Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Nema zločinačke organizacije pa nema ni krunskog svjedoka

Hrvoje Korša, branitelj R. Matanića, bio je dosta kritičan prema svom prethodniku, optuživši ga da je bio nestručan
04. veljače 2011. u 20:00 4 komentara 37 prikaza
'21.10.2010., Zagreb - Na zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje Robertu Matanicu, Luki Matanicu, Amiru Mafalaniu, Bojanu Guduricu, Slobodanu Djurovicu za ubojstvo Ive Pukanica i Nike Franjica. Phot
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'

"Učinjena je bitna povreda kaznenog postupka jer presudom nije u potpunosti riješio predmet optužbe. Bitna povreda kaznenog postupka učinjena je i time što se presuda temelji na nezakonitim dokazima, i to iskazu prvooptuženog Roberta Matanića od 22. prosinca 2008. te pismima koja je njegov tadašnji branitelj dostavljao USKOK-u."

Piše to među ostalim u žalbi Hrvoja Korše, branitelja Roberta Matanića, nepravomoćno osuđenog na 33 godine zatvora zbog likvidacije Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008. Matanićev branitelj žalio se zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka, povrede Kaznenog zakona i pogrešno i nepotpuno utvrđena činjeničnog stanja. U žalbi se tako navodi da je R. Matanić obmanut jer mu je nuđen status krunskog svjedoka, što ga ni po zakonu nije mogao imati.

"Osoba koja se tereti za dva teška ubojstva ne može dobiti status krunskog svjedoka, a R. Matanić je uz usmena jamstva državnog vrha i svog tadašnjeg branitelja Zvonimira Zebeca iznio obranu iako njegov branitelj nigdje nije tražio da se status R. Matanića regulira... Na taj način postupio je s grubom nepažnjom u odnosu na svog branjenika čije je interese dužan štititi..." navodi se u žalbi. U žalbi se navodi i kako bi svaki branitelj "trebao usmjeravati svog klijenta, a ne manipulirati njime". Matanićev branitelj u žalbi objašnjava i da su Matanićeva pisma, koja je slao USKOK-u, na kraju korištena protiv njega, što je, tvrdi se u žalbi, nezakonito. U žalbi se navodi da su i prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima povrijeđena Matanićeva osnovna prava jer je on zapravo naveden da sam sebe optuži. Matanićev branitelj smatra da je njegov klijent, dok ga je zastupao odvjetnik Zebec, "imao samo formalnu, u najmanju ruku nestručnu i nesavjesnu obranu, koja ga je dovela u neravnopravan položaj u odnosu na druge optuženike...

U žalbi je analizirana i uloga krunskoga svjedoka Tomislava Marjanovića, i to na zanimljiv način. Pozivajući se na obrazloženje suda, kako nije ustanovljeno postojanje zločinačke organizacije već samo grupe, Matanićev branitelj smatra, da onda nema ni krunskog svjedoka te da je njegov iskaz morao biti izdvojen. Objašnjava da s obzirom na stav suda više ne postoje osnove po kojima bi Marjanović mogao biti krunski svjedok.

PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
Otkrivamo
Istražili smo: Znate li kako ostvariti svoje pravo na mirovinu
Argeta
STROGO ČUVANO
Otkrijte tajnu tako dobrog posebnog okusa
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • bubby:

  Pa kakva zločinačka organizacija, ljudi kaj je vama? To su sve poduzetnici (doduše bez ijednog zaposlenog i s manje uplačenog poreza od običnog šljakera) i veliki domoljubi koji vole Hrvatsku do posljednje kune.

 • zagorec1:

  Gospodo o cemu se ima tu raspravljat! takve kriminalce treba po kratkom postupku!

 • Mladen Miletić:

  Nema zločinačke organizacije pa nema ni krunskog svjedoka, hoče to vrijediti i kod Sanadera ili je tamo drugačije jel ima ili se prizna zločinačka organizacija kod zna se ?