običaje i obratno. Sve to organizirano je tijekom jednoga školskog sata u učionici što će učenicima zauvijek ostati u sjećanju.

- Bilo je zaista predivno. Saznali su ne samo o običajima drugih nego i o svojim običajima o kojima su neki od njih malo znali. Poanta je bila da vide u čemu se razlikuju dva Božića, osim u datumima, a u čemu su pak dva Božića slični i što ih povezuje. Najveća radost bila je u njihovoj radosti pripremanja gdje su se dali maksimalno, rekla je Radobuljac.

Tako su u učionici, na dva stola, bili pripremljeni jelovnici, adventske svijeće, kolači i sve drugo što prati katolički Božić. Sve to prezentirali su učenici koji su pojašnjavali koji su božićni običaji, što koja adventska svijeća znači. Pjevali su božićne pjesme, a prezentaciju Božića započeli su od paljenja prve adventske svijeće. U isto vrijeme na drugom stolu prezentirani su jelovnici, slama i sve drugo što se veže za pravoslavni Božić. Bilo je tu i žita, krsnica, kolača, a običaje su prezentirali učenici pjevajući božićne pjesme. Božićne običaje prezentirali su počevši od 40-dnevnog posta. I s jedne i s druge strane prikazani su i neki stari narodni običaji, narodne nošnje i slično.  

Cijeli događaj završio je kada su učenici jedni drugima čestitali Božić i Novu godinu i poželjeli sve najbolje. Bilo je tu i šale, smijeha i svega što prati jedan ovakav događaj, ali i suza profesora i ravnatelja.

- Poslije svega mogu samo reći da sam iznimno ponosna na naše učenike. To su kvalitetni, mladi ljudi koji mogu biti primjer svima, rekla je Radobuljac.

Ovaj neobični školski sat završio je tako što su učenici III.b. razreda kolegama iz III.2. razreda čestitali Božić i Novu godinu. Odmah potom su učenici iz III.2. razreda kolegama iz III.b. razreda čestitali Novu godinu i Božić s riječima – Hristos se rodi. 

VIDEO Prvi SMS na svijetu prodan je kao NFT nepoznatom kupcu za 107 tisuća eura: Aukcijska kuća očekivala i dvostruko višu cijenu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije