Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi s granicama
Povratak na članak

Nema samo Hrvatska neriješena granična pitanja: Ovo su granični sporovi u EU

U Europi je još sedam neriješenih sporova, dva su riješena na kreativan način, ali to ne ometa normalan život

Komentari 72

DU
Deleted user
09:49 13.12.2019.

Ne treba uopće nabrajati neriješena granična pitanja - u kontekstu HR vs SLO je temeljni problem što je SLO sa svojim aspiracijama ispred Umaga, a HR inzistira na crti sredine u međunarodnom zaljevu - uostalom, crtom sredine počinje SLO teritorijalno more na međi s Italijom. Znači, oni traže po prvi put u povijesti da se ispred teritorija jedne države prostire more druge države - a što nije do sada bilo moguće po pravu mora i međunarodnom pravu nego je tamo temeljni postulat pripadnosti mora kopnu, dakle tko ima ingerenciju nad kopnom ima i pravo na more ispred te obale (do 6 nm nekoć, danas do 12 nm). Ukratko, budimo realni i tražimo nemoguće... Tko meni ne vjeruje da je tako, eno nedavna izjava Rupela da SLO po "klasičnom" međunarodnom pravu nema izlaz na otvoreno more - i zato su krenuli u niz ucjena i kao što spomenuti Rupel istrkeljao 2007. na nekom diplomatskom party u Ljubljani: arbitre bomo napili, najedli in €€€€€€ šele potem bodo Hrvati ugotovili kje bo potekala meja. I bi baš tako kasnije, in whiskey veritas!

VL
DU
Deleted user
10:04 13.12.2019.

Uopće nije bitno tko se spori po Europi. Bitno je da ovo što traži Slovenija, ne postoji po niti jednom međunarodnom zakonu, pravilniku ili pravu.

VL
Avatar salaso
salaso
10:27 13.12.2019.

Problematična hrvatska?:..A tko je osnovao državu, prijavio granice kao u bivšoj jugi, pa onda traži dio Hrvatske kojekakvim spletkama..ne budite smiješni...

VL
HA
hacker
09:58 13.12.2019.

Točno se u milimetar znaju gdje su granice između bivših Jugo republika jer su one utvrđjene još odavno, imam osnovnoškolski atlas još iz'80tih godina iz vremena Juge gdje se lijepo vide međjurepubličke granice, konkretno crta razdvajanja između Slovenije i Hrvatske ide po sredini tzv. Piranskog zaljeva samo se Slovenski političare prave grbavi.

VL
Avatar salaso
salaso
10:31 13.12.2019.

Nigdje u svijetu nema da se estuarij rijeke na čijim su obalama dvije države, podijeli tako, da granica ne ide sredinom, nego par metara od obale jedne od zemalja.....to samo slovenci mogu zamisliti da takvo što prodje u svijetu, i s normalnim ljudima...dakle zaljev u kojem su na dvije strane dvije države i granica ne prolazi kroz sredinu nego bliže jednoj obali...a druga država ima većinu zaljeva...takvo što ne postoji nigjde i to pokazuje kakvi su slovenci ljudi i što žele da im se ostvari....teritorijalna aspiracija prema susjednj zemlji...strašno..

VL
Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
10:04 13.12.2019.

Nije stvar u neriješenim pitanjima oko granica, nego kako se ta pitanja koriste. Slovenija za ucjenu, Srbija za šansu da srbuje, a Crna gora i BiH "ako zatreba".

VL
BH
Bunjevac=Hrvat
10:11 13.12.2019.

A zašto na karti nije označena i Sjeverna Irska?Jeli to prestao biti granični spor i postao povijesno okupirani teritorij koji je kao takav dobio legalitet snagom britanskog svjetskog imperijalnog(pljačkaškog) prestiža?To područje će tek sad postati neuralgična točka kad nastupi Brexit,slično će biti i u Škotskoj.Tu vidimo jasni paralelizam:Ulster i tzv."Krajina".Oba su problema posljedica imperijalnih prohtjeva za otimanjem tuđeg,s time što je UK puno snažnija država nego Srbija pa je to uspjela nametnuti kao nepravedno rješenje.Povijesno i geopolitički jasno je da je irski otok geografska i nacionalna cjelina i da je ta granica van svake pameti.Slično i s Gibraltarom.Zanimljivo,i UK i Srbija imaju nacionalnu crkvu,nacionalnog Boga pa iz toga slijedi i žilavi nacionalizam koji je puno stariji i nije posljedica modernih gibanja proizišlih iz Francuske revolucije.Britanska vjera je proizišla iz kraljevog bluda,a ova srpska iz sv.Save čiju biografiju neću spominjati,ali kojega su proglasili "ravnim apostolima" što otvara direktni komunikacijski kanal svetosavaca s Kristom eliminirajući ostale narode i napose papinski autoritet.To je tako i zamišljeno da bude transvjekovni nacionalizam ekspanzionističko kapaciteta nebeske nacije.Vjerujem da će politička moć EU nadjačati britanski imperijalizam što će po slili prirodne nužde izbrisati nametnutu granicu na irskom otoku.

VL
Avatar salaso
salaso
10:27 13.12.2019.

Problematična hrvatska?:..A tko je osnovao državu, prijavio granice kao u bivšoj jugi, pa onda traži dio Hrvatske kojekakvim spletkama..ne budite smiješni...

VL
Avatar Centrum
Centrum
13:53 13.12.2019.

Možda bi bilo dobro prvo pogledati zemljopisnu kartu prije nego što se napiše da se Kanada i Španjolska spore oko gospodarskog pojasa?

VL
PR
prajdali100
10:00 13.12.2019.

Ma probleme sa Slovenijom je lako riješiti....

VL
PA
Prosvijećeni apsolutist 2
14:39 13.12.2019.

Bitno je da na karti nije ucrano cijelo Kosovo.

VL
BA
Barbasmora
13:41 13.12.2019.

Samo pokusajte razumit njemacku, austriju, sloveniju, Italiju madzarsku benelux skandinavske drzave...koje ne viruju da smo u stanju kontrolirat svoje granice. Ok... domoljubi misle da odlicno cuvamo svoje granice i da du za 200% povecan "izvoz" migranata iz hrvatske u sloveniju i madzarsku krive neke komunjare, slovrnci, milanovic, srbi, BiH..., ... Budimo sigurni da jos duuugo necemo bit u schengenu i to ne samo zbog Slovenije...vec zbog toga sto ocigledno nismo u stanju cuvat vanjske granice schengena. Svidjelo se to nama ili ne.

VL
Avatar Centrum
Centrum
16:10 13.12.2019.

Joj joj joj, veoma neznalački tekst. Osim što Kanada i Španjolska ne mogu biti u sporu zbog isključivog gospodarskog pojasa, jer ih dijeli Atlantik, novinarka misli da su Imia i Kardak - različiti otoci. Radi se o grčkom i turskom nazivu otoka. Napisala je još da je Velika Britanija mogla blokirati irski put u EU. Teško srećo, jer obje su države isti dan stupile u tu organizaciju.

VL
IM
Istina_mora_Van
17:44 13.12.2019.

Ja mislim da to oko granice na moru sa Slovenijom uopće i nije neki veliki problem, jer ako bismo mi bili Slovenci mislim da bismo isto tako željeli imati svoj pristup otvorenom moru. Zapravo je ovdje stvar u principima. Daa li to jedna država (Hrvatska) može dozvoliti sebi da ju se ucjenama natjera, da preda dio svoj teritorija, i to kad je očito da je druga strana igrala prljavu igru na sudu? I upravo takav NAČIN je problematičan u odnosu slovenske politike do Hrvatske posljednjih 20 godina. Jer se nigdje u Europi ne stvara ovakva atmosfera nesnošljivosti prema drugoj državi samo zbog priče oko granice. Pa koliko ima još primjera da postoje dva naroda koja nikad kroz povijest nisu međusobno ratovala u Europi? Jako malo. I zašto sada uništavati tu višestoljetnu povezanost dvaju naroda, zbog priče koja če se očito riješiti jednom u budučnosti, jer je pitanje otvoreno? Evo, to bih ja pitao slovensko javno mnijenje, medije, politiku, itd.

VL
BO
boban59
11:10 13.12.2019.

Tuđe nećemo, svoje nedamo!!!

VL
Avatar taqa
taqa
11:12 13.12.2019.

Čim otvorim internet,odmah mi iskače Kolinda.Da li netko zna kako se riješiti ovog virusa?

VL
Avatar dzambo
dzambo
10:20 13.12.2019.

Ma ajde sta vas briga jer jos malo kad Globalisti preuzmu sve bit ce samo 4 drzave u cijelom svijetu....SAD,Rusija,Kina i EU...a sve ostalo bit ce ''zavisne'' pokrajine....i na kraju krajeva necudim se Amerima ovdje kod mene 50 je takvih ''zavisni'' al sto je najvaznije isti jezik pricaju i pisu ogromna vecina...al za EU e to je bas nesto ''nakrivo'' i oni hoce da ''sastave'' jednog Grka i Danca..nikakve veze nista snicim....od kulture pa do Ekonomije...pa jednog Rumuna i Portugalca...o ''zemljo otvori se''...a ja....

VL
WI
winmanneia
10:07 13.12.2019.

Sva sreca da postoji Slovenija tu na granici sa civilizacijom, ne smijem ni zamisliti sto bi zlocinacka ucinila od nas ovamo na zapadu u civilizaciji da nema njih, morali bi se seliti na Mjesec od njih i od terorista.

VL
Avatar zločinačkaorganizacija
zločinačkaorganizacija
11:17 13.12.2019.

Od kad je Krim u Ukrajini :-)

VL
Avatar Slobo iz Moskve
Slobo iz Moskve
10:31 13.12.2019.

nek mi sad netko objasni zasto su granice tako vazne a narodi se globaliziraju

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.