Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.05.2021. u 08:15

Izrael se još nada dolasku do “hladnog mira” umjesto “hladnog rata”, ili sadašnjeg pravog rata raketama

Reagirajući na provokacije Palestinaca s tolikom žestinom, Izrael je počinio veliku grešku. Naravno, to ne znači i konac tzv. Abramova mirovna sporazuma iz kolovoza 2020., ali je zasigurno njegovo zaleđivanje. Njime su se trebali normalizirati diplomatski odnosi između Izraela i arapskih zemalja. Izrael se još nada u mogućnost dolaska do “hladnog mira”, umjesto “hladnog rata” ili sadašnjeg pravog rata raketama koje Hamas lansira prema Tel Avivu, a Izrael prema sjedištima te, kako je Amerikanci nazivaju, “terorističke” organizacije.

Teško će se u ovoj fazi dogoditi da, primjerice, Saudijska Arabija i ostale sunitske zemlje priznaju Izrael. Docent na sveučilištu Johns Hopkins Vali Nasr, rođen u Teheranu i veliki stručnjak za Srednji istok, pa je bio i savjetnik američkih predsjednika, kaže kako zbog sadašnje osjetljiva politička situacija u Izraelu, čelnici židovske države ne znaju pred palestinskom krizom drukčije reagirati nego ekstremnom silom. Abramovi sporazumi su na marginu stavili palestinsko pitanje, koje zapravo nikada nije zašlo, jer još ne postoji palestinska država koju bi priznao Izrael. Palestinsko pitanje nije relevantno za čelnike zemalja Zaljeva. Njima je glavna prijetnja Iran, zajednički neprijatelj koji je pridonio njihovu zbližavanju s Izraelom.

Iako je za mlade čelnike arapskih zemalja palestinsko pitanje nevažno, za narode u tim zemlja ono je i dalje vrlo važno. Na ulicama arapskih zemalja od Tunisa do Kaira prosvjeduje se protiv Izraela. Iranski ajatolasi koji podupiru Hamas ekonomski i oružjem pothranjuju ovaj sukob kao osvetu za cybernapade Izraela na njihove sustave, kao i za izraelske napade na iranske nuklearne centrale i ubojstvo generala Soleimanija.

Sadašnja razmjena raketiranja Hamasa i Izraela stavlja u krizu sadašnju shemu prema kojoj je za arapske sunitske države, kao i za Izrael, jedini neprijatelj Iran, a palestinsko pitanje je u drugom planu. Netanyahu je u krizi, ali ni jedan drugi izraelski lider nema dovoljnog autoriteta da se s njome suoči. Netanyahu je i “zatočenik” izraelske krajnje desnice koja želi daljnja naseljavanja prostora koji bi trebao biti palestinski teritorij i nameću neku vrstu etničke čistke koja bi se mogla proširiti na sve gradove Izraela. Dok se palestinsko pitanje ne riješi, neće biti mira na Srednjem istoku. Jer, i Iran koristi neriješeno palestinsko pitanje u svoje svrhe.

 

>> VIDEO Sukobi između Izraela i Hamasa

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
16:09 14.05.2021.

Distanca se valjda poštuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije