Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za etiku

Nema rasprave o prijavi za plagijat protiv Barišića?

Pavo Barišić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/4
02.12.2016.
u 08:37

Neslužbeno se može čuti da je akademik Silobrčić ostao usamljen u zahtjevu da se raspravlja o prijavi za plagijat protiv ministra obrazovanja

Dogovor je da nećemo davati nikakve informacije i da neće biti priopćenja, kratko nam je jučer nakon sjednice Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kazao njegov predsjednik akademik Vlatko Silobrčić. Djelovao je razočarano i ponavljao: “Ne mogu vam ništa reći, takav je dogovor.”

No, iz nekih drugih izvora procurila je informacija da je akademik Silobrčić na jučerašnjoj sjednici ostao usamljen i da su i oni koji su mu prije mjesec dana dali podršku promijenili mišljenje. Stoga se čini da se o prijavi je li ministar Pavo Barišić znanstveni rad plagirao ili nije najvjerojatnije neće uopće raspravljati na Odboru. Uoči jučerašnje sjednice Odbora profesor Josip Baloban s Katoličkog bogoslovnog fakulteta podnio je ostavku na članstvo u Odboru. O tome je pismom obavijestio predsjednika Sabora Božu Petrova (Sabor imenuje članove Odbora) i predsjednika Odbora Vlatka Silobrčića. U svom pismu Baloban kaže da je neopozivu ostavku odlučio podnijeti zbog svega što se s Odborom i njegovom prezentacijom u javnosti događalo nakon prošle sjednice koja je održana 27. listopada ove godine. Na toj sjednici članovi Odbora jednoglasno su odbili da se u dnevni red uvrsti rasprava o odgovornosti njihova predsjednika Silobrčića, ali su također jednoglasno odlučili da se rasprave optužbe za plagijat na račun ministra Barišića.

Profesor Josip Baloban očito je bio nezadovoljan razvojem događaja što je potvrdio i u pismu upućenom Petrovu. “U navedenom vremenu rad Odbora – koji kao etičko tijelo treba djelovati neovisno i kao takav biti percipiran u javnosti – doživio je instrumentalizaciju u hrvatskoj medijskoj javnosti. Nakon što sam u tom vremenu na svoj način i svojim iskustvom pokušao pridonijeti prevladavanju, prije svega instrumentalizacije Odbora, ali bez određenog uspjeha, odlučio sam podnijeti ostavku”, napisao je prof. Baloban.

Iako sa sjednice odbora nema službenih informacija, izgleda da je ipak većina članova bila protiv toga da se raspravlja o prijavi protiv Barišića koji je jučer samouvjereno kazao da ne vidi razloga zašto bi on bio predmetom rasprave Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

– Predmet je zaključen prije pet godina, mjerodavna etička tijela dala su tada svoj sud, odbacila su prijave kao neosnovane i na to nemam više što dodati – kategorički je kazao Barišić.

Posljednjih mjesec dana, otkako je najavio raspravu o Barišiću, određeni krugovi počeli su prigovarati akademiku Silobrčiću da nije neovisan i da je previše istupao u javnosti navodeći poimenice predmete o kojima će se raspravljati iako je Odbor zauzeo stajalište da se to ne radi.

– Unatoč takvom jasnom stavu akademik Silobrčić je intenzivirao svoje medijske istupe – zamjera mu jedan od oponenata.

>> Plenković: Pavo Barišić ima moje povjerenje

Komentara 4

MI
miso
08:43 02.12.2016.

Raspravljati se treba. Kakav zaključak bi bio, to je druga stvar.

MV
Mijat vrdoljak
09:34 02.12.2016.

Raspravljati se treba, to je isto kao da se raspravlja jel zemlj okrugla!

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
16:14 02.12.2016.

O dobri naš hrvatski Bože, sidji pa vidji sprdačinu od države, za kojom je tvoj najvjerniji narod tužio i ginuo milenijima. Ministar znanosti, koji mora biti svijetli uzor svim sadašnjim i budućim generacijama znanstvenika je primjer uspješnog plagijatora, koji je kao vjerodomoljub svoju znanstvenu karijeru izgradio lažima, treba sada podržavati znanstvenike u njihovom istraživačkom radu i kreacijama, ili biti uzor uspješnog lažnog kolege. Pitanje je za milion da li u toj truloj državi Hrvatskoj postoji makar jedna istinska vrijednost?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije