Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nema rasprave o prijavi za plagijat protiv Barišića?

Neslužbeno se može čuti da je akademik Silobrčić ostao usamljen u zahtjevu da se raspravlja o prijavi za plagijat protiv ministra obrazovanja
02. prosinca 2016. u 08:37 4 komentara 767 prikaza
Pavo Barišić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dogovor je da nećemo davati nikakve informacije i da neće biti priopćenja, kratko nam je jučer nakon sjednice Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kazao njegov predsjednik akademik Vlatko Silobrčić. Djelovao je razočarano i ponavljao: “Ne mogu vam ništa reći, takav je dogovor.”

No, iz nekih drugih izvora procurila je informacija da je akademik Silobrčić na jučerašnjoj sjednici ostao usamljen i da su i oni koji su mu prije mjesec dana dali podršku promijenili mišljenje. Stoga se čini da se o prijavi je li ministar Pavo Barišić znanstveni rad plagirao ili nije najvjerojatnije neće uopće raspravljati na Odboru. Uoči jučerašnje sjednice Odbora profesor Josip Baloban s Katoličkog bogoslovnog fakulteta podnio je ostavku na članstvo u Odboru. O tome je pismom obavijestio predsjednika Sabora Božu Petrova (Sabor imenuje članove Odbora) i predsjednika Odbora Vlatka Silobrčića. U svom pismu Baloban kaže da je neopozivu ostavku odlučio podnijeti zbog svega što se s Odborom i njegovom prezentacijom u javnosti događalo nakon prošle sjednice koja je održana 27. listopada ove godine. Na toj sjednici članovi Odbora jednoglasno su odbili da se u dnevni red uvrsti rasprava o odgovornosti njihova predsjednika Silobrčića, ali su također jednoglasno odlučili da se rasprave optužbe za plagijat na račun ministra Barišića.

Profesor Josip Baloban očito je bio nezadovoljan razvojem događaja što je potvrdio i u pismu upućenom Petrovu. “U navedenom vremenu rad Odbora – koji kao etičko tijelo treba djelovati neovisno i kao takav biti percipiran u javnosti – doživio je instrumentalizaciju u hrvatskoj medijskoj javnosti. Nakon što sam u tom vremenu na svoj način i svojim iskustvom pokušao pridonijeti prevladavanju, prije svega instrumentalizacije Odbora, ali bez određenog uspjeha, odlučio sam podnijeti ostavku”, napisao je prof. Baloban.

Pavo Barišić NA METI NAPADA Ministar Barišić piše o Makancu filozofu, a ne o ustaši pavo barišić PRIMOPREDAJA U MINISTARSTVU Barišić odbacio sve optužbe pa citirao Glavaša: 'Neka presude ne donose mediji, neka presude donose sudovi'

Iako sa sjednice odbora nema službenih informacija, izgleda da je ipak većina članova bila protiv toga da se raspravlja o prijavi protiv Barišića koji je jučer samouvjereno kazao da ne vidi razloga zašto bi on bio predmetom rasprave Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

– Predmet je zaključen prije pet godina, mjerodavna etička tijela dala su tada svoj sud, odbacila su prijave kao neosnovane i na to nemam više što dodati – kategorički je kazao Barišić.

Posljednjih mjesec dana, otkako je najavio raspravu o Barišiću, određeni krugovi počeli su prigovarati akademiku Silobrčiću da nije neovisan i da je previše istupao u javnosti navodeći poimenice predmete o kojima će se raspravljati iako je Odbor zauzeo stajalište da se to ne radi.

– Unatoč takvom jasnom stavu akademik Silobrčić je intenzivirao svoje medijske istupe – zamjera mu jedan od oponenata.

>> Plenković: Pavo Barišić ima moje povjerenje

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Znanjem do financijskog oporavka
NOVI POČETAK
Uz prave savjete riješite se financijskih problema i pripremite se za svježi start
  • miso:

    Raspravljati se treba. Kakav zaključak bi bio, to je druga stvar.

  • Mijat vrdoljak:

    Raspravljati se treba, to je isto kao da se raspravlja jel zemlj okrugla!

  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    O dobri naš hrvatski Bože, sidji pa vidji sprdačinu od države, za kojom je tvoj najvjerniji narod tužio i ginuo milenijima. Ministar znanosti, koji mora biti svijetli uzor svim sadašnjim i budućim generacijama znanstvenika je primjer uspješnog plagijatora, koji je ... prikaži još! kao vjerodomoljub svoju znanstvenu karijeru izgradio lažima, treba sada podržavati znanstvenike u njihovom istraživačkom radu i kreacijama, ili biti uzor uspješnog lažnog kolege. Pitanje je za milion da li u toj truloj državi Hrvatskoj postoji makar jedna istinska vrijednost?