Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA METI NAPADA

Ministar Barišić piše o Makancu filozofu, a ne o ustaši

Pavo Barišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
31.10.2016.
u 22:48

Najnapadniji član Vlade Andreja Plenkovića optužen da se divi ustaškom junaku

Eureka! Tjednik “Novosti”, koji izdaje Srpsko narodno vijeće Milorada Pupovca, našao je i u Vladi Andreja Plenkovića ustašoljupca. U velikom članku sugestivnog naslova “Barišićev ustaški junak” tjednik tvrdi da je novi ministar obrazovanja Pavo Barišić u svojem znanstvenom članku “Filozofija povijesti Julija Makanca”, objavljenom 1992. godine u časopisu “Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine”, bez imalo zazora slavio dubinu i ljepotu misli tog ustaškog ideologa i ministra obrazovanja u režimu Ante Pavelića, nazivajući ga “tragičnim junakom i žrtvom”.

“Novosti” idu i dalje pa ističu da je Barišić zatajio Makančevu predanost zločinačkoj ustaškoj ideji i u svojem tekstu nije ni na jednome mjestu osudio njegovu ulogu u ustaškom režimu, kao ni sam ustaški režim. “Novosti” zatim slikovito opisuju kako na više mjesta Barišić o Makancu piše u superlativima, hvali njegovu veliku erudiciju, osebujan stil pisanja i jezičnu virtuoznost te ga na više mjesta naziva hrvatskim mučenikom.

Kako bi još više ocrnili ministra, “Novosti” otkrivaju da je Barišić u predgovoru knjige Josipa Makanca “Uvod u filosofiju povijesti” doslovno ponavljao onu rečenicu u kojoj Makanca naziva tragičnim junakom i žrtvom.

Zatim se proglašava krimenom i to što je Barišić, još prošle godine, bio mentor za jednu doktorsku disertaciju na temu “Filozofija u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”. Točno je da je Barišić u svom članku “Filozofija povijesti Julija Makanca” napisao da se Makanec pridružio povorci hrvatskih mučenika te da je neumitnim usudom povijesnih zbivanja postao tragičan junak i žrtva u sferi političke djelatnosti.

Međutim, pročitali smo više puta kratki predgovor, koji nema ni dvije kartice teksta, i nismo našli inkriminiranu rečenicu na koju se pozivaju “Novosti”. Postavlja se pitanje jesu li autori uopće imali spornu knjigu u ruci ili su namjerno previdjeli ono što se vidi iz aviona. Što god da je u pitanju, ne služi im na čast.

U pogovoru knjige Barišić uglavnom piše o filozofiji Julija Makanca, za koju smatra da je dobro i lijepo napisana, ali nigdje se ne divi Makancu kao ustaškom ministru ili nekim njegovim rasističkim političkim izjavama.

“Novosti” su u pravu da je Barišić trebao malo detaljnije pisati o Makančevu političkom putu te posebice njegovoj ulozi u ustaškom pokretu, ali nitko dobronamjeran to ne može tumačiti kao divljenje ustaškom junaku. U prevelikoj želji da i u Vladi Andreja Plenkovića otkriju ustašku guju, “Novosti” su se poslužile nategnutim zaključcima, poluistinama, a nisu prezale ni od potpunih izmišljotina.

>> Barišić: Slučaj plagijat je davno riješen, nema razloga za ostavku

Komentara 34

Avatar Idler 3
Idler 3
23:13 31.10.2016.

Pojednostavljeno - ak želite pisat bilo kaj o vremenu 2.SR morate za dozvolu (i dat na recenziju) pitat pripadnike naše najdraže nacionalne manjine >;-))

DU
Deleted user
23:19 31.10.2016.

Da piše o nekom četnopartizanu dobio bi i medalju

DU
Deleted user
23:26 31.10.2016.

ako je makanec bio ustaša jer je bio sudionik i suvremenik ndh ,kako je hasanbegović mogao biti ustaša kad je rpđen 20 iviše godina iza 2.svj.rata. pupovac je bio i ostao četnik i šeta po hrvatskom saboru ,kao da muu ga je djed napravio. bez građanskog rata ,teško će hrvati živjeti s velikosrpskim i partizanskim seljačinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije